破產聯盟

查看: 12334|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

破產來信一問

新問題

1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署」係信封面架????

2. 如果生活費包埋電話費,依家我用緊$72 CHEAP台手機上網,既然實報實銷,我應否5月尾正式見破產官前轉番D貴台?

3. 我原本係比中銀戶口僱主出糧,因為岩岩申請破產會被凍結所以通知左黎緊2個月改出支票啦,咁到時叫破產官比我開番1個戶口後,仍可去番中銀開番依個戶口嗎?因為開得番依個就唔洗填過新資料叫僱主出糧!

以往靠大家解決了的問題

1.  我4月初報破產份表報左永X銀行有$300現金,但律師話份FORM交左後依$300就唔好動用,有冇人點解?
答: 當你申請時, 你填報的, 是會計算在你的資產之中, 所以是不能再動用的了,而且都被充工

2. 如上題我已4月初正式申請破產,但5月尾先頒令,咁我依段期間(4月初至5月尾)可否自由無限制地單獨出境,事後需要解釋嗎?
答: 可以,但盡量要在上法院前一星期到手續完成要留在香港

3. 破產官或外判會否驚動父母嗎?我見到好似批供養父母額,需要父母屆時簽署確認嗎?/'
答: 不須要驚動,亦絕不須佢地老人家簽署,但要父母身份證副本,好似係.

4. 我同父母住的,所有水、電、媒、租金自然用阿爸名登記,所以我冇依d單係手,但如果我又想報埋依d支出,到時係拎最近果期單據比破產官睇定近一年都ok?
答﹕有幾多,俾幾多.通常3個月/上次喇.無都無計,上到去再拆.

5. 正式入紙有埋破產case no比財務公司,佢地仲有權將case比出面收數公司或仍會繼續收嗎?
答: 有埋破產case no比財務公司,佢地唔會將case比出面收數公司.因為正牌既收數公司都唔會接,行規也,而我經驗都冇收了

推薦
hkmcb 發表於 23-4-2014 22:21
岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值

錢財身外物  截到封信當然唔使
回復 支持 1 反對 0

破產來信一問

1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署」係信封面架????
係....會印有破產管理署既部門名...

2. 如果生活費包埋電話費,依家我用緊$72 CHEAP台手機上網,既然實報實銷,我應否5月尾正式見破產官前轉番D貴台?
呢個要睇你....有D主任真係批100,而好似我個主任,都無睇我電話費單就批我300元

3. 我原本係比中銀戶口僱主出糧,因為岩岩申請破產會被凍結所以通知左黎緊2個月改出支票啦,咁到時叫破產官比我開番1個戶口後,仍可去番中銀開番依個戶口嗎?因為開得番依個就唔洗填過新資料叫僱主出糧!
有D銀行有機會係要你重新開過一個戶口,好似我係HSBC,我比左解凍信銀行,銀行都取消左我原先那一個,話要新開一個!
QAQAQA 發表於 23-4-2014 10:54
1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署 ...

好彩有你回覆

1. 咁比屋企人睇到真係冇得解釋了!!

2. 如果就你所說就唔搏嚕,反正我電話需求都唔大

3. 希望我中銀唔洗我重開啦,因為煩左我公司人事部幾次了

破署信封.....
破署信封.....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
301 發表於 23-4-2014 18:41
破署信封.....
破署信封.....

THX!!真係太明顯,諗緊辦法點截到封信
hkmcb 發表於 23-4-2014 20:01
THX!!真係太明顯,諗緊辦法點截到封信

兩個方法

1.  你記住郵差叔叔派信你大廈時間, 收到信即刻自己拿走  ( 但難度好高)

2.  郵政局既郵政轉遞服務, 一百幾十蚊轉你3個月, 至於詳細睇翻舊文

smallcat 發表於 23-4-2014 21:45
兩個方法

1.  你記住郵差叔叔派信你大廈時間, 收到信即刻自己拿走  ( 但難度好高)

岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值
hkmcb 發表於 23-4-2014 22:21
岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值

我之前試過有D信唔想比屋企人睇,試過幾次好白痴既方法,
1.要我男朋友差不多時間去我屋企先拎信><因為那時知大約幾點派信!
2.因為係我同媽咪有信箱鎖匙=0=我就偷偷地拎左佢O個一條,佢仲以為自己點解連甘都唔見左
QAQAQA 發表於 26-4-2014 09:35
我之前試過有D信唔想比屋企人睇,試過幾次好白痴既方法,
1.要我男朋友差不多時間去我屋企先拎信> ...

哈哈!!但信箱key好似好難無端端唔見!!
最慘係我信箱對正保安員果崗位,佢又識哂我全家,我咁多年都冇拎信,一拎實
............. 個人愚見:
1)最簡單的方法是郵局轉信
2)直接誠實面對家人, 用眼淚悲情戰略, 讓他們知道您老破也是為了不讓她們有壓力,
跟著就是打不還手, 罵不還口, 一於扮死狗........
hkmcb 發表於 26-4-2014 16:17
哈哈!!但信箱key好似好難無端端唔見!!
最慘係我信箱對正保安員果崗位,佢又識哂我全家,我咁多年都冇拎信 ...

其實不如坦白啦,甘樣我覺得會好D
我諗都係到時先解釋
hkmcb 發表於 28-4-2014 19:55
我諗都係到時先解釋

坦白從寬,我都俾我阿媽嘈咗我成晚(但我係同佢分開住,仲要我前陣子心情又唔好,個人波動到喊)

其實你咪話以後會黑名單唔會有卡所以好安全,當然你真係要識諗啦!

評分

參與人數 1城市金錢 +20 城市魁力 +20 收起 理由
301 + 20 + 20 add oil !!!!

查看全部評分

hkmcb 發表於 28-4-2014 19:55
我諗都係到時先解釋

見步行步啦,祝你一切順利
kumiko1030 發表於 28-4-2014 19:59
坦白從寬,我都俾我阿媽嘈咗我成晚(但我係同佢分開住,仲要我前陣子心情又唔好,個人波動到喊)

其實你咪 ...

好難開口,等於要表白一樣難道
加油囉, 大不了是被罵到變豬頭而已
放心啦, 一般家人都是虎毒不吃兒, 不要太擔心.
笨笨狼 發表於 1-5-2014 01:55
加油囉, 大不了是被罵到變豬頭而已
放心啦, 一般家人都是虎毒不吃兒, 不要太擔心. ...

但我阿媽除外=]
hkmcb 發表於 1-5-2014 01:45
好難開口,等於要表白一樣難道

我阿媽都可以明白應該冇人會唔明白