破產聯盟

查看: 6260|回復: 63
打印 上一主題 下一主題

呢次我都攪到頭痛

正如上次所講,意外既事
就是我破產,轉新工但計錯左條數,攪到呢家要賠通知金比公司(半個月)
如果同破官講唔知佢會點答,,唔知佢幫唔幫到,唔知會發生咩事,好驚,攪到呢家晚晚訓唔著
好多唔知
希望希人解答

放心啦,照同主任講啦.問題應不大.
破產都有人權的,做唔做份工你有自由.
roy 发表于 19-6-2012 11:00
放心啦,照同主任講啦.問題應不大.
破產都有人權的,做唔做份工你有自由.

我又想問各位有沒有試過去社署拿失業綜援?
因為我過多一個月便會失業了,但不知要失業多久
才可向社署拿綜署,我住公屋的
c_ronaldo 发表于 19-6-2012 22:14
才可向社署拿綜 ...

睇翻社署個網咪得!!  
仲有, 點解咁多師兄失業就即想到綜援? 而唔係搵新工作呢?  香港好多工作請唔到人, 大家可以去做, 個社會先會健康!
才可向社署拿綜 ...

斯朗兄失業又老破咪去社署申請綜援囉,有乜問題呢
smallcat 发表于 19-6-2012 22:45
睇翻社署個網咪得!!

唔使睇啦,無嘢做又老破,直接踩上去申請囉
wahtung 发表于 19-6-2012 22:47
斯朗兄失業又老破咪去社署申請綜援囉,有乜問題呢

其實我係主張 各大師兄師姐, 如果能工作的話, 減少拿綜援, 因為可以留比更需要既人
smallcat 发表于 19-6-2012 22:51
其實我係主張 各大師兄師姐, 如果能工作的話, 減少拿綜援, 因為可以留比更需要既人  ...

咁或者斯朗兄都係有需要的人士嚟,有時揾嘢做唔係即時可以揾到,一去見工啲負責人多數叫返去等電話
wahtung 发表于 19-6-2012 22:52
咁或者斯朗兄都係有需要的人士嚟,有時揾嘢做唔係即時可以揾到,一去見工啲負責人多數叫返去等電話 ...

C 朗兄要面對X署班友既惡形惡相, 你估咁易拿到綜援
smallcat 发表于 19-6-2012 22:57
C 朗兄要面對X署班友既惡形惡相, 你估咁易拿到綜援

你定啦,佢去到社署時唔會架,成隻小羔羊咁,鬂又唔剃,實掂啦
才可向社署拿綜 ...

兩至三個月,但如果你失業左好耐....一批就可以要求應急現金. (朋友試過)
不過你身體健康,去攞會被要求搵工記錄(每月),同按排去做"強迫"的義工.
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:21
兩至三個月,但如果你失業左好耐....一批就可以要求應急現金. (朋友試過)
不過你身體健康,去攞會被要求搵 ...

(朋 友 講) 揾 工 紀 錄 是 剪 聘 請 廣 告 交 功 課
天帝 发表于 20-6-2012 12:31
(朋 友 講) 揾 工 紀 錄 是 剪 聘 請 廣 告 交 功 課

最初就係....之後好似會經勞工署轉介去見工,唔見要解釋,
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多人支持唔住.
盡快搵工
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:36
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多 ...

强 迫 2 工 是 自 力 更 新 的 一 種 荒 謬 嘥 時 間 計 劃 泥 , 社 署 吾 會 推 介 工 作 給 人
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:36
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多 ...

我都識人以前諗住懶醒去拎失業綜援... 之後被勞工署轉介去見工...

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或者特別原因... 點解唔搵工呢?... 就係為左唔想還錢?... 唉~~~ 也難怪外面d人用負面的眼光來看我地呢班破產人士...
天帝 发表于 20-6-2012 12:39
强 迫 2 工 是 自 力 更 新 的 一 種 荒 謬 嘥 時 間 計 劃 泥 , 社 署 吾 會 推 介 工 作 給 人 ...

想問那些義工是做什麼?
如果不去做是否會立即被cut綜援?
queenielamok 发表于 20-6-2012 12:46
我都識人以前諗住懶醒去拎失業綜援... 之後被勞工署轉介去見工...

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或 ...

所以, 我都係希望C朗兄先嘗試搵工作, 唔得先再申請應急, 因為雖然可以拿到綜援, 但對一個男人來說, 絕對唔係健康既事, 只會愈來愈頹, 一定有得有失的!

C 朗兄之前份工都好似唔使還, 我依家雖然係唐僧, 要還錢比外判, 都照本子辦事咯, 呵, 最緊要從以往吸取教訓, 只要勤力將來一定可以賺回的!
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 13:33
想問那些義工是做什麼?

領 取 綜 援 者 五 十 九 歲 以 下 要 參 加 自 力  更 新 計 劃 ,做 D 乜 就 去 D 社 區 搬 下 野 ,去 公 園 剪 下 花 草 ,包 羅 萬 有 ,仲 有 去 社 區 培 瞓 學 下 電 腦 ,吾 去 會 CUT 援 助 金
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 13:33
想問那些義工是做什麼?

奉 勸 C HING 刀 係 積 極 揾 野 DO ,攞 綜 援 吾 係 永 久 辦 法 , 會 DUM 懶 自 己