破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問不交年報的後果?

想問不交年報, 四年隱形, 改埋電話的後果?
咁你同走數有乜分別呢?

回復 #1 hic2008 的帖子

同走數有分別....破產署可以通緝你~

找不到....是機會加....長破產期.

走數(破產人士)....可以被告到坐監....你想唔想試下?
講到.記然已經破產都唔驚,就是想法子點樣正確地解決問題.點解要逃避?
如果行錯!分分鐘比破產署告,不如好好想吓正面對面問題!
點解仲要咁諗呀~~~~

回復 #1 hic2008 的帖子

如果你真係隱形倒四年嘅, 你返嚟話俾我哋聽啦!!

呈交年報係破產者既責任,切勿以身視法.

假設你係無業,無開立銀行戶口及暫時無需還欠款..

據講.. 首年終結後,你應盡快呈交第一年既年報,
於第二年度既年中, 主任還未收到年報時便會發信通知你, 甚至致電給你.
如你再無理會及玩失踪, 主任或會向入境處及生死詿冊處查核你芳踪,
如證實人已去世更會結束檔案, 如證實尚在人間及經長時間多次也未能與你聯絡,
而你又不補交每年應呈交既年報又無主動解釋清楚原因的話, 那你便麻煩了....
大約到了第三年首季左右, 破管署便會向高院申請延長你既破產期及要你出庭聆訊.
如你此時此刻還未現身, 法官可向你作出缺席判決結果及向你發出拘捕令, 到時警方便會通輯你...
上面既資料我都唔知是真是假, 我都係聽翻來架乍, 千其唔好當真野理解呀.

回復 #7 三壇高達迷 的帖子

係所講嘅係真嘢!已有定罪案例......
點解要唔交?!
唔好試呀!!!
唔想睇新聞見到你!!!

回復 #8 温sir 的帖子

我又未試過破產, 無咁既經驗, 真係唔知真定假架, 睇完咪當睇故事育.

真真假假 , 假假真真 , 有何相干 .

做人安守本份 , 做事憑良心對得起自己及他人..

知法守規 , 清楚知道自己應有既責任 , 四年後又一條好漢 , 洗乜要著草走佬.......