破產聯盟

查看: 4876|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

有沒師兄租緊層貴樓而租金可以全數當開支

本人破產前月入有6萬,當時租左層接近2萬蚊既私樓,租約唔係自己名,但有哂戶口轉帳交租記錄,暫時未傾生活費,想問呢2萬租金可唔可以全數當開支,同埋來緊租約完了想再搵過另一個地方,但租金可能會更加貴,外判主任會唔會有權力阻止你租咁貴既樓?
推薦

或者咁講, 大家都無胃嘈, 老破住得好不是沒有, 但老破後你跟邊間, 正苦定外判, 都好影響批唔批到你想要既野

如有些辣椒仔外判, 唔批比你就唔批, 你到時有權叫個官判, 判成點是另一個課題, 但有心理準備不一定會批, 而且你問呢度師兄也沒用, 因為最終係處理你case那位話事  如批到好租金可以分享番  無需要爭論
回復 支持 1 反對 0

外判有機會叫你租樓租平d,要睇邊個外判跟
外判正常會叫你租平D  愈住愈high外判唔窒你才怪  
破咗仲想住咁好,冇可能
如果証明住了很久,也不太過份,也會批准的
住得耐都未必批,老破仲想住咁好,申請得老破就預咗生活質素有改變
係我就租夠3萬,實批。
ken2542de 發表於 1-2-2017 15:22
係我就租夠3萬,實批。

租半山區
但冇話租金一個人比哂,有人幫手交呢
ken2542de 發表於 1-2-2017 15:22
係我就租夠3萬,實批。

睇野睇闊d,唔通b哥叻哥破產後就要住返木屋?
anson123456 發表於 1-2-2017 17:02
但冇話租金一個人比哂,有人幫手交呢

咁就批吾到2萬租金啦.
anson123456 發表於 1-2-2017 17:08
睇野睇闊d,唔通b哥叻哥破產後就要住返木屋?

點睇闊D呀C兄?用放大鏡.
人地人面廣,師爺,律師,朋友多的是.
仲有好多野係等價交易架!!!
如果樓主都咁把砲咪得囉.
樓主話自己破前月入6萬,咁而家收入有幾多,仲要講到自己有幾巴閉,如果掂就唔駛老破啦
cl475867 發表於 1-2-2017 18:39
樓主話自己破前月入6萬,咁而家收入有幾多,仲要講到自己有幾巴閉,如果掂就唔駛老破啦 ...

我唔係想表達自己有幾巴閉,我亦唔覺得有幾巴閉,搵得多過我住得好過我大有人在,自己都係衰爛賭,股票,窩輪,期指,澳門,波馬每樣都玩,仲要玩好大先搞到今時今日咁。而家呢層樓我已經住左兩年,但黎緊因爲可能有小朋友先諗定換地方,希望唔好有覺得我破左產唔使還錢可以食好住好既感覺
你當呢幾年係反醒期啦,環境比以前差就一定。
smallcat 發表於 1-2-2017 20:14
或者咁講, 大家都無胃嘈, 老破住得好不是沒有, 但老破後你跟邊間, 正苦定外判, 都好影響批唔批到你想要既野 ...

多謝師兄解答,我都唔係想同其他人嘈,但佢地就好似唔抵得你老破後仲住咁好,生活費好似要上繳比佢地咁。我之咁問係因為我交文件時果間律師行講冇問題如果我提交到証明我係住緊租係我交,我亦都問過佢會唔會因為破左產要搬,佢話唔會因為我一直住緊,但我唔知交文件呢個人係咪就係以後批我生活費的外判我先上來問下
anson123456 發表於 1-2-2017 20:52
多謝師兄解答,我都唔係想同其他人嘈,但佢地就好似唔抵得你老破後仲住咁好,生活費好似要上繳比佢地咁。 ...
多謝師兄解答,我都唔係想同其他人嘈,但佢地就好似唔抵得你老破後仲住咁好,生活費好似要上繳比佢地咁。我之咁問係因為我交文件時果間律師行講冇問題如果我提交到証明我係住緊租係我交,我亦都問過佢會唔會因為破左產要搬,佢話唔會因為我一直住緊,但我唔知交文件呢個人係咪就係以後批我生活費的外判我先上來問下

樓主,講明個人意見先

交文件時果間律師行講冇問題 >>

好信,佢又唔係跟你個個,點知人地的標淮係乜

因為我一直住緊 >>
樣一定唔係,我記得會員有例子被要求搬去平D地方

----------------------------

再簡單D

破產後,你的經濟會被人監管。破產者在法律上只能要求基本生活費。

呢樣係法律寫明!

如果你能證明住係個度先至可以維持基本生活,無人話到你。

但係我個人覺得,外判要交代,就算政府跟都要交代。

債權人會睇數。當你係債權人,你會覺得債權人唔迫你去住平D,咁佢就收番多D?
債權人唔睇大數,睇細數?即是收入得個 5000,而找個大 6C 去 "lin" 佢?

而且,外判唔做,會被人質疑,可能下次連 contract 都無埋。

政府做就一定要有 rationale。你叫佢點寫,因為住開所以係咁?我估一般人聽到,都覺得…佢唔做,可惜升職就…

呢個世界係講各自利益,唔係講住開。我係債權人的 6c,我見到咁的 case,一定會叫外判 lin 死個 case,因為我都係幫債主打工!我 lin 唔死你,即是我份工無必要,債權人會炒我!

呢個世界唔係無 exceptional case,梅媽就係。佢直情生活好過好多人天!

如 smallcat 話齋好難講. 阿B 同梅媽講掂數, 一個搵唔少銀一個 不斷要求個基金俾多D 債主.所以容易D 傾.

你個CASE,好處係你月入60K. 通常人工愈高,外判愈鬆手.因為大家好黎好去.佢有功課交,都希望你唔會一時覺得
係唔係都洗咁多,不如把心一橫唔撈.

總之人工高,有得傾.但傾到邊度就好難講.要睇外判點睇. 如果係我, 20K 唔批哂都會批大部份.但要住更加貴就唔會批.
如ADMIN 所講,你要住更加貴的理據何在??? 你要講出 點解老破左要住得更豪.而唔係住得更平. 講得到,人地信就
U WIN.