破產聯盟

查看: 8565|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

雙糧,花紅

今年8月已經判左比王+石,但到衣家仲未傾生活費,而公司年尾有雙糧同埋過年前會出佣金,我想申請返d黎用下,有無人可以教下我封信應該點寫?謝謝
推薦
我5月頒令,8月開債權人會議後就判左比王+石,到衣家我仲未上過去見佢地,又無打黎叫我交任何文件,直至上個星期收到佢封信叫我填回條fax返去,回條係關於雙糧花紅,如有要全數入返比佢,但係我都無佢地户囗資料,跟本入唔到,而我雙糧係月尾先出,所以我無理到佢,淨係fax返張回條比佢就算.至於雙糧係要全部上繳,但可以申請拎返少少黎用下,不過視乎佢批唔批比您
請問破產王佢同您傾左生活费未呢?
有無ching試過係王+石度申請拎返d d 雙糧用下呢?
可以教下我封信應該點寫嗎?
謝謝
回復 支持 1 反對 0

推薦
破產王 發表於 21-12-2014 18:13
我剛剛都加入左黃,石,
請問你係咪一樣每個月都寄糧單,銀行月結比佢?

聽講是每月fax份銀行月結及糧單比沙石
回復 支持 1 反對 0

我剛剛都加入左黃,石,
請問你係咪一樣每個月都寄糧單,銀行月結比佢?
雙糧唔係一定要全部上繳嗎?
可以商糧的嗎:-I?
破產王 發表於 21-12-2014 18:21
雙糧唔係一定要全部上繳嗎?
可以商糧的嗎:-I?

可書信去填寫理由到外判申請
真係唔知可以寫咩理由,,,
佢又未傾生活費,又唔知需要還與否
天哼
我1219先開完會,
雙糧花紅要3日內全數比反佢,點解咁奇怪gei..5月頒令
8月開會,你未知駛唔駛還錢?
第時你要又5月開始比反至12未還d錢係咪?
佢封信係咁講話要將d雙糧花紅收到後3日內入返比佢,但係我都無佢地既户口號碼,打比佢地每次電話響兩聲就自動cut缐,所以我唸住唔理佢,等佢地揾我.
8冃係破産局開會時個果黄+石律師樓既人同我口頭講我大概每個月要還$1000, 佢話如果要還就要由5月開始,叫我有準備儲下呢筆錢,我都唔知點準備,生活費都未傾,仲要每個月出糧d錢都要拎黎交租食飯搭車,如果真係要還我唸我會去主任到申請覆核
破産王,佢地比左個户囗您入錢?
仲有...佢只係口頭講,跟本仲未 confirm 我既生活費
開會佢冇話要還幾多,整係比左文件我,到時佢d人叫我上去先再傾生活費同到時比文件佢地,户口又冇,佢話會開個咩還錢户口遲d..
3日內全交唔係去銀行買張現金支票拎上寫字樓咩?
我未聽過要開還款户口woo... 同埋我唸可以入數去佢地既律師樓account
買果d現金票又要排隊又要再過去交,浪費時間,去銀行入數比佢好過.
破產王如果您有咩消息就話我知 :)
唔係丫,係佢地d人話有呢個户口比我,方便到時入數
我都好煩惱,
如果keep住都係破局過呢4年咪好嚕
之前去灣仔比完文件攪埋駛唔駛還錢個d野
本身都唔駛,而家又判左比呢個,又要再攪過,真係好煩
有冇ching有經驗丫(>﹏<)?
您判完又判.... 咁慘..
但係交文件還交文件,收文件既地方唔熟於判左,佢地只係幫手收文件
係丫,9月幾判左領,12月開會知道要外判
頂...都唔知可以點..個日都20幾人係呢間
申請期間要幾耐時間?同埋D雙糧是否等佢批唔批先入比主任?
joetang@ 睇下您判左比邊個,仲之一出雙糧就要通知主任/外判,我都唔知要等幾耐仲未有人聯絡我
我完全未見過主任,全部都係書信通知至於雙糧花紅果啲一定要上報。。同埋係可以申請保留一啲洗費,但批唔批就要睇下啦,要寫封信。。打去問過,佢比左個例子,比如你要買部洗衣機就最好比埋報價單佢,當然你要寫原因,點解要買洗衣機啦。。收到封bouns信,一啲開心嘅感覺都無,人地收到就開心,自己收到就唔開心。。要上報,想用又無得用,會覺得啲錢明明係自己架嘛。。。但要申請可唔可以用,仲要未必申請到,做野咁辛苦一年嘅努力。。唉,等都係等年尾咋。。。。各位ching, 我都係有感而發,講得唔岩聽,唔好見怪。
仲有呢出左比你嘅雙糧,花紅好似係要開check或者係親身去交cash
係咪要係銀行買張現金票上去送錢?
到時連埋每月個D 糧單.户口紀錄一次過比OK??