破產聯盟

查看: 3218|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

解破後,提早領取mpf

唔知有無人知道破產令完左之後,如果要將mpf戶口內既錢提晒出黎,係唔係要有張法庭既解除破產證明書先做得到呢? 定係就咁同間mpf公司再去宣誓話永久離開香港就得? 我知如果要法庭張解破令要等大約一個月左右, 但我唔可以留係香港咁耐, 所以想睇下有無人知係咪一定要有張解除破產證明書先做到...
暫時我知有人未攞解破令,但已經成功提清mpf,但詳情唔多清楚。
温sir 发表于 9-3-2013 10:15
暫時我知有人未攞解破令,但已經成功提清mpf,但詳情唔多清楚。

唔該晒溫sir, 唔洗係香港留成個月等張破解令已經幫左我好多!
winggywinggy 发表于 9-3-2013 21:18
唔該晒溫sir, 唔洗係香港留成個月等張破解令已經幫左我好多!

今日問咗,攞mpf唔關解破令事
你好勁呀, 真係萬分感激你幫我問左。

重有唔知你知唔知道, 係咪破產者在破產期間有長時間不在港, 會被延長破產期既呢, 咁當然我個外判一定知, 因為我每次都一定會通知佢。我其實喺上年七月已經去左英國, 我最後一次封信都向佢申報左七月走, 但仍未知幾時回港, 上個月打比佢問野佢都知我係英國, 所以唔知會唔會被延期既呢?
剛剛check過破產條例第6章-第30A條-解除破產

(10)        儘管有第(1)至(3)款的規定,凡破產人─
(a)        在破產開始前已離開香港且尚未返回香港,則第(1)款所指的有關期間,在該破產人返回香港並將其返回一事通知受託人之前不得開始計算;
(b)        在其破產開始後─
(i)        離開香港,而沒有將其行程和聯絡處通知受託人;或
(ii)        沒有在受託人指明的日期或期間內返回香港,
則第(1)款所指的有關期間不得在其不在香港期間繼續計算,而是直至該破產人將其返回一事通知受託人之時方可繼續計算。

咁我有向外判申報7月尾離開香港, 回程日期未定, 但電郵同英國電話號碼都有報上, 香港地址仍適用 (因為爸爸媽媽住喺嗰到), 咁樣佢地會唔會將我個破期延長呢?

winggywinggy 发表于 10-3-2013 02:53
剛剛check過破產條例第6章-第30A條-解除破產

(10)        儘管有第(1)至(3)款的規定,凡破產人─

(10)        儘管有第(1)至(3)款的規定,凡破產人─
  (a)       在破產開始前已離開香港且尚未返回香港,則第(1)款所指的有關期間,在該破產人返回香港並將其返回一事通知受託人之前不得開始計算;
  (b)        在其破產開始後─
      (i)        離開香港,而沒有將其行程和聯絡處通知受託人;或
     (ii)        沒有在受託人指明的日期或期間內返回香港,
則第(1)款所指的有關期間不得在其不在香港期間繼續計算,而是直至該破產人將其返回一事通知受託人之時方可繼續計算。

條例上已經講明( ↑ 留意 ),若你離港時有依例知會受託人,而
受託人又可在你離港期間,隨時聯絡到你(包括以電話、E-mail)。
咁一般正常情況佢無理由延長你破產期嘅。放心!

明白了溫sir
winggywinggy 发表于 10-3-2013 20:08
明白了溫sir

其實你呢D CASE﹐外判都炸唔到幾多油水
因為你去得英國﹐我假設每個月俾個 仙佢都唔會
外判想你快D解破﹐唔想再跟你呢D CASE。

我相信﹐人係有私心。
一般情況﹐外判最大機會留難﹐係一D 個個月都有
錢還債﹐但帳目可以挑剔的人。唔係一D 去第2度﹐
還錢機會低﹐吹唔漲的債仔
flypig 发表于 11-3-2013 00:04
外判想你快D解破﹐ ...

咁我都知佢吹我唔漲, 只不過唔怕一萬, 至怕萬一, 我呢排極度黑仔, 所以都真係好擔心咁囉。不過都唔該晒你既回答,至少可以令我喺最後一個月安心d... (我係指重有一個月可解破,唔係瓜老襯)
flypig 发表于 11-3-2013 00:04
外判想你快D解破﹐ ...

咪即係我???  慘羅. 希望今年順利完結...
winggywinggy 发表于 10-3-2013 01:18
你好勁呀, 真係萬分感激你幫我問左。

重有唔知你知唔知道, 係咪破產者在破產期間有長時間不在港, 會被延長 ...

去英國都好. 從新過生活...
BB5555 发表于 11-3-2013 10:32
去英國都好. 從新過生活...

都係架, 離開呢個傷心地

不過好多野都要再適應返. 我原本上星期有間bank請我, 可惜香港既破產令令到我無左份工, 所以都唔係完全重新開始....唉,可惜可惜
winggywinggy 发表于 11-3-2013 12:50
都係架, 離開呢個傷心地

不過好多野都要再適應返. 我原本上星期有間bank請我, 可惜香港既破產 ...

唉!!  雖然有D可惜. 不過可以選擇到另一地方從頭開始都不失為一件好事. 我地都只可以係香港繼續.....