破產聯盟

查看: 18422|回復: 78
打印 上一主題 下一主題

破產後申請公屋...

問過,你可以慳返。
因為就算還唔還錢,生活費已包屋租。你收入實際唔夠交租係另一回事。

你想試都可以,特別case可以搵社工申請中轉屋。
我都係問社工,但答案明顯唔同。
試完話我知,我都想申請。
房處應該只係計你嘅收入幾多,唔會理你嘅支出,你嘅收入過左額,理應該唔合資格.........
nanash 发表于 26-9-2012 22:05
你既社工點答你???
另外中轉屋係咩資格呢?thanks

淨計入息。
中轉屋係俾啲有特別需要嘅人,無話乜野資格。社工覺得你有需要就可以寫信同屋署申請。
我可以好肯定話比樓主知,你既情況一定唔合資格申請公屋,社工只係亂答你,根本佢唔識.
nanash 发表于 27-9-2012 03:15
我好矛盾......

想唔做呢份工......放棄收入,自然符合申請公屋要求...但諗起劏房又要交租(得一百尺,冇廚房 ...

首先我唔係鼓勵樓主唔做呢份工
你外判講嘢呀點樣刻意唔做份工嚟避債,乜破產人士無權選擇工種咩
或者可以揾份較收入少啲嚟申請公屋,因出面租房真係好辛苦,長遠真係好大壓力
破產人士絕對有資格申請公屋...不過都要附合入息同資產..你係破產人士.基本上就係0資產.至於入息..就要睇反你主任每女批比你既生活費...如果批個費無OVER...你就可以申請公屋.
不過..合資格申請...唔代表你可以比一般人快上樓..都係照排隊..
如果你係破產期內上到樓就無問題啦...如果你過左4年破期都未上樓..就都係會審查你既入息既.

2人家庭一般..如果你完全無要求...咩都要既話...2.5-3年都會派一次屋比你..不過一定係又遠又舊....屯門大興同天水圍個D...都應該比到你...其他地區你唔使諗..

我見意你照入紙申請..同時自己寫封信...講解下你既情況...比埋破處批你生活費個封信比佢..你應該可以照排隊..但最好就預左...派比你一定係遠咖啦....如果唔係,一過左破期,,而你入息又OVER...咁就晒心機同時間...

http://www.housingauthority.gov. ... t-limits/index.html
依家2人家庭入息上限係..$13,410元  (14,116元)

拿拿聲入左紙先啦....
我好矛盾......

想唔做呢份工......放棄收入,自然符合申請公屋要求...但諗起劏房又要交租(得一百尺,冇廚房 ...

自己計下數。
我唔計你搵幾多,當你可用生活費$500。
兩老婆,租平少少$6000-7000, 淨生活費$7000-8000.
綜援2人批幾多你自己查下,但一定無$7000.
咁4年後點?可以搵返呢個人工定諗住成世綜援?
攞綜援係你個case真係無未要。

申請公屋唯有搵份少啲人工嘅,但你2人單位。正常都要等3-4年,你要諗下呢段時間點樣搵少啲又可以租出面屋住。屋署申請時係計過去12個月收入,中檢又係(話12個月但上6個月嘅資料先).

其實搵份少啲人工又好,保持宜家況態又好。都係要辛苦啲。唯有控制好支出。
我好矛盾......

樓主思想正確呀,可以做野一定要做,唔係將來會越來越懶呀,不過我都認為你可以轉份人工無咁高,合乎申請公屋的工做,不過申請期間就會好辛苦,因為要捱住貴租先,不過為將來,點都有間公屋住好些...發左達另計呀
破產人係可以申請公屋咖..只要你生活費個度..批比你既...唔OVER房署既入息就可以...2人入息上限係..14XXX
我見意你即刻入紙申請...同時寫封信比房署解釋一下你既狀況....佢會比你排隊...但你最好就係係破產期內上到樓..如-如果唔係...4年後你又要同正常人咁要審查...
一般2人家庭..你無要求..咩都肯要既話..2.5年-3年都應該可以比到屯門大興或者天水圍比你..
nanash 发表于 27-9-2012 03:21
雖然破產既我都冇乜尊嚴可言...但最後底線下都有少少自尊心...返工某角度除左人工之外,重有一份存左價值既 ...

我覺得申請公屋同有冇破產冇關係, 只要合乎資格就得.

樓主只要調整到合乎申請資格.....辦法D師兄都有提議. 樓主自己諗下行唔行得通啦!!!
房署網頁有寫明、特殊情況下係可以個別處理!破產都係其中一個可特別處理既理由!只要你提供到足夠文件!房署都會特別處理!
我自己都算過來人!你可以放心入紙!
我好矛盾......

如果有意唔做份工逃避還債,佢有權加長我4年以上破期...呢個好難証明.
比人炒又得,人事上問題又得,生活上不便同樣可以使人離職,
只係你點諗姐~
為左申請公屋要求...我聽過有人連班都唔敢加,老婆唔敢去兼職,因為規定係死....無法啦~
申請綜緩都未必有得優先上樓,到時兩頭唔岸,有時要衡量得失....

法律上我地係咪等同零收入?我認為唔係.
因為你真係有收入.
例如:你用哂D錢,又等唔等如你無錢?
唔係=零收入..
收入係計你...真正搵幾多...
之後睇下主任批幾多生活費比你...

假設...你(2人家庭,太太無工作)月入...16000..咁當然係OVER申請公屋既入息啦..
不過主任批比你生活費係...13000..超出既要拿去還錢..
咁你既入息就係計.....13000.....咁樣就變左合資格申請.

不過一般如果申請公屋...幾多年先上到樓..無人可以肯定答你...有人要求好高..又要新..又要大..又要地點好....可能10年先上到樓...
有人可能無要求..死過人既都要...咁就3年內一定上到...

咁破產人士就要自己睇下....因為如果你真係月入16000....4年後解破左...就會計反正常入息...如果你可以係4年內上到樓...入息先可以過到房署個關...