破產聯盟

查看: 3472|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

我這樣報收入和支出會批嗎,請大家睇睇有冇d咩要改

我是一個人住所以支出都是一個人比.,
收入8000

這是我每月一定的支出
每月支出

租金 937
電費 180
煤氣 100
住宅電話 120
流動電話 35
家庭膳食 3500
交通費1000
家庭雜費421
預留交稅60
上網費247
供養父親1000

total 8000

這樣ok嗎?有冇那一個地方要改改?
建議你寫齊頭數會好d,例如家庭雜費是$400或$450.

而上網費、流動電話等固定開支,寫實數就得.

及加埋強積金.

如果你係一個人住,有無需要有住宅電話?

而你目前年薪應該吾夠十萬,咁有無必要要交稅?

而有D過來人是不獲批核上網費,所以你要有心理準備.

建議修改如下:
租金: 937
電費: 180
煤氣: 100
住宅電話: 120
流動電話: 35
家庭膳食: 3000
交通費: 1200
家庭雜費: 500
預留交稅: 60
上網費: 247
供養父親: 1500
報紙、雜誌: 200
MPF: 400
Total: 8479

最重要一點係,第一次上去傾生活費,最好寫大少少銀碼,就要萬一咁不幸被扣某d開支,或刪除某d開支,你會無咁肉痛.
我吾清楚你一個人住,或與家人同住,所以如果你同家人同住,而你上到去強調你係家庭支柱的話,係家庭膳食果一欄寫番大少少數目,而係其他項目寫番細少少.

總之你要做到個每月總開支要比收入多一二百元至500元以內會好睇好多,否則人地就會覺得你一定有盈餘,到時要每個月要還錢比破產管理署.

至於實際上你平時有無買報紙、雜誌等等,你自已執生啦,吾駛係度畫公仔畫出腸.
你仲有四舊水淨!

您唔駛交水費架?
電費-夏天有無開冷氣?
流動電話-寫大的
供養父親-寫2,000好的
家庭膳食-3500(未必俾你咁大食!)
家庭雜費-421(有機會玩下您,乜野雜費?)
我真係家庭枝柱呀,,我自己一個住的,不過我有比錢father但係有做野的..,我係唔係都寫左上去先得唔得..

回復 #5 可憐的人仔 的帖子

老豆有工作,有收入,較難批到.你照報都可以,睇佢批吾批囉.

另外有機會被cut既開支係:

家庭膳食:3500>>>3000

上網費247>>>被我知道,吾係一定批,除非証明你份工有上網需要,因為上網吾係必要開支.

報紙、雜誌>>>一定冇啦,全歸雜項.
上網費我有合約要2年之後先cut得,,同我工作係電腦所以要上網做公司野..這樣會唔會ok?
原帖由 可憐的人仔 於 2009-3-29 17:43 發表
上網費我有合約要2年之後先cut得,,同我工作係電腦所以要上網做公司野..這樣會唔會ok?

既然工作有關,當然照報啦.
其實我報超過個收入..係唔係都ok?
報開支多過收入係冇問題的,照上面各位大佬所教,預咗破署會cut就是了。

例如我手提我報每月250,但基本上每月都係大約220到(因為我冇家居電話,所以手提會用得多錢)。

回復 #10 enjoylife 的帖子

你無事麻?近況可好?