破產聯盟

查看: 3478|回復: 54
打印 上一主題 下一主題

想重新生活.............應該點行呢?

各位好,小弟想重新生活,我應該點行呢? 希望大家俾D意見,thx

今年35years,月入19000,係公司做咗10年,穩定工作
02-06年破一事,家姐,女友,公司都知道哂,巳攞解破信,
但半年前連拍拖10年的女友因看不到將來而分手了,婚鈔相都影了!好Sad好down,
之前同佢一齊住公屋,而家只得一個人! 唔想再係咁灰了.

解破後好多事想做又做唔到, 又唔識做,請指點吓我, thx all

1, Visa card...................冇咗Visa好多事都唔方便,全部都cash,交費,同朋友食飯夾錢,都有朋友問過我(你冇visa card嗎?)
                                  連想網上做小生意都冇機會,如果有番一張visa...我只想方便and善用~!!
                                  之前睇post可以試吓去Aexx公司申請,但2星期後回覆(唔批),我之前冇欠Aexx,佢話環聯有問題,
                                  仲有冇Visa可申請呢? 入錢後先簽?

2, 開公司.........................可以開公司BR and 户口嗎? 因小弟有D外快須要有公司背景,希望將來好一點,所以想做多點工作,

3, 物業.............................我住公屋,如有機會置業買樓or買車位, 係咪一定冇銀行或財務可以上會呢?

其實破後改變太大,希望可以重新生活,
唔好意思各位,我咁多問題, thx all~!!

B仔
頂住呀。
解破後,重過新生。新開始要樂觀D。
問題1 你已取解破信,其實我無記錯 理聯會仲有你做過破產呢個record。 所以你申請卡仲會有記錄睇到。

問題2 解破信係有,正路開戶口應該無阻礙。

問題3 買樓都係要睇TU,想做樓按真係唔易。

我記得,有個方法可以幫解破人士升TU
解破後,去,一線正財仔申請貸款,金額唔需要多,月薪一倍已夠。可以申請半年還款期。準時還曬呢。
個TU,就會有提升。因為會因你的重新借貸,並紀錄良好已更新。

以上的資料.希望幫到你啦

如果你真係 06 年先解破..........就真係抆水 D~~  因未足夠 8 年,要正常做法去申請信用咭!!!!.....係好難!!!!

1, Visa card.................<-----------------------------

2, 開公司.........................<------------------------

3, 物業..... <-----------------------------------

以上問題 ............. 簡單 D 答你!!!

如果你手頭上依家有超過 80--100 萬現金在手,又擺係銀行度做定期,相信問題不大!!!!!!

冇既話.............  就要接受事實架喇!!!!

選 擇 得 破 產 當 然 有 佢 長 遠 影 響 做 成 不 便 , 自 己 刀 預 左 要 適 應 , 不 必 要 太 介 懷
多謝各位嘅意見呀!! 希望可以做到1,2喇!!
見到post可以試吓申請HS enjoy 消費卡, let's try
3 就冇乜可能了!!thx All
天帝 发表于 8-8-2012 14:10
選 擇 得 破 產 當 然 有 佢 長 遠 影 響 做 成 不 便 , 自 己 刀 預 左 要 適 應 , 不 必 要 太 介 懷 ...

都好明白既, 但一浪一浪咁撞黎,有時都幾灰架
OCO1582 发表于 8-8-2012 01:01
頂住呀。
解破後,重過新生。新開始要樂觀D。
問題1 你已取解破信,其實我無記錯 理聯會仲有你做過破產呢個 ...

仲頂得住~!! 多謝你嘅意見呀!!!
20202003 发表于 8-8-2012 03:38
如果你真係 06 年先解破..........就真係抆水 D~~  因未足夠 8 年,要正常做法去申請信用咭!!!!.....係 ...

