破產聯盟

查看: 5339|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

點解我有NO,Fax灑出去財仔。都有財仔打黎叫我還?

星期一我已經有破產NO,都已經Fax灑邦X,UA,中銀,岩岩景然UA打黎叫我還我錢。我話我有No.之前fax左比你地公司。佢就話我地收到睇到,但都要還今期數!

求師兄我點會?
有財仔係會照追 但你都唔可以還架
hohochi 發表於 13-5-2015 15:43
有財仔係會照追 但你都唔可以還架

知道
如果fax左臨時令後,中間果一兩個月,恆x,x旗會唔會收到上門,或者都會有電話滋擾?有冇人有經驗?銀碼十幾至三十幾左右
Alex2233 發表於 13-5-2015 17:15
如果fax左臨時令後,中間果一兩個月,恆x,x旗會唔會收到上門,或者都會有電話滋擾?有冇人有經驗?銀碼十 ...

一線銀行通常都唔會 我花X個時都有80K卡數同埋幾K私貸

恆x欠卡數同分期差唔多四十個,不過三年前都有借有還,而家越滾越大

而花x 就有十幾個,一年前借過佢幾萬,而家新一筆十幾,

會唔會收上門?電話就預左會有
會唔會睇你住咩地方決定易d追上門?
例如舊唐樓冇食蕉,就帶晒大字報同紅油

新式公屋會唔會追,追到咩程度架?
放心啦,
電話到難免.

點解唔正面想下,
財務機構電話來主要確認一下你是否申破了嘛,
難道收了你fax就即close file  ?

而且,
多年來似無話確認申破了仍'上門',
追數者點會做蝕本生意  !
係就好啦唔該晒,距離發糧仲有大半個月先有錢破,而家難免擔驚受怕
你吾怕大下佢...叫佢比員工NUM同姓咩, 我打去破署確認一下係咪入左紙都仲要還錢先

我個時無電話到,只有UX ,OK 寄的電腦信黎~
1 俾申破時拎到的檔案no. 佢
2 如果需要,就fax 多 一次
3 講明申破後,所有還錢都要經破署,唔係即犯例
4 二三線呢個時候有機會電話追,但你夠硬淨同堅持,會收皮
flypig 發表於 13-5-2015 17:57
1 俾申破時拎到的檔案no. 佢
2 如果需要,就fax 多 一次
3 講明申破後,所有還錢都要經破署,唔係即犯例

AGREE
Alex2233 發表於 13-5-2015 17:15
如果fax左臨時令後,中間果一兩個月,恆x,x旗會唔會收到上門,或者都會有電話滋擾?有冇人有經驗?銀碼十 ...

呢D一線邊會咁做!我嗰陣都冇收過呢兩間追我錢,得強國銀行同星星銀行打嚟
Alex2233 發表於 13-5-2015 17:21
恆x欠卡數同分期差唔多四十個,不過三年前都有借有還,而家越滾越大

而花x 就有十幾個,一年前借過佢幾萬 ...

電話呢家野,大鬥大姐,你真係有no.咪大返佢囉,怕佢有牙食咗你咩!部電話行A仔系統就安返個小熊來電阻止所有銀行同冇來電電話!

我係i仔,當日我將條線飛落我部a仔到,a仔咪買張cheap cheap sim卡作通話!好寧靜咁就過咗2個月!
kumiko1030 發表於 14-5-2015 04:33
電話呢家野,大鬥大姐,你真係有no.咪大返佢囉,怕佢有牙食咗你咩!部電話行A仔系統就安返個小熊來電阻止 ...

我驚花x會打上公司搵我收數,都時比同時老板知道可能撈唔耐
Alex2233 發表於 14-5-2015 07:49

破產者要有 大心臟 !!!

雖然花X 斷估唔會,但要有最壞打算..而且頂得住.

BTW,你可以做好少少.打電話去 CREDIT CARD 部門(假設你欠 CREDIT CARD 錢),問明 破產
那一個部門負責.佢地會講出 那一個部門的電話及 FAX NO. . FAX 之後,再直接問那部門那一位職員負責,有無
收過 你傳去的 申破文件(最後一頁,有檔案NO. + STAMP).....通常佢地會話 FAX 過黎就得喇....
我預半日去 FAX 俾銀行同 CONFIRM..... 結果搞左 一粒鐘之內.我欠3間銀行錢...
當年我都試過有人上門,好似係大X,啱啱我返到屋企樓下,見仍按我屋企對講機,我問仍咩事,佢話係幫大X收數,我話駛駛咁快上門,佢話因為我唔聽電話,我話邊有唔聽,可能咁啱聽唔到,佢俾咗封追數信我就走,跟住我打去銀行鬧佢地,我話駛駛咁,依家佢恐嚇我,我好驚呀,講到佢仲驚過我,再嚇我我昕刻去攪破產,你地一亳子都收唔到,跟住個職員就話會通知佢地唔好再騷擾我,之後幾日真係只得好禮貌既電話追數
Alex2233 發表於 14-5-2015 07:49

放心,花花銀行唔會上門
6月9日先上庭,但AEXX仲你咁打黎叫我點都要交埋呢期,如果唔係就要全數交,話佢知已申破,但佢又話未有正式法庭交件都要交,點做好?會唔會上門咖?好驚
Whitesky 發表於 15-5-2015 17:22
6月9日先上庭,但AEXX仲你咁打黎叫我點都要交埋呢期,如果唔係就要全數交,話佢知已申破,但佢又話未有正式 ...

你問佢叫咩名,職員號碼, 同佢講申破後,所有錢都要經破署去分配比各債主,唔係即犯法例.
佢地最鐘意嚇人,想人入多期比佢地
上門應該吾會既, 真係上門咪報警囉~

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1
以前D師兄可以同財仔妙問妙答