破產聯盟

查看: 5515|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

搵到工啦.....不過.....

各位朋友.....
我終於搵到工啦....
不過我又有疑問啦....
比返大家睇下我個情況先....

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... mp;page=1#pid193726

首先, 呢間公司無同我簽僱員合約....
跟住我呢間公司係出現金糧....
我可否先唔報比外判????
因我都唔知我係呢間公司會唔會做得耐....
第二, 我下個月去旅行.....
咁公司會扣我人工....
就算上報左都唔夠COVER生活費條數....
咁係唔係唔報住比較好???
佢地會唔會CHECK到我無報搵到野做???
最後我呢份工係10K, 但有1K勤工, 要點報???

推薦
樓主記住無鬼唔死得人.
同埋你外判一有發現,唔會留手.
回復 支持 1 反對 0

博唔過。因為會報稅。
而且你同外判有拗撬,有咩事佢唔會手下留情。

報就報10k.有多時,收到後補。。。通常年結補番1k 就可以
flypig 發表於 12-11-2015 21:51
博唔過。因為會報稅。
而且你同外判有拗撬,有咩事佢唔會手下留情。

好....明白....
咁我報左先....
flypig 發表於 12-11-2015 21:53
報就報10k.有多時,收到後補。。。通常年結補番1k 就可以

明白...
10K一個月,一年120K。
一間公司就算用現金出糧都會報稅係支出上面。
仲有強積金,唔供是犯法既!
我假設你新老闆真係打算唔幫你供強積金,一間咁有行為操守有問題既公司會唔會有問題呢???

*與鬼同行等於與虎謀皮* 死左都唔知道咩事!

其實今時今日,資訊咁發達。點解仲要左諗又諗去唔報自己收入???

為咩???又係為左唔好還咁多,自己可以駛多D??
重新戰士 發表於 12-11-2015 23:42
10K一個月,一年120K。
一間公司就算用現金出糧都會報稅係支出上面。
仲有強積金,唔供是犯法既!

哈哈....
我諗你諗多左啦.....
我無講以後都係出現金糧....
亦無講我公司唔供強積金....
只係頭一個月出現金糧O者....
可能我講得唔好令你誤會....
真係唔好意思...
karenliu22 發表於 13-11-2015 21:43
哈哈....
我諗你諗多左啦.....
我無講以後都係出現金糧....

我只係多口提.....

其實好多基層工種都會有外判成份,經過判頭去再搵人,

因為我好多年前有份工,公司都會間中請外判黎幫我手,搵佢黎黎汁頭汁尾之類

例如會花80%人力請自己人做長工

20%工作量會去搵外判公司.....(方便淡旺季調節人手之類....仲有好多原因)

例如生產工人,運輸工人,清潔工人.............呢一類,

基本上第一日番工已經PICK UP到既工種,

呢D判頭請人好頭其,是但打個電話FD搭FD,什至網上隨便開個POST留WHASTAPP請人
外判公司接受正式公司錢財, 例如收受10萬一個月, 每個月定期安排到人手比果間正式公司

佢再用果10萬去請散工,抽水, 有淨自己袋,
至於間外判公司,根本唔會幫散工報稅什至強積金,
一黎佢抽水都抽夠,二黎佢果十萬,未必用正統方式報稅,三黎,人手散到不得了,過路人太多,做一兩個月又有,一兩個禮拜又有,真係要做報稅record都做到個判頭手軟

所以呢D外判式散工, 出現金唔報稅都係行規..............故此現實中.....好多呃綜援既人都打呢D工

不過以上呢D野
只不過當故仔,經驗咁介紹下......

破產人士,就算真係做呢D工,都要記得一毫不漏地申報呀

Alex2233 發表於 14-11-2015 01:17

因為我好多年前有份工,公司都會間中請外判黎幫我手,搵 ...

OK, THX!
flypig 發表於 14-11-2015 11:55
樓主記住無鬼唔死得人.
同埋你外判一有發現,唔會留手.

OK!!!!!
Alex2233 發表於 14-11-2015 01:17

因為我好多年前有份工,公司都會間中請外判黎幫我手,搵 ...

有疑問!!!!!!!!!!
我究竟聽日係口頭報我有新工.....
定用書面報啊????
緊係Black&white啦!有咩事都有記錄。出個電郵/打封信都係幾隻字仔好閒!日後無麻煩
karenliu22 發表於 15-11-2015 21:21
有疑問!!!!!!!!!!
我究竟聽日係口頭報我有新工.....
定用書面報啊????

好簡單,見完工,佢約左你,一有工返就打個電話同佢講,

唔需要理份工係長工定臨時工,佢冇權阻止你做。

會唔會做得長,或者你根本打算試一個月就唔做都無關係

你打左比佢通知,你就已經盡左責任
重新戰士 發表於 15-11-2015 22:11
緊係Black&white啦!有咩事都有記錄。出個電郵/打封信都係幾隻字仔好閒!日後無麻煩 ...

但我上次係口頭報無做野喎....
karenliu22 發表於 16-11-2015 00:00
但我上次係口頭報無做野喎....

工又未番,口頭就可以.

但如果對方有 EMAIL,就 SEND EMAIL 大家更方便.
因為用信(除非掛號)/FAX(日期STAMP 隨時可以製造),反而不及 EMAIL(非INBOX,講緊 GMAIL個D)
咁方便同埋 可做證明.
flypig 發表於 16-11-2015 09:33
工又未番,口頭就可以.

但如果對方有 EMAIL,就 SEND EMAIL 大家更方便.

尋日打電話諗住口頭報左先....
接電話果個話有份FORM填, 填左就寄返黎....
我話無, 就叫我手寫寄返比佢....
而家我寫左, 聽日會寄掛號....
到時佢打比我再傾生活費先算....
PS: 接電話果個應該係RECEPTION, 而且我都無講我名, 只講左檔案號...
佢連CHECK都無CHECK就答我....
超流.....
你洗唔洗寄掛號呀??呢d 野黎手scan,用個site outfax.com
有紀錄,仲紀錄埋你fax 內容同send 的日期,可做證據架。而且 free!!!
flypig 發表於 17-11-2015 23:12
你洗唔洗寄掛號呀??呢d 野黎手scan,用個site outfax.com
有紀錄,仲紀錄埋你fax 內容同send 的日期,可做 ...

我上次都係將我份年度報表寄掛號喎....