破產聯盟

查看: 13637|回復: 96
打印 上一主題 下一主題

可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

如題,

我很急切地想快快辦妥搞破產, 但上網查找律師, 果間 綠色 6C 樓, 個個都唔係好同答案俾我, 有間似職員趕收工, 聽到有証券, 仲話要多收$1000添, 共$15000. 話係specify income 喎....俾佢激死... 佢話若宣世都要在佢地宣又話要2-3日去打份宣世紙, 又話我講果間(港島東), 冇律師當值...要上佢地果度....唉...已好急搞, 又好多問題要問, 好驚破產失敗.....我果CASE 有少許令人懷疑....

希望各位可否幫忙, 俾個正確方向, 步驟我去處理.... 謝謝:

本人背景:
幾年前透過 Bank 申話card loan, n bank P loan (total hX, bX, fX, uX), 我一向透過 on-line 自行炒股, 所有帳目在bank account 有顯示. 咁打算登記話自己無業.
其實早幾年炒燶咗, 用card / personal loans 冚數, 家人又借錢俾我填數,未至於要交min pay. 跟住在BX 數條交咗再拎出來還, 但早前, 有2條UX and bX card(上個月俾左min pay 多少許) 數冇交3日, 好驚...!!!!!!!!!!!!! 唔知點算... 家人己有錢再借, 我都唔想佢地拎出嚟, 我自己戶口得 $2000. 揾朋友借左$30000, 仲打算昨晚還 UX 條數, 可惜HX 自動轉帳扣左, $150不能轉費,UX 冇扣到...即冇交...!!~~都好驚....還打算俾埋 BX min pay.. 但朋友叫我都係唔好交啦, 都打算破產, 仲交, 邊有錢俾破產費用喎......~~!!

如是者, 又要上網查資料... 眼水都濕埋... 又訓唔到.... 個人唔知做緊乜....咪打去律師樓問下埋....

1. 問: 似本人背景, 以無業身份, 在網上炒賣warranties ... 炒燶咗, 要破產, 會否成功??
2. 點為知資料齊呢??? 例如, 電話費, 要交有HKID 單才算喎... 後來找, 發覺冇喎...
3. 咁找法, 我都唔知點去交申請書了....
4. *********睇過呈請書, 資產負債書, 要填唔難, 但以我情況, 要有什麼地方要注意呢??????
5. 係咪上去拎埋環聯份野好D呢???  (又要跑去尖咀, 又要趕去金鐘....~!!)
6. 有律師話, 交入紙,都係初步啫, 遲D 先交edvience 喎, 係呢咪?? 咁我自己申請, 係咪可填果2份野先, 入左紙先呢??? 咁宣世可否同時做埋呢???
7. 應點做好呢....?

推薦
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自 ...

你呢D CASE,自破都得.可以搵自願團體幫手填FORM/CHECK 下你填得有無錯.
明X, 東X 個D OK.
回復 支持 0 反對 1

推薦
Kitty789 發表於 15-11-2014 22:33
What is 綠色6c ???   會否破唔到產??????

所有你唔肯定或擔心既問題, 想好晒寫低問律師 (會答你個間)  有既  自己去搵下  搵到上去探下路 問清楚服務價錢先好幫襯, 當然會用心答你問題同收費合理既律師行先好幫襯呀

回復 支持 1 反對 0

死啦,剛才果位 綠色6c 話,冇收入,靠炒股既話就要坐底冧冧,可能要加費用,。。。。唔係化。
好驚。。。會否破唔到產。。
Kitty789 發表於 15-11-2014 22:33
What is 綠色6c ???   會否破唔到產??????

師兄, 搵間細小小既律師樓, 可能仲貼心

D分行多既做到太公式化, 小心, 又慢又激氣
我都知,現在肉除針反上, 找律師我不懂點揾好, 又急,又擔心,又驚,我冇乜心血咋。

有冇推介....
其實打算自行申填去金鐘搞手續架啦, 點知check check 吓, 破產條例, 擔心會否獨犯條例129-1,133.. 。

咁咪問番d 律師囉。
自己搵下啦, 呢度不會介紹的, 破產處會收差唔多9千費用, 律師費就5, 6K左右啦, 你情況亂少少最多咪多1, 2K

你唔清楚咪搵定幾間律師樓, walk in 上去 或 打電話問下情況, 急都唔差1, 2天, 問清楚你擔心既野, 費用, 然後問比晒文件, 可以安排幾耐即宣誓, 同入紙, 分行多間既"有可能"集埋一齊先做, 等到你心碎  

至於點為之快點為之慢, 自己睇翻舊文  

財務公司名字不用列明,已編輯,

各會員"消化"下後,
再多點意見俾你,

破聯會員經驗豐富且多元化,
不用慌張.

Sorry  我實在太無助。。。
今日 屋企人話佢地 銀行 同財務一樣爛仔來的, 佢目標不是我自已,而係屋企人。。。佢地會騷擾屋企人,仲會迫佢地有樓的賣埋樓去俾佢地。。。。
我越聽越驚, 破產既真空期仲驚。 點算。

我覺得係 破又死,唔破又死, 仲要唔知破唔破到。。。日子又緊迫, 好想死 又唔死得果種, 好怕連累家人。

點算

有人話去法援, 但好多程序。
littlemomo 發表於 16-11-2014 18:07
今日 屋企人話佢地 銀行 同財務一樣爛仔來的, 佢目標不是我自已,而係屋企人。。。佢地會騷擾屋企人,仲會 ...

咁大個人, 唔好又生又死, 死左只係將問題交比未死既人, 你咪即係搵親人老襯?

無銀問朋友借萬幾銀就攪得破產啦, 確實對面對自己, 從新做人

道家講, 自殺死去到下面都要重覆又重覆死既動作, 仲痛苦

花1, 2日, 搵間律B樓, 佢地會幫到你的  破產就係比機會你重新做人, 你屋企人講乜你就信乜, 你一攪左破產, 有左號碼, D財仔追你都係口頭多, 吹你唔漲的, 唔通拿刀劈你咩, 佢地係追都追D有機會還架喇

快D搵律B攪啦, 唔好成日小朋友咁, 睇你都唔細架喇

樓主,我竟然係呢度,見到2年半前的自己。我答最主要的:
1 因賭錢老破是否犯法?
老細要小心。打工/無職業合法
2要幾耐 receipt?
你上網炒股,都係bank數.好易跟。我記得我計左兩年
輸錢數左右。但外判無問我拎receipt.

仲有,我窮到要自己搞,唔難。
3 單據有自己名最好,無都照交
4 你要做的,逐間債主call,問仲欠幾水。
5 自已搞,唔難。分別不大。有需要問我
好多謝你地呀!
Small cat, thanks for yr encourage
Flypig, 請指教