真係唔知要解破8年先好D, thx ar~
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down
嘩!我係女都想溝你啦,簡直超級無敵 C 9 殺手!
咁都話灰......咁阿Simon伯伯、3哥、華東、包括埋我,真係唔使做人囉。
為咗張咭諗咁多嘢,係咪有小小無謂呢?

朋友問點解無咭??好簡單啫,熟嘅就答佢,我破過知衰,所以絕對會再用!幾醒呀
唔太熟嘅,就話討厭用咭,從來只喜歡現兜兜!幾型呀
唔熟嘅直頭話自己大把現金,使乜用咭!幾有性格
又醒又型又有格!邊個敢睇小你!?

攞咭好簡單啫,大把人答到你,我唔答嘞。再唔係去銀行問吓,話咁易搞掂。
開公司做生意,若真有戶口問題,咁可唔可以同老友合作呢?動動腦就一定通!
置業買車呢啲非必要嘅,未夠錢上唔到會咪唔買住囉!有錢你驚無??

想重新生活,最重要係你自已!
今天苦果從昨天來  明天幸福靠今天修
你想過啲咩生活,你就會過咩生活!
18/8号我哋有飯聚活動,出嚟吹吓水吖!

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
bb_q_888 + 10 無敵 C 9 殺手...咁都夠膽講!?你好嘢!.

查看全部評分

LL877 发表于 8-8-2012 23:36

煩惱唔搵人,人自尋煩惱
LL877 发表于 8-8-2012 23:36

樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱
wahtung 发表于 9-8-2012 11:19
樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱 ...

樓主依家無女,  無女係仇愁架喇, 搵過個咯
女si 女還在

開有限公司解破後係無問題的  當然你唔會咁傻搵翻你欠錢那家銀行開戶口掛 ?
smallcat 发表于 9-8-2012 11:27
樓主依家無女,  無女係仇架喇, 搵過個咯
女si 女還在

有時單身有單身好處架,聽樓主講之前女友話感覺看不到將來感覺? ???想要乜嘢將來,買樓置業?以樓主情況,真係比上不足,比下有餘啦
wahtung 发表于 9-8-2012 11:30
有時單身有單身好處架,聽樓主講之前女友話感覺看不到將來感覺? ???想要乜嘢將來,買樓置業?以樓主情況,真 ...

將來咪即係  "無樓我唔嫁個種"  依家d 私人樓, 老實講2個大學畢業生稍為大使d都未必買得起

要走就走啦, 反正取到做老婆咁多不滿一樣係無好結果  
smallcat 发表于 9-8-2012 11:33
將來咪即係  "無樓我唔嫁個種"  依家d 私人樓, 老實講2個大學畢業生稍為大使d都未必買得起

要走就走啦,  ...

我都係咁話,咁多要求咪有佢走囉,寄望樓主唔好為呢樣嘢咁灰,正所謂 舊既唔走,新既點會嚟呀
但人地,始終拍佐十年拖。
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架
温sir 发表于 9-8-2012 09:26
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down ...

嘩...溫sir..睇你開頭回覆,真係發人心醒,感人肺腑...勁呀........

但一睇到最尾嗰兩句...真係有d硬推...哈哈...(說笑咋,咪鬧呀)

樓主,聽下溫sir講,有時間就出來吹下水,放鬆下,咪亂諗野..

我都係嗰句喇,(命運決定什麼進入你的生活,你的行為決定什麼留下。)你仲咁後生,積極些,明天自然會好,加油吧
OCO1582 发表于 9-8-2012 12:24
但人地,始終拍佐十年拖。
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架

十年時間 大家都有付出  依家唔一定係女人蝕底的

wahtung 发表于 9-8-2012 11:36
我都係咁話,咁多要求咪有佢走囉,寄望樓主唔好為呢樣嘢咁灰,正所謂 舊既唔走,新既點會嚟呀 ...

十年先話睇唔到將來, 條女不如承認有左新對象仲好啦
smallcat 发表于 9-8-2012 14:44
十年先話睇唔到將來, 條女不如承認有左新對象仲好啦

係呀,諸多借口