破產聯盟

查看: 5107|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

關於look卡問題

各位ching你好,本人已失業半年,這幾個月來都是依靠現金透支及look卡過活,當然現金透支一半以上用作還min pay,但每月都有look卡,每月look卡次數有時多有時少,心情唔好時又會look多d,大部份都是出外吃飯,買衣服,去澳門訂酒店等,總知什麼都有。但因信用額已所剩無幾,min pay都成問題,如我現在申請破產,會否比人告我詐騙?
其實我已一個月沒有look卡了,但都好擔心,,,,,,希望各位ching可以給我一些意見,謝謝!
推薦
因前半年碌卡唔算多,但都已經欠bank三十萬,失業後心情很差,一唔開心又走去買野,所以好明顯呢幾個月碌多左,,,,
回復 支持 1 反對 0

破產十居其九都係碌爆咭還唔掂,如果咁都告詐騙,法庭真係好唔得閒
但我已欠bank幾十萬,又失業,會唔會話我明知冇能力還,重不停碌卡?!

你係唔係女性??男仔唔開心多數去賭,買野都會但好少失控。
1 照計問題不大
2 你快快save 所有bank statement 愈耐愈好.申破後告就唔會。盤你d 錢去左邊有可能。如果去富x 食鮑魚,一餐1萬都可以。如果買鑽石錶,會問你隻錶係邊。簡單d 講,你要解釋到d 錢去左邊。因為破署唔驚你洗哂,驚你收埋舊錢。
我是男姓,多謝你的意見,其實我剩係買球鞋和衣服,上個月都look左成萬,未計透支> <”
不過都冇得選擇,下個月頭都要伸請入學> <”
我幾日前問過律師意見,佢話如果買iphone ,電腦等等,一年內,都有機會要你拎返出黎變買還債,如果係碌大數目現金劵,都有機會交待去向,會俾債權人覺得你轉移資產,不過如果係將之變賣用黎還債,可以委託律師列明在街邊或網上變賣左之後用黎還minpay和做生活費;我情況係收入連最低還款都仲差少少,但佢建議破產前最好清清楚楚交待所有超過$50嘅消費,和要還近期月費最低還款額,之後個月就唔好再透支和買iphone等物品,以免俾債權人入你有心明知破產前大量透支和消費去轉移資產
yeoui 發表於 9-12-2015 00:16
我幾日前問過律師意見,佢話如果買iphone ,電腦等等,一年內,都有機會要你拎返出黎變買還債,如果係碌大數 ...

我可以講,一兩部iphone laptop等,無人得閒叫你上繳。係有機會,0.1%都不到。原因係又上繳又賣又當,盞搵黎搞。
waipig 發表於 8-12-2015 23:34
我是男姓,多謝你的意見,其實我剩係買球鞋和衣服,上個月都look左成萬,未計透支>  ...

透支數come 數又好,生活費又好,輸左又好都無問題。
重點係要講番d 錢流向。呢版有巴打去大海輸左6個位都無事。
那麼如一個月前look左好多野,两個月就去伸破冇問題嗎?但中間兩個月都係透支還min pay,,,
waipig 發表於 9-12-2015 00:51
那麼如一個月前look左好多野,两個月就去伸破冇問題嗎?但中間兩個月都係透支還min pay,,, ...

透支還數基本上無問題,呢版9成咁做。又證明到金錢流向,good.
所謂look左好多野,關乎 條數幾大??個d 咩野?
我破前一個月look 左幾萬炒股票option,同埋10k 過大海。無問題。
Look在15000左右,衫褲鞋,遊戲機等,最貴都係遊戲機,2千幾 > <”
真係冇想過自己會行呢步,以前聽到有人話破產,我笑人大洗,点知自已最後一樣
呢幾年太容易借錢,d銀行成日打電話來叫你借,乜都唔洗提供,講幾句又借十萬八萬,我揾萬二三,私貸加credit card可以借倒50萬,更本冇可能還,,,
waipig 發表於 9-12-2015 12:54
Look在15000左右,衫褲鞋,遊戲機等,最貴都係遊戲機,2千幾 >

15K 細數姐.小弟LOOK 左去炒 期權一個上午都唔只輸呢個數喇.

歡迎加入我地大家庭!!!!
我問左律師,佢話如果分期就麻煩啲,如果look買幾千蚊野就唔駛申報
但購物跟賭博好似有d唔同,賭博有機會贏,贏左可還錢,但購物買左就一定冇得還,動機好似有d唔同!?
"申破"前 look 卡舊文多次講過,
可爬下文.

呢度唔會鼓勵人申破前 looked 卡,
甚至 looked(突)卡,
look 卡時間與申破距離當然愈長愈好,
但今日 looked 卡,明日申破者誰云無呢 ?
事後當然有機會被抽秤及要求解釋咯,
事後被追究變刑事亦有案例.
受託人要向債權人交待也.
yeoui 發表於 9-12-2015 00:16
我幾日前問過律師意見,佢話如果買iphone ,電腦等等,一年內,都有機會要你拎返出黎變買還債,如果係碌大數 ...
我幾日前問過律師意見,佢話如果買iphone ,電腦等等,一年內,都有機會要你拎返出黎變買還債,如果係碌大數目現金劵,都有機會交待去向,會俾債權人覺得你轉移資產,不過如果係將之變賣用黎還債,可以委託律師列明在街邊或網上變賣左之後用黎還minpay和做生活費;我情況係收入連最低還款都仲差少少,但佢建議破產前最好清清楚楚交待所有超過$50嘅消費,和要還近期月費最低還款額,之後個月就唔好再透支和買iphone等物品,以免俾債權人入你有心明知破產前大量透支和消費去轉移資產
你個 6C 都超級無敵保守!

如果安全到呢個地步的 case 先接,我駛鬼搵佢!自已都得啦!