破產聯盟

查看: 2054|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

Debt Card 一問

朋友4年抗戰完結﹐外加戰後4年重建
本來好地地有份工係異地
宜家無業﹐想申請 debt card.

所謂 debt card, 即係要你先俾錢再扣數﹐
照計銀行不可能有任何損失。
無奈3星期了﹐銀行仍然係音信

借問成功機會多大?

即咪預付卡 !
視乎個別銀行審批,
外人難以評估。
301 发表于 20-9-2012 07:18
即咪預付卡 !
視乎個別銀行審批,
外人難以評估。

有少少唔同,如果係香港可以咁比諭

預付卡=8達通,比左錢先有得用,就算未用都已經俾左錢。
debt卡=eps, 要有錢係戶口,到用時就扣數。因為或多或少都同"信用"有關,所以同信用卡批核差唔多。你有定期係銀行就會易批啲(類似擔保),再用另一同銀行戶口俾佢扣數(要keep住debt limited 嘅存款)。
我知係因為早幾年幫過anite填表申請,佢又係啲隱形小富豪。唔想申請信用卡(額底), 特登定期做100萬,批左debt limited 3x0k.l之後要長期放舊錢係debt account.

係香港,普通打工仔本身就唔易申請debt card。
worldcat 发表于 20-9-2012 10:40
有少少唔同,如果係香港可以咁比諭

預付卡=8達通,比左錢先有得用,就算未用都已經俾左錢。

其實我唔係太明﹐
debit card 係類似 EPS,戶口無錢無得扣﹐
銀行唔會代你預付。所以銀行係 0 風險。
應該同信用無關。

而 credit card,銀行俾一個額﹐佢有風險
flypig 发表于 20-9-2012 17:14
其實我唔係太明﹐
debit card 係類似 EPS,戶口無錢無得扣﹐
銀行唔會代你預付。所以銀行係 0 風險。

實際唔係,debt card係批左你一個額要你入deposit, 但你可以隨時提走。
話就話debt card,但由發卡銀行到發卡機構到商店之間會有時差。有心的話一樣可以超額。
worldcat 发表于 20-9-2012 18:57
實際唔係,debt card係批左你一個額要你入deposit, 但你可以隨時提走。
話就話debt card,但由發卡銀行到 ...

根據wiki﹐debit card 係類似 eps,直接由戶口過錢去商戶。

但debit card 我未申請過﹐真係唔知。

Unlike credit and charge cards, payments using a debit card are immediately transferred from the cardholder's designated bank account, instead of them paying the money back at a later date.
flypig 发表于 20-9-2012 19:43
根據wiki﹐debit card 係類似 eps,直接由戶口過錢去商戶。

但debit card 我未申請過﹐真係唔知。

亦都好多人話類似八達通,算吧,討論吓啫
wahtung 发表于 20-9-2012 22:58
亦都好多人話類似八達通,算吧,討論吓啫

其實有兩種卡。
一種係預付卡:你先充值﹐一次充值一個數。
個金額係張卡度﹐呢種卡就類似八達通

第二種類似EPS﹐係銀行戶口轉帳

第一種卡的出現﹐源於外國地大﹐以前network in case
hang 機﹐所以要個金額儲於卡上。又或者各個counter
唔為經常可以 online,如八達通﹐部巴士行行下點會online 呢?
而商舖一日只會update 1次(唔肯定)。

第二種就直接由 商戶部機﹐link 去銀行。

但理論還理論﹐實際真係要請教各位CHING.
flypig 发表于 20-9-2012 23:12
其實有兩種卡。
一種係預付卡:你先充值﹐一次充值一個數。
個金額係張卡度﹐呢種卡就類似八達通

可以在此討論係一好事嚟
wahtung 发表于 20-9-2012 23:19
可以在此討論係一好事嚟

呢種咭既類別就等於以前 獅子 出既 萬用戶口,係可以有少少超額透支既!!!!

所以為免麻煩  獅子 唔再發咭 一律將佢改為正式信用咭  
原因就係 ...................

當年 獅子 出既 萬用戶口 雖然只可以係香港境內用,同一般信用咭冇分別,只要戶口有錢就過到數......

問題係出現係飲食方面,當然係酒樓食一仟,戶口夠一仟,咁就冇問題一定過到數!!!

衰就衰在係用簽單形式,戶口剛好一仟夠一仟找數 OK ~~銀行又核實左, 但到我簽單時 簽名 寫銀碼 1050 <---  50 做小費!!!

哈哈   ~~~~ 戶口得 1000   簽單 1050   ................   50 點計   
20202003 发表于 21-9-2012 00:53
呢種咭既類別就等於以前 獅子 出既 萬用戶口,係可以有少少超額透支既!!!!

所以為免麻煩  獅子 唔 ...

萬用戶口都好耐的事嚟
20202003 发表于 21-9-2012 00:53

所以為免麻煩  獅子 唔 ...

香港真係好少人用,宜家多數人都用信用卡。再唔係就預付卡,即買即用。

debt card 真係有錢人玩意,如似運通大頭黑卡,unlimited唔係credit unlimited, 係卡主戶口啲錢 unlimited 炸。
朋友今日終於得到批核﹐都搞左4個星期左右﹐
係痕身個張 XXXoy 卡。
有左方便好多﹐遲D睇下點運作再報告

唔知簽帳會唔會俾人悉穿