破產聯盟

查看: 3001|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

想破產

請問要帶幾多個月嘅STATEMENT上律師到,先可以攪破產,我多數睇完就拋...
我有幾份保險都有基金成分,我剛剛轉咗持有人係我老公,以前嘅保費都係我張AIG咔到扣,會晤會有問題?謝謝幫忙!

請問要帶幾多個月嘅STATEMENT上律師到,先可以攪破產,我多數睇完就拋...
我有幾份保險都有基金成分,我剛剛轉咗持有人係我老公,以前嘅保費都係我張AIG咔到扣,會晤會有問題?
已經失業10個月,共欠債63萬,無車無樓!有冇律師介紹!葉X鄧OK嗎?見佢分行多!
謝謝幫忙!
帶最近果個月就得  你有幾多條數都要帶齊上去  仲要帶強迫金年結

咁我又唔知得唔得喎  你攪果陣問下律師

有喎  聽聞呢度有個律師幾好 不過你要pm版主問  三姓律師行唔Ok 衰到無人有

回復 #2 IRENE 的帖子

pm 版主roy,佢會將聯盟推介既律師介紹俾你。

回復 #2 IRENE 的帖子

irene

我都係有aia保險嘅,當時都係每月經aig信用咭自動轉賬,不過我就係申請破產前個多月cut咗份保單先,至於妳轉咗持有人係妳老公,我就唔肯定咁做可唔可以避免斷保,妳不妨問咗律師意見先申請。
我真係好唔開心,無諗過會攪成咁!不過喺呢到覺得好溫暖!請請各位!

今日同黃律師傾完,明天一早就上去攪手續,同佢傾計真係想喊,因為好有雪中送炭嘅感覺....希望可以事事順利啦!

回復 #7 IRENE 的帖子

無事既,放心啦,搞埋d手續就會覺得輕鬆好多架喇!有咩事上黎同我地傾下啦~
Irene,你份保單果度,律師點講呀?

回復 #7 IRENE 的帖子

多D上來傾吓計,及去溫SIR的溫馨的天空與某君短聚:
http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=67

或去水晶版,睇下有乜水晶適合來舒緩目前的情緒:
http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=66
如果瞓晤著就上去hea吓先...

做正經嘢先,滙報吓先...可唔可以加到over90分先,有啲嘢睇晤到啰!

今日準時9:45上到去,梗係要等吓啦!見到黃律師,第一個感覺似...女版黃祖南....回正題
第一時間問左我最concern嗰樣保險啦...黃律師講左一堆應該與不應該嘅嘢,大家明啦....
最終我係報左取消左嗰D,轉名個D就....反為佢提醒我一定要報我喺CANADA 嘅地約同AC NO.  
因為多咗外判公司,同法官比較着緊屋同地多D...重有一年內出售嘅物業,都要報,如果係有賺,要解釋,
所以要盡諒做吓嘢,都要還吓啰,最緊要記住KEEP單呀!原來公積金都要報架!
攪咗三粒鐘,然後食完飯再上去,2:15分,簽晒嘢,然後有個靚仔哥哥,帶我去另外一個律師到宣誓,
不過呢個律師好LAW味啰!攪左3分鐘就掂啦!走得!
因為我比支票,所以要等多一日先入FORM,所以如果係好急嘅朋友請帶現金. 黃律師話呢排破管好忙,
所以無特别嘅,就等收信,然後見主任就OK啦!希望事事順利啦!

滙報完畢

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
gpo4074 + 10 我私人加分比你,你比心機繼續分享個人經歷. ...

查看全部評分

回復 #10 IRENE 的帖子

Irene

預祝妳功成身破
祝事事順利
我都今日先上完庭
小人物

你喺咪自己攪,所以要自己上庭呀!
原帖由 IRENE 於 2009-4-8 12:35 發表
小人物

你喺咪自己攪,所以要自己上庭呀!

我俾顧問公司攪,所以要自己上庭
原帖由 小人物 於 2009-4-8 14:40 發表

我俾顧問公司攪,所以要自己上庭

請問自己上庭係點架? 會問您D乜或者要做D乜架?
因為我都俾顧問公司搞架
如果你遞交文件齊全同你申報的資料無問題,基本上你都唔會有問題問你,個法官會先叫有問題的申請人出黎排好隊,跟住會話佢地的申請要再補充資料,要再排過期,咁其他淨低的申請人無問題,個法官就會每次叫大約十個人一齊出黎排隊,問佢地係咪申請破產,咁全部一次過答係,就可以走得,頭尾都唔洗兩分鐘.....由於依家申請破產人數多,開一庭可能有成八九十人,位都唔夠坐,如果個個case都要問,真係可能要開到下晝,個法官都想快d搞掂退庭食飯啦~~

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15 極具參考價值

查看全部評分

多謝回覆! 另想問如果用顧問公司佢地係唔係一樣會幫我SEND資料去欠債人果度架? 如果SEND左去D信託公司仍然打黎追咁我可以點呀?
原帖由 she 於 2009-4-10 22:59 發表
多謝回覆! 另想問如果用顧問公司佢地係唔係一樣會幫我SEND資料去欠債人果度架? 如果SEND左去D信託公司仍然打黎追咁我可以點呀?

唔可以。法律上佢地唔可以代表你的去 send 的。(當然,債權人知唔知,同埋顧問肯唔肯係另一件事)。