破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

出糧戶口

明天有機會見成份工, 但問題是僱主需中X戶口出糧.

我排期到4月28日上庭, 剛剛巳詢問黃律師, 她說維有見步行步, 她話如頒令後出糧就不會扣款(因欠中X款)
希望能在28號頒令就好, 另我問她會否公司不能入數出糧, 因戶口巳凍結, 黃律師話沒有聽聞不能入數.

請問有冇師兄師姐在中X戶口出糧, 可分享經驗嗎? 謝謝
推薦
hi,我想問如果出人工係支票呢,要點做?

回復 #1 sailojai 的帖子

我有用中X戶口出糧經驗,你可以放心.
因為我上年都好似你咁用中X出糧,而我亦係等頒令時凍結了,不過公司照入到錢,只不過拎吾到,所以你無需擔心.
你正式頒令後問主任拎解凍信啦,中X好快架,15分鐘就解凍完拎到錢.

不過中X係要去你開戶分行搞手續,請注意.
Thanks roy 版主

另我想請問戶口凍結後, 可否用提款咭check數, 會否食咭, 謝謝
不會 食咭
原帖由 華女 於 2009-3-26 21:24 發表
hi,我想問如果出人工係支票呢,要點做?

照同主任講,開咗户支票入户口,過咗數咪攞走
但三姓律師說中X銀行不能解凍.咁户口D糧入到但是攞唔到有咩辦法可做呢

回復 #2 roy 的帖子

roy 版主

請問你之前有否欠中X銀行數

回復 #8 sailojai 的帖子

我無欠中銀錢,不過你放心啦,你有解凍信,銀行吾會留難你,更加吾會再扣你戶口D錢,因為你已正式頒領.
原帖由 kk330 於 2009-3-27 00:57 發表
但三姓律師說中X銀行不能解凍.咁户口D糧入到但是攞唔到有咩辦法可做呢

破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1