破產聯盟

查看: 4882|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

新人掙扎中,,,好難面對

今日見了顧問,,,家人介紹的,,
掙扎中是否破產,,,
始終自己果關好難過..,唉
我三十歲以下,數目十幾萬, 覺得自己甘後生同呢個數目都破產好失敗...唉
希望加入呢個家庭有多d同路人傾下,好迷茫,

樓主欠十幾萬唔係太大數目,有無考慮同家人及朋友相量還款?因破產始終係跟一世
首先,你欠十幾個係唔係真係要去到破產呢? 雖然唔知你收入幾多,如果可以咬緊牙關還到就還啦。
破產又唔係唔洗還,唔好唸可以一了百了,之後既路會有好多不便,如果唔係走到無路可走都唔好選擇呢條路。

既然你家人都知道你既狀況,佢地可唔可以幫你一把呢?
PS﹕我上庭個陣連個法官都提醒我地要小心所謂既顧問,佢地唔係律師無專業操手約束,好多時都話可以幫你做到唔洗還錢又會幫你填報表,但之後就影都無。
如果你決定搞一係找律師一係自己填,起碼到時個官都真係知你無哂 $ 去破產,顧問費都萬幾兩萬,比得其實都可以幫你還到6分1既債啦。

我個人建意係試下辛苦D還左先,唔得既就上黎睇下舊文,參考下自己申請其實唔係好難,如果真係唔得搵律C搞吧。
好多謝樓上各位回覆><
月入一萬,每月三千銀行分期 仲有半年至三年完
屋企人幫忙過好幾萬,之前同意會幫埋
所以無再做分期之類.所以今月就有六萬返數了
但今個月忽然表示不肯再幫
當然呢個係我自作自受
唉,債務重組顧問計過同依家還的不會差太遠

月入一萬, 如無意外, 老破後的生活費會判大約7-8K左右, 即一個月要還2-3K, 加花紅獎金會被扣光.
四年破期, 大約要還12萬以上吧.
(不要相信不用還款這種說法, 因為債權人一定想盡量取回債務的, 欠人錢當然有責任要還.
一般會教你不用還的, 都是用一些非法的方式, 如果被抓就是刑事罪名了, 值不值得你自己去想.)

因為樓主已經月入過萬, 而欠款只有十多萬, 相信債權人會要求召開債權人會議,
如果是, 就一定落入殺手之中, 這機率很高, 因為老破不是不用還款, 而是破產法讓你不用數蓋數,
而盡可能還款給債權人. (而債權人也會選擇最有機會收回款項的人召開債權人會議吧.)

所以, 千萬別相信"破了產就不用還債"這種說法, 就算是拿綜援的人, 只要收入數大於支出數,
一樣需要還債務說. 我就看過, 一個單親媽媽, 孩子仍在學, 月入一萬左右, 每月需要償還一仟多.

如數上其他師兄所言, 如果是債務重組, 估計債權人會議會要求你一個月還3-4K左右,
直至還清, 不過你仍年青, 如果選老破大約可以少還一點點, 不過在人生上的財務就此蓋章定論.
因為就算乖乖順利完成四年, 你在銀行的檔案已經是黑名單了, 簡單而言就是信用破產了.
之後想供車供樓的機會都會減少了. 即是以後你要置業都要一次過付款了.
除非你突然發達(我也祝福你有這一天喲), 當然另當別論............

另外, 如樓上的師兄所言, 不要盡信那些顧問, 因為他們是收費卻沒有法律效力的,
有些就只能教你填表, 要學, 去找明X的6C都一樣, 不用錢, 功能就像顧問.
如果真的要老破, 又不會, 去找6C, 多問數家吧, 因為老破要承擔法律責任的,
如果你的個案很複雜, 自己填錯東西就很煩了, 那就考慮直接用6C.
當然如果個案簡單, 數仟元的6C費也可以省回, 直接自己申請就可以了.
katie 發表於 1-5-2014 21:23
好多謝樓上各位回覆><
月入一萬,每月三千銀行分期 仲有半年至三年完
屋企人幫忙過好幾萬,之前同意會幫埋

1 呢句唔明. 你破產目的係咩? 僓務重組個成本好高.多鬼魚. 要3C.
可以就做結餘轉帳.
你利息係唔係已經好低.CREDIT CARD 條數大唔大? 如果大,
你可以搵僓主傾.假如你欠 獅子 50K,你試下轉個低D 的還款方案.如 CREDIT CARD 轉 PERSONAL LOAN ETC.
2 你人工,你欠款,不值得搞老破.其實你一個月還3K+,根本還得起.
而且人工會加,你都係考慮清楚先喇.

flypig 發表於 2-5-2014 10:09
1 呢句唔明. 你破產目的係咩? 僓務重組個成本好高.多鬼魚.  ...

感謝兩位回覆
即是我今月要一次過還六萬 因為這六萬冇分期
但citi, dbs,大新也不批 没說原因,我check過我 tu h,冇試過遲,
惟一可能是上月剛借了獅子三萬還卡數,而家我又不敢再找其他借,
或者其中有三萬恆生可分期,但未試,
哎 其實是屋企人信顧問 迫我破
家下好辛苦

笨笨狼 發表於 2-5-2014 00:15
如數上其他師兄所言, 如果是債務重組, 估計債權人會議會要求你一個月還3-4K左右,
直至還清, 不過你仍年青,  ...

