破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

急求助

我將會在4月7日上堂,應該對會在那天領令

但是,我現在可能4月1日會返新工,現在有點15 16唔知返唔返好,因為如果沒有工作對報生活費好像容易啲,是嗎?

另外,我的電視機壞了,請問現在去買過部可以嗎?

多謝大家幫忙!
原帖由 goodlucky 於 2009-3-30 19:48 發表
我將會在4月7日上堂,應該對會在那天領令

但是,我現在可能4月1日會返新工,現在有點15 16唔知返唔返好,因為如果沒有工作對報生活費好像容易啲,是嗎?

多謝大家幫忙! ...

希望你4月7日成功領令啦

回復 #1 goodlucky 的帖子

咁既環境,有新工當然做啦.
我當然會返,只是有點煩啲生活費和填表

我都係4月7日呀,,你幾點呀..我11:30..如果一樣你pm留電話,我約下去..同傾下.

我同你都一樣情況,你如果有份新工作在出領令之前番工,,你個生產支出收入就一定要寫新工作公司名個d..如果之後先番就寫番舊公司的收入同情況,,,我同你都係7號去..,但因為我都找到工作不過係十幾號先番,,所以我只報舊公司info就ok,,同你想買野就買啦..因為都唔會好快傾生活費的,.最少兩三個月之後,我問社工佢地講的..希望幫到你

原帖由 可憐的人仔 於 2009-3-30 21:34 發表
我同你都一樣情況,你如果有份新工作在出領令之前番工,,你個生產支出收入就一定要寫新工作公司名個d..如果之後先番就寫番舊公司的收入同情況,,,我同你都係7號去..,但因為我都找到工作不過係十幾號先番,,所以我只報舊 ...

謝謝你的資料!

我都係contract來,得6個月.明天就知要唔要返啦!
我覺得應將工作放在第一位。

至於破產之後,有幾多生活費,已不在考慮之列啦,最緊要係順利頒令。

同埋6個月後,你又要再搵工,可能之後又要revise生活費,既然一切都係未知,就隨遇而安啦!

頒令前既開支不計算的,即你而家去買電視都冇問題,唔洗比破署知,但頒令後就唔可以隨意洗錢啦,知道嘛!
原帖由 enjoylife 於 2009-3-30 23:43 發表
我覺得應將工作放在第一位。

至於破產之後,有幾多生活費,已不在考慮之列啦,最緊要係順利頒令。

同埋6個月後,你又要再搵工,可能之後又要revise生活費,既然一切都係未知,就隨遇而安啦!

頒令前既開支不計算的,即你而家去買電視 ...

謝謝

我知道點做,其實我都係一定會做,因為始終都要有收入.

另外,我知道點做和點開支

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
enjoylife + 10 好,鐘意你既回應,加你分先! ...

查看全部評分