破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請綜援與欠債一問

想請問有申請過綜援的朋友: 我打算申請綜援半人手,問過社署佢話要一年的銀行月結單同埋mpf 供款記錄,因為上年年尾問銀行借左三萬蚊分期,
有14k 用左係香港睇病(有單據),有3000蚊係大陸醫(無單),有12k攞左去賭小小同埋唔知用左去邊,如果社署要我交待d錢既去向係咪過唔到關??因為我聽聞社署會睇番你以前d 錢點用,但上年年尾係一回事,今年中未又係一回事,係咪個個月都要交待以前出糧d錢用左去邊??(每個月),好煩,一二千果d 真係要諗好耐....唉
好 似 冇 咁 複 雜 WO
我有個舊同事50 幾有個女,佢早兩年申請都攪左好耐,就係因為要解釋單d錢用左去邊
天帝兄,介唔介意講下你申請既情況??
kabon 发表于 10-9-2012 21:27
天帝兄,介唔介意講下你申請既情況??

冇 你 所 講 咁 複 雜 , 遞 交 申 請 表 同 褔 利 署 見 面 , 交 銀 行 存 摺 或 月 結 單 , 稅 單 , 强 積 金 紀 錄 ( 過 程 中 問 失 業 日 子 有 幾 耐 )
約 兩 個 幾 星 期 安 排 家 訪 ( 褔 利 署 職 員 到 訪 申 請 人 居 所 )
全 程 約 一 個 半 月
一般都係交費.家用.交租....咪同破產一樣,寫D支出.
其實係計到,只要你對單.