破產聯盟

查看: 3606|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

收到現票

我老闆開左張現票叫我去銀行取錢回公司,但間銀行是我欠債的,去提錢時銀行會唔會沒收張票.
冇 問 題 , 阿 天 時 常 幫 公 司 用 cash 票 取 款 , 有 冇 欠 債 銀 行 刀 冇 問 題 , 放 心
天帝 发表于 20-9-2012 10:25
冇 問 題 , 阿 天 時 常 幫 公 司 用 cash 票 取 款 , 有 冇 欠 債 銀 行 刀 冇 問 題 , 放 心  ...

佢哋會唔會查倒你是老破者
joetang 发表于 20-9-2012 10:38

點 解 會 查 你 ? 我 每 次 刀 係 憑 票 取 款 , 沒 有 問 題
joetang 发表于 20-9-2012 10:38

理論上無乜大問題
但你最好減少做呢d野, 因為有機會話你做乜除了人工外仲可以拿呢d cash (因為你拿cash銀行會寫低你名身份證號碼加你簽名), 最後如果有人查到需要解釋翻, 少d麻煩少d事!

所以, 除左自己人工, 最好少d 做呢d野 !  
我之前律師話既, 信唔信由你了!
smallcat 发表于 20-9-2012 13:21
理論上無乜大問題
但你最好減少做呢d野, 因為有機會話你做乜除了人工外仲可以拿呢d cash (因為你拿cash銀 ...

BUT 有 時 在 D 細 公 司 工 作 好 難 避 免 , 不 過 阿 天 公 司 刀 知 我 有 身 份 人 士 泥 , 真 係 CHECK 米 叫 佢 同 我 老 闆 講
smallcat 发表于 20-9-2012 13:21
理論上無乜大問題
但你最好減少做呢d野, 因為有機會話你做乜除了人工外仲可以拿呢d cash (因為你拿cash銀 ...

我都有咁諗過.費事比人查到要解釋
joetang 发表于 20-9-2012 14:00

最 緊 要 張 票 是 否 枱 頭 寫 CASH , 如 寫 上 你 名 就 D 麻 煩
天帝 发表于 20-9-2012 13:56
BUT 有 時 在 D 細 公 司 工 作 好 難 避 免 , 不 過 阿 天 公 司 刀 知 我 有 身 份 人 士 泥 , 真 係 C ...

天帝哥你點同     律師話呢d野 能避免就去避免, 免得自己煩
joetang 发表于 20-9-2012 14:00

所以, 乖乖地4年最好唔好比人有機會抽後腳
smallcat 发表于 20-9-2012 14:36
天帝哥你點同     律師話呢d野 能避免就去避免, 免得自己煩

打 工 有 時 刀 好 難 避 免 , 阿 天 在 公 司 刀 係 做 阿 四 , 相 信 吾 少 破 產 人 士 刀 有 同 公 司 取 現 金 , 支 票 寫 CASH 問 題 不 大
天帝 发表于 20-9-2012 15:04
打 工 有 時 刀 好 難 避 免 , 阿 天 在 公 司 刀 係 做 阿 四 , 相 信 吾 少 破 產 人 士 刀 有 同 公  ...

我都係做阿四,老闆唔係成日帶錢回來,祇係每月開票要我取錢回來做夠定時洗費.
joetang 发表于 20-9-2012 15:58
我都係做阿四,老闆唔係成日帶錢回來,祇係每月開票要我取錢回來做夠定時洗費. ...

樓 主 刀 應 該 係 在 較 細 公 司 做 , 所 以 有 時 好 難 避 免 , 相 信 你 公 司 刀 係 用 作 PETTY CASH 用 途 , 不 須 要 太 緊 張 , 銀 行 每 日 有 無 數 人 拎 現 金 票 取 款 的 , 況 且 我 地 刀 係 同 公 司 做 野
天帝 发表于 20-9-2012 16:14
樓 主 刀 應 該 係 在 較 細 公 司 做 , 所 以 有 時 好 難 避 免 , 相 信 你 公 司 刀 係 用 作 PETTY C ...

我都係在公司做阿四有時好多事情都好難避免,其實呢個話題都係好少問題