破產聯盟

查看: 5396|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

破產會唔會因為年齡問題會唔同結果

琴日爬哂c兄叫我睇果d post,我就諗住自己攪唔搵6c,咁我今日就打左去明x留左電話打返俾我
就問我d婚姻壯況 欠債既野咁啦,但我一講到年齡佢就好似好(惡)言咁 就話我咁後生唔好申破又尼樣又果樣唔好.
咁佢就叫我去債務重組定唔知咩(聽得唔係太清楚),佢就話我依家大約22萬 如果分長4年還每個月都係還5xxx,

我想問各位c兄c
1.姐債務重組係咪都要交一筆錢出黎?咁如果申請左萬一失業咁條數會唔會越滾越大?
2.其實2x歲就申請老破會唔會直接影響批唔批令?
暫時要問既係咁多 求各位解答 thx
1 所謂債務重組,現在等如問銀行借一筆較低息,還款期更長的錢去數come 數。
你欠廿個,未必值得破。因為日後想借錢做mortgage,借錢做生意都非常困難。
2 申破成功與否,與年齡無關。
你月入幾多?必須消費幾多,或者每月可還款幾多??
欠數實際幾多?
問左,有d財仔做唔到drp,安x做左都好貴息,我總數32萬左右,月入13000左右*13+花紅 本身還12000元個月,有點已經係最低還款額, 我自己本身想做iva,計左好似要80個月每期5xxx
仲要交24000 iva全包分五期,iva好似無自己攪的,頭個三個月仲要還ux,安x,又要分期交個5000*5 仲要 未必100%成功,會計行建議我破產,
terry199771 發表於 15-6-2015 22:46
仲要交24000 iva全包分五期,iva好似無自己攪的,頭個三個月仲要還ux,安x,又要分期交個5000*5 仲要 未必1 ...

間會計師行有無核數牌??無就唔算專業人士。
我係羅x會計行,開頭見到iva不成功不收費!最後攪破產用左18000元,比三姓律師樓貴4000元??
如果他只為賺錢,應該想我做iva??24000加每月收費*80
terry199771 發表於 15-6-2015 23:14
我係羅x會計行,開頭見到iva不成功不收費!最後攪破產用左18000元,比三姓律師樓貴4000元?? ...

會計行只係提供小作業。所謂專業,一般指有核數資格的會計師樓。
即係lcc 唔算專業,要chartered .左先算 。呢d會計行,多數接生意。接左就彈俾律師樓,由於做agent,律師樓點都要收順d.咁佢賺4k + 佣。我估佣1-2k左右。亦因為律師樓收少左,所以服務就 。。。。
terry199771 發表於 15-6-2015 23:15
如果他只為賺錢,應該想我做iva??24000加每月收費*80

佢做middle man,收筆佣就完了。。。

社工係咁,一定建議你唔好破,

同埋好鐘意叫人重組

原因只係唔主張你隨隨便便走人數令人蒙受損失,多過關心你前途

計我話13k對住30萬左右,好睇你平時開支

家庭大唔大負擔(大就唔好死頂)
份工有冇專業資格/你學歷高唔高,有就值得捱落去

同埋工作穩唔穩定.工作前景大唔大潛力,易唔易上位都係決定因素

同埋iva都有一定代價,等於半個破產咁上下,自己考慮,唔想花底最好iva都唔做,就咁現兜兜私人分期還

我個人取向真係唔太鐘意iva,只係低息同分長少少,仲要還足晒

仲要照整花人信貸記錄,

某程度上係財務機構,為左中和破產bad debt數量而洐生既產品

2.破產係講理,唔講情、唔好理人既眼光,自己利益行頭,
冇話老d會成功,後生d就唔成功,只要係欠債,將其餘財產總和都填唔到債,就一定破到
利益行頭,正如上面所講,平衡晒各方面,
代價,邊樣著數d,就去做

破唔破,你自已決定。

不過如果唔想破,又唔想做 DRP, IVA 唱咁,可以點?

1. 先搞好半年到的還錢紀錄。唔好遲。
2. 去花企,大種,安順問下借小小。
3. 再頂6個月至1年,還錢紀錄要好。
4. 咁,應該你就可以借足 25-30個。分5年度,每月約 8000-9000。

如果你有 part time 做下,下年又加人工,咁還錢應該無問題。

做唔做,怕唔怕辛苦你自已考慮。我只提供一個辦法!

-----------------------------------------
其實簡單講,破又好,IVA 又好,乜都好。bad debt 左就即是無左信用記錄。好難再借。

1. 現實來說,你短,中期無機會買樓,即係港女唔會睇中你,連祖國的,都唔會理你。長期就睇你運數。每人都有機會發達。發左,就算你之前破過 19 幾次都無問題!
2. 你想搞下micro shop,做下 paypal 生意,無乜辦法,唔好講話做生意
3. 轉工非常煩,因為好多公司指定出糧銀行,話就話由得你,但係唔得個時,你會好煩
4. 公司叫你出差,你又煩,因為無 credit card。
5. 想分期買 iphone 去炒,sorry 羅,即係你無左每年一次炒 iphone 的機會
6. 出街同女女玩,哎喲,sorry 啦,去同唔見你有 credit card,心都知乜事啦,唔好想預知乜月啦,除非港女肯去長洲同你預知乜月咁啦

Alex2233 發表於 16-6-2015 00:40
社工係咁,一定建議你唔好破,

同埋好鐘意叫人重組

我人工減埋老強得9xxx 學歷低份工唔係咩專業工,一個普通侍應
咁不如破咗好過囉.無謂辛苦自己益債權人.4年好快過.我老破後生活冇晒庒力開心之前好多.
yin_law 發表於 16-6-2015 07:24
我人工減埋老強得9xxx 學歷低份工唔係咩專業工,一個普通侍應

9000蚊就破啦更係,仲要係侍應,出咁多汗拎7成人工益債權人,仲要分成4-5年還

破左會好好多,人頭生活都接近7,8千,你話要幫手交租交電水煤,分分中拎足晒,9千人工係呢個社會係好低好低

假設你一年後轉一轉工做個sales搵兩萬幾,咁就要扣起一萬還一萬,十分戇居,
主要都唔洗轉份咁高人工啦,搵完又唔係自己

正所謂收入同壓力成正比,轉份舒服d搵1萬蚊到就好d
Alex2233 發表於 16-6-2015 12:07
9000蚊就破啦更係,仲要係侍應,出咁多汗拎7成人工益債權人,仲要分成4-5年還

破左會好好多,人頭生活都 ...

咁自己搬左出去 個人夾每人3000一個月
咁生活費果到成份人工拎唔拎得返?
又有個新問題 永繷果到開戶口要每日有5000結餘先唔收手續費
咁除左永繷出左令先凍結 創x係咪一入紙就結
都係50元啫.當食餐飯算了.
yin_law 發表於 16-6-2015 13:22
咁除左永繷出左令先凍結 創x係咪一入紙就結

係........
samuel8892000 發表於 16-6-2015 13:24
都係50元啫.當食餐飯算了.

佢係每日都要5000蚊 唔夠就扣 咁放幾多錢入去都無用 岩岩打左去屯門果到問 話唔要薄就唔係5000係入面