係lo  我爬過文都知不一定破了不用還,但是屋企人信晒顧問,覺得我一世信用已毀也冇所謂
我估因為tu check得太密同上月新借一筆
今月冇bank肯做
唉 我係比屋企人迫死

katie 發表於 2-5-2014 16:49
係lo  我爬過文都知不一定破了不用還,但是屋企人信晒顧問,覺得我一世信用已毀也冇所謂
我估因為tu chec ...

......... 有點無言的感覺 ............ 看來又多了一位同路人 (被迫上梁山).

如果樓主真的試過樓上師兄的建言和銀行交涉過而不成功,
我只能說直接找6C查詢, 因為有點擔心那顧問的建言, 為何一直叫你老破,
那就像之前我的家人, 一直迫我進精神病院, 說可以政府代為處理,
不用任何費用云云, 最終把時間拖延了個多月......
最後經社工介紹的6C, 才知道這些方法是犯法的, 所以即時決定寧靜的自行進行破產,
依照6C的建議, 誠實的填報所有財務資料, 最終以最快速度完成而家人也無法影響了.

當然, 樓主仍年青, 坦白說這麼快就選這條路是很可惜的.
而且, 樓主如果有爬文, 尤其是一定去看看師兄們分享殺手外判的文章吧,
對還款數量和生活費要有一定心理準備.
katie 發表於 2-5-2014 16:49
我估因為tu chec ...

補充, 如果是老破而不用還款的師兄, 的確有這些例子,
不過是要指定的條件, 比方你是沒有任何資產,
而老破的四年裡黑仔到一份工作也找不到(連半分錢MPF也得不到), 連綜援也領不到,
而幸運的有家人/親戚願意承擔你的一切生活開支, 即承擔人也要負上法律責任.
不過, 可以有這些條件的人其實不多, 一是他的家境很富裕, 二就是當事人是超級黑仔.......

還有, 多口要提一提樓主, 剛你說過, 上個月才剛借了三萬, 現在申破,
要有心理準備, 可能要解釋這筆錢的流向, 因為申破的時間太短, 剛批了錢就申破..........
笨笨狼 發表於 2-5-2014 17:29
補充, 如果是老破而不用還款的師兄, 的確有這些例子,
不過是要指定的條件, 比方你是沒有任何資產,
而老 ...

多謝師兄意見,我全部都有看,消化中
唉 依家屋企人執住曾經同我還錢
所以話要我破產就要破
一返到屋企就家嘈屋閉
有社工幫口都冇用
呢舖仲要我唔破就搬
頂唔順了...
我會盡最大能力去反抗
雖然依家眾叛親離....
十幾萬去破,,樓主破過唔係冇手尾。。。。十幾破咩呀
dopod123 發表於 2-5-2014 23:44
十幾萬去破,,樓主破過唔係冇手尾。。。。十幾破咩呀

我依排日日喊,返屋企就秒秒比人嘈,
唔係怕痛一早一了百了報纸見,,,
咁急又上月先有新數,
真係唔知邊度可以倾,入二線又死路一一條....
社工只係同我講自己決定...
屋企人不断話我破產係抵死
1x 萬有無諗過內部DRP
katie 發表於 2-5-2014 23:32
多謝師兄意見,我全部都有看,消化中
唉 依家屋企人執住曾經同我還錢
所以話要我破產就要破

你已經很盡力了, 會用社工幫忙,
不過, 看來你家人真的被洗腦了, 就像我昔日的親友一樣.........唉.
其實, 不是沒有方法的, 希望在人間,
如果, 你家人如此愚昧, 亂信顧問, 有一個以退為進的方式,
就是, 直接帶你一兩位家人去其他的6C樓/明X6C/有政治背景的6C, 處查詢法律意見.

玩更大的方式, 就是直接帶他們上破產署, 直接查詢破產條例........
重點是要問的是, 這些顧問教的方法是否犯了法,
而且你甚至於他們是否會因此而犯上刑事罪的可能,
看看他們是否有覺悟, 可能會因此要被告刑事罪的可能囉(除非他們不怕死)........

如果你不想玩太大, 就自己去申破或去辦重組, 但是一定要依法行事...........
不過之後就想辦法去扮死狗/可憐了, 因為總會有點家庭壓力............
60K 一次過還?? 咩數黎架??????

標會都有分期??????????????????
flypig 發表於 3-5-2014 21:05
60K 一次過還?? 咩數黎架??????

標會都有分期??????????????????

之前屋企人說替我還埋這筆,所以叫銀行cut卡,
但忽然屋企話不還了,要我破產,不過依家銀行就一次過要我還番晒
時間太忽然 銀行不肯再借
笨笨狼 發表於 3-5-2014 10:56
你已經很盡力了, 會用社工幫忙,
不過, 看來你家人真的被洗腦了, 就像我昔日的親友一樣.........唉.
其實, ...

多謝你回覆左甘多>< 我真係孤立無援 唉
今朝上了三姓律師行 因為係免費諮詢 所以得個顧問見我 我同其中一個無主見又無影響力的屋企人一齊去
主要只係答話破產的影響,其他同我上網看的差不多,結尾仍是叫我做就約時間甘,,,
唉 頭先同另一個逼我的屋企人傾過
話不破產除非我每月一萬人工 比4千蚊他們,
講真我本身都三千多分期,,,仲要撲六萬
分分鐘每月就算分到也有五六千卡數
唉我唔食都唔夠