破產聯盟

查看: 9457|回復: 118
打印 上一主題 下一主題

大家得閒..可以比d意見我嗎?

我尋日就自己列左個生活費....大家可以比小小意見我嗎?

租金..........1800
水.............50
電.............500........呢個數係..未扣政府回個$150/月...應該寫$350.定..$500呢?
煤.............250........因為上年熱水爐壞左..就係煤氣公司供左個爐.每個月係煤氣費度交...呢個有無問題呢?
個人車資.....500
個人膳食早/午餐....1800
手機..........350.......因為係用朋友既信用卡出機..有約..連月費要$350/月.我手上keep左3年幾既月結單,希望主任會批呢個數
家人膳食/晚餐....3000
家庭什項...........1200
學費.................4375..........一年52500/12月
供養女兒...........上學車資.....300
上網費..............................170
早午餐..............................1500
手機.................................350  因為係用朋友既信用卡出機..有約..連月費要$350/月.有証明
供養77歲父親.....................1000
供養老公..手機....................150
早午餐..............................1000

呢度total係..18295
遠遠over我既月入,....
但基本上都係全部有單據的...只係學費...仲係申請緊同政府借...未知批唔批..
膳食個度...好多人都話...一個人..一個月佢通常批..3000/月,咁我三人家庭..係咪照寫$9000就可以..定係好似我咁分開寫好d.因為佢份表列明..如果要供養子女/老公要比出世紙及結婚証書..我都可以比佢..只不過我月入先岩岩過萬..如果報食..都報左..9000..係咪唔係咁好..
我分開寫..係諗住見主任會同佢講..我隨時都會攪埋離婚..所以先將老公既費用分開報..咁講..大家認為合理嗎?..定係..改反..三人...9000/膳食..
手機個度..我預左比佢cut..因為我同呀女既手機..都係朋友幫我地出..,不過我有keep單據.都係諗住到時佢批..就批..唔批就算.

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +100 城市魁力 +10 收起 理由
温sir + 10 + 100 + 10 好!好!非常好!清楚列出嚟,大家更好討論.

查看全部評分

電.............500........照寫 500, 扣個部份唔使理佢, 佢地會知
煤.............250........照寫 250  (但最後水電媒都係睇單計average)
個人車資.....500  寫多少少喇 800, 等佢減   
個人膳食 ....3000 公價
手機..........350.......因為係用朋友既信用卡出機..有約..連月費要$350/月.我手上keep左3年幾既月結單,希望主任會批呢個數
有單就得, 唔使理信用卡過帳問題

(其實你個女既生活, 我想佢地都係一個大數, 唔會細分到咁, 你既生活費就會細分, 你父都係一個大數 )
家庭什項...........1200   
上網費..............................170  上網費當你自己

家人膳食/晚餐....3000  <---- ?? 呢樣真係唔知
學費.................4375..........一年52500/12月
供養女兒...........上學車資.....300
早午餐..............................1500 <--- 嘩, 咁爽 ?
手機.................................350  因為係用朋友既信用卡出機..有約..連月費要$350/月.有証明
供養77歲父親.....................1000   供養 寫 3000-4000啦  佢扣你自然會扣
供養老公..手機....................150    <-- 呢d好似唔包你咁多野
早午餐..............................1000   <-- 呢d好似唔包你咁多野

等其他師兄姐版主再比你意見
可能我分開左寫..攪到好亂...

呢個大數入面..三個人既膳食....我只係報左..$7300.
如果一個人一個月膳食可以報 3000...咁我係咪可以報9000?只不過..我都覺得報9000..好似有小小講唔通..我先至分開報..
個女黎緊讀副學士..日日出街食2餐...早,午...報$50/日....太多??
乜有家庭膳食費咩
供養老公手機
因為我收到個份表..佢有寫..如果要供養老公...要出示...結婚証書...
咁供養老公..我只係認為..只可以報食既姐....對嗎?
smallcat 发表于 29-8-2012 12:09
電.............500........照寫 500, 扣個部份唔使理佢, 佢地會知 ...

供養父親寫3000-4000多數會扣,一般都係批你1000-2000
個人膳食3000唔係公價,細佬我都係2500
手機350未必批,可能叫你日後轉個平啲個plan
或者樓主要有心理準備。
個人部份就應該無問題,
至於供養子女同父母果部份。
應該有個限額。

man3x 发表于 29-8-2012 12:28
因為我收到個份表..佢有寫..如果要供養老公...要出示...結婚証書...
咁供養老公..我只係認為..只可以報食既 ...

咁你可以試試
wahtung 发表于 29-8-2012 12:29
供養父親寫3000-4000多數會扣,一般都係批你1000-2000
手 ...

華兄,  加左喇, 哈哈   依家外判都批 3000
man3x 发表于 29-8-2012 12:28
咁供養老公..我只係認為..只可以報食既 ...

如果你有用供養父母免稅額, 可以寫大少少唔緊要
wahtung 发表于 29-8-2012 12:29
手 ...

沙石仔話如果有用供養父母免稅額, 3000都比到
smallcat 发表于 29-8-2012 12:57
華兄,  加左喇, 哈哈   依家外判都批 3000

可能而家係啦,我兩年前只批2500,不過見其他批的數目都可以,又唔使還錢咪費事出聲囉
wahtung 发表于 29-8-2012 13:00
可能而家係啦,我兩年前只批2500,不過見其他批的數目都可以,又唔使還錢咪費事出聲囉 ...

係呀, 如果你加人工, 你可以 要求外判加翻膳食  到3000
smallcat 发表于 29-8-2012 13:01
係呀, 如果你加人工, 你可以 要求外判加翻膳食  到3000

到現在都唔使還錢,咪費事自己咁多動作囉
smallcat 发表于 29-8-2012 12:59
沙石仔話如果有用供養父母免稅額, 3000都比到

供養石仔就一定批
wahtung 发表于 29-8-2012 13:03
供養石仔就一定批

石仔係全行最佳標準
wahtung 发表于 29-8-2012 12:25
乜有家庭膳食費咩
供養老公手機

供養DaDa寫真等外判批我200得唔得架 ?
妳月入剛剛過萬,生活費18XXX幾,會唔會無咩道理呢,妳估主任或外判點睇,

我個人覺得生活費應該跟人工差不多相對,生活費多人工少少就好喇,有好多唔駛寫到好仔細,有時妳寫得越詳細,佢可以問妳的事咪仲多,咪仲麻煩,以上都是我個人意見..

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +100 收起 理由
温sir + 10 + 100 說得對!正確

查看全部評分

smallcat 发表于 29-8-2012 13:15
供養DaDa寫真等外判批我200得唔得架 ?

貓兄咪同石仔傾吓囉
smallcat 发表于 29-8-2012 13:13
石仔係全行最佳標準

佢辦呢啲case係專科嘛