破產聯盟

查看: 10497|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

以下情況會比銀行告嗎?

各位C兄C姐好,我有張渣兜循環錢卡。10月頭還過錢,10月中又draw錢岀黎還另一個私貸。10尾到期要還3600我只有能力還了500。

12月頭入紙申破,這樣大唔大機會被告?現在總共循環錢卡70000

推薦
Heihei 發表於 14-11-2013 13:18
所以有唸過自己去攪,思考中......

有時間自己搞好過.
唔難!!!!
回復 支持 1 反對 0

係,當然有機會被對方追究,
呢度祇有答你'唔贊同'。
咁可以點做?因為真係等月尾岀糧才6c費,所以真的無多餘錢還比佢,最多今個月尾還多500。
如果同你講會俾人告,你係唔係就唔使破產?係唔係就會有錢還?
你驚俾銀行告多D定係俾收數佬日日上門問候驚D?要破就唔驚得咁多
有無人有近似情況比銀行投訴?希望聽多d過來人嘅分享,謝
咁又係,如果有辦法都唔洗行到呢一步,無辦法就唔驚得咁多
Heihei 發表於 13-11-2013 08:50
有無人有近似情況比銀行投訴?希望聽多d過來人嘅分享,謝

呢個無特定答案…就算同你情況一模一樣,人地無事都唔代表你無事…
只可以說有機會會俾人告,就算律師都係咁答你…
即係你沖紅燈咁俾人捉左,你都唔可以同啊sir講大把人都係咁都無事一樣
其實只要你真係無力還債,唔係“存心欺騙“…就唔需要咁驚
老實講,
閣下之申破前"消費"情况十分普遍;
大部分過來人都有經驗.

但如果你有申破意圖或行為後,
(如曾資詢律師)
仍有使用"別人資產",
好明顯,已犯盜竊罪,
銀行機構搜到証明一定可入你罪.

Heihei 發表於 13-11-2013 07:38
咁可以點做?因為真係等月尾岀糧才6c費,所以真的無多餘錢還比佢,最多今個月尾還多500。 ...

要破都唔驚得咁多,亦可在申破時問問6c徵詢意見
温馨提示:千萬不要找所謂(顧問公司)
我也有聽過所謂的顧問公司,佢地一時開25000包唔洗還錢,但我一話比唔起佢地就話可以15000唔包唔洗還。
Heihei 發表於 13-11-2013 13:11
我也有聽過所謂的顧問公司,佢地一時開25000包唔洗還錢,但我一話比唔起佢地就話可以15000唔包唔洗還。 ...

咁樓主應該知所謂顧問公司係乜料?亦可扒吓舊文

想問你加埋條數幾大??

破前消費正常呀!!! 10個有9個老破人士都如此。
根據呢5年報章報導﹐未有一單上COURT。

俾人告有單CASE你可以參考:
一單係經營業務者過大海老破時爆響口輸左幾十個。
呢個係犯法。結果緩刑。

只可以講﹐你呢D CASE﹐ 無人得閒SUE 你

坐監CASE係欺詐﹐白紙黑字唔申報自己的欠債紀錄。
呢種情況好危.你個D 好SAFE。

曾 偵 破 灣 仔 區 連 環 升 降 機 劫 案 的 港 島 區 重 案 組 前 女 高 級 督 察 譚 思 茵 , 因 嗜 賭 欠 債 纍 纍 , 無 力 償 還 致 辭 職 及 申 請 破 產 。 去 年 她 以 警 員 身 分 向 兩 家 財 務 公 司 申 請 貸 款 , 並 刻 意 隱 瞞 每 月 供 款 十 多 萬 元 的 十 五 項 債 務 , 昨 日 終 被 裁 定 兩 項 詐 騙 罪 名 成 立 , 隨 即 押 解 入 牢 至 十 月 二 日 判 刑 。

三 十 三 歲 前 女 高 級 督 察 譚 思 茵 昨 於 東 區 裁 判 法 院 聽 取 裁 決 , 裁 判 官 沈 智 慧 用 了 接 近 一 小 時 半 宣 讀 判 詞 , 斥 責 譚 向 財 務 公 司 貸 款 時 , 有 意 識 地 隱 瞞 她 當 時 欠 下 巨 債 的 情 況 , 絕 非 一 時 大 意 。

裁 判 官 指 出 ﹕ 「 財 務 公 司 並 非 慈 善 機 構 , 受 害 公 司 負 責 人 若 是 知 道 實 情 就 不 會 批 出 該 項 貸 款 。 」

裁 判 官 一 直 質 疑 譚 思 茵 欠 下 五 百 萬 元 巨 額 債 項 的 原 因 , 但 辯 方 對 此 卻 三 緘 其 口 , 只 極 力 指 出 譚 是 一 個 不 可 多 得 的 警 員 , 「 她 對 社 會 的 貢 獻 應 該 得 到 讚 揚 。 」 希 望 刑 罰 得 以 寬 減 , 可 獲 緩 刑 。

在 警 隊 中 表 現 傑 出 、 屢 破 大 案 而 被 備 受 讚 賞 的 前 女 高 級 督 察 譚 思 茵 , 昨 天 一 身 斯 文 、 西 裝 打 扮 , 表 現 極 為 冷 靜 , 木 無 表 情 地 聽 取 裁 判 官 的 指 示 , 宣 判 後 庭 警 便 將 她 押 解 進 犯 人 欄 。

辯 方 雖 然 曾 認 為 財 務 公 司 的 批 核 比 銀 行 更 加 寬 鬆 , 且 所 收 利 息 更 高 , 但 遭 裁 判 官 駁 斥 說 財 務 公 司 的 貸 款 , 也 要 求 借 貸 人 還 債 來 作 為 批 款 原 則 。

去 年 六 月 廿 七 日 及 七 月 十 四 日 , 譚 思 茵 分 別 向 新 鴻 基 財 務 ( SHK ) 和 亞 洲 聯 合 財 務 公 司 ( UA ) 借 貸 合 共 廿 六 萬 元 。 她 向 「 SHK 」 申 報 有 關 貸 款 資 料 時 , 報 稱 只 欠 下 兩 項 債 務 , 但 事 實 上 她 已 欠 債 達 十 五 項 , 另 她 在 七 月 十 三 日 辭 職 , 翌 日 向 「 UA 」 借 貸 卻 未 表 明 離 職 一 事 而 取 得 十 八 萬 八 千 元 。

兩 家 財 務 公 司 批 出 的 貸 款 , 均 依 靠 譚 所 提 供 的 資 料 作 準 , 也 沒 有 其 他 有 效 途 徑 查 得 她 的 有 關 記 錄 。
唉,所謂"顧問",
301 真不知佢所謂.

最近網上廣告見...
"顧問"更自稱係前"破產主任" !
猛料卦 !
靠得住嗎?
我有1個"渣兜"私貸係,1張循環錢都係渣兜的,另外"大沖"私貸,合供30萬。人工之有1100,已經無銀行同財仔敢借比我。3個MIN PAY都過了我人工所以不得不破。
我都知有好多人都係有新數,不過都係上面C兄話齋,怕就唔洗破咩,所以都唔唸得咁多
不好意思剛剛先知點樣回帖,新手請多多包含
301 發表於 13-11-2013 15:59
唉,所謂"顧問",
301 真不知佢所謂.

講真,如果我之前未認識呢個網,見到呢個"前破產主任"都可能會上當
Heihei 發表於 13-11-2013 21:27
講真,如果我之前未認識呢個網,見到呢個"前破產主任"都可能會上當

呢D係宣傳技兩而已, 可能佢係想寫 "前破產主任個朋友" 主理