破產聯盟

查看: 5187|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

破產之前的消費

請問各位師兄, 由於我屋企部電視壞咗整唔番,
如果我依家用現金買部2萬蚊嘅電視, 3個月之後申請破產會唔會有問題呢?
邊個敢向你保證得唔得  你要試咪試下囉

應該無人會話你知要點做  博定唔博自己諗
讚同一怒所講.

呢啲係你之前講嘅......................................................

破產前用信用卡提取現金

我想向各位朋友請教:
如果我用信用卡透支現金來支付卡數,
跟住一兩個月之後就申請破產得唔得呢?
我原本自己開公司的, 公司結束後四個月我想申請破產,
請問各位:破產署會唔會查我公司於結束前的賬項呢?
又會唔會查我太太銀行紀錄呢?

回復 #3 reborn 的帖子

俊家我唔係打算碌卡買, 又唔係用信用卡透支現金買,
而係用銀行戶口卡EPS付款, 唔知有無問題呢?
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-4-10 13:41 發表
邊個敢向你保證得唔得  你要試咪試下囉

應該無人會話你知要點做  博定唔博自己諗

Reborn: 讚同一怒所講!

回復 #4 危機中年 的帖子

你係咪傻左.

比現金買啦~

EPS付款有戶口記錄,如果追問起...你無錢還...但又咁多錢買野,

你係債主...會點諗....

你破產佢地都可以同你找個外判...煩死你.

回復 #6 bb_q_888 的帖子

THANK YOU !!!

回復 #1 危機中年 的帖子

可吾可以借三五七千比我,江湖救急之用.
呢度好多人窮到要找老破神...你問這樣的問題.....:)

評分

參與人數 1城市金錢 +1 收起 理由
gpo4074 + 1

查看全部評分

回復 #9 ely07 的帖子

我部電視真係壞咗整唔番!
我打算3個月之後申請破產, 我知道破產之後有好多限制,
如果我依家唔買, 4年之內都唔駛旨意買, 我只係想在破產之前安頓好屋企嘅野,
絕對唔係講風涼話或者晒命, 如果令大家有唔開心嘅感覺, 小弟在此道歉! 對不起!
希望各位師兄多多提點, 俾D意見我, 教我點做才可以自保, 謝謝!

回復 #10 危機中年 的帖子

破產前的開支,如果不是大數目,無需太擔心吧,你而家買電視問題不大.

但申請破產後,所有開支就要計清楚比破署知道.

回復 #11 roy 的帖子

收到! 我會保留所有單據!
希望師兄講多D申請破產之前嘅準備工作及注意事項給我知, 謝謝!
我從來買唔起過萬的電視機。其實樓主係米應該諗下唔好咁駛錢呢?就算有個筆錢,你都可以考慮將佢收起,留番到時急用呀?

回復 #13 admin 的帖子

如果收起D錢, 無單據証明用途, 到時會唔會更加難以解釋呢?

評分

參與人數 1城市金錢 -5 收起 理由
gpo4074 -5 錢係要用得其所

查看全部評分

錢可以好多用途…你自已諗下個原因…總有計的…
原帖由 危機中年 於 2009-4-11 18:58 發表
如果收起D錢, 無單據証明用途, 到時會唔會更加難以解釋呢?

我可以提供一個神秘戶口號碼比你,你可以把多餘錢存入呢個戶口.
原帖由 危機中年 於 2009-4-11 18:05 發表
我部電視真係壞咗整唔番!
我打算3個月之後申請破產, 我知道破產之後有好多限制,
如果我依家唔買, 4年之內都唔駛旨意買, 我只係想在破產之前安頓好屋企嘅野,
絕對唔係講風涼話或者晒命, 如果令大家有唔開心嘅感覺, 小 ...

老實講,就算破產後,你都可以靜靜雞用現金買任何的物品/服務.

如果你依家有多餘錢,最好擺係床下底,以備不時之需.

再加上破產期呢四年,你的開支是受到監管,如果你有乜事需要金錢來解決,你呢筆不時之需便可以頂一頂.

回復 #17 gpo4074 的帖子

我都知道要留番D應急錢以作日後不時之需,
但係點樣可以由銀行戶口中提取現金收埋,
而日後又可以有合理解釋呢?
你話有萬幾蚊拎去搞破產.

其他果d做生活費.

回復 #10 危機中年 的帖子

買電視...你當然可以買.

不過買部2萬蚊嘅電視---會唔會太貴,如果你唔怕第日D債主玩你...:)

而家幾千都有D好大好靓"LCD"電視,自己知自己事...都就破產,

有錢唔好洗咁盡.