破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有D小問題想問

已經老破左,咁想轉公司,但舊公司果邊唔肯和平解約一定要你賠錢
咁我想問如果身為一個破產人士係唔係應該唔賠比佢呢?

你意思係你無1個月通知期... 所以要補錢走?

我唔知你咩原因一定要非走不可... 但坦白講... 破產唔係大哂... 你都要跟勞工法例... 如果你無俾通知期... 僱主真係有權要你賠代通知金... 唔係話你破左產就咩都唔使負責... 至於你點嘔呢筆錢出來... 就你自己諗掂佢啦...

而你亦唔好奢望主任 / 外判會因為咁而俾你用呢D錢囉... 因為呢D錢唔係必須用...
如已老破左,
財務上問題唔到你決定呀老友,
找主任傾問佢點做呀 !

俾左手續費破署都要俾番d野佢做嘛.
C HING , 勞 工 法 例 長 工 僱 員 如 離 職 是 要 一 個 月 通 知 或 一 個 月 薪 金 代 替 作 通 知,破 產 刀 不 可 括 免
留意:樓主並無講清楚與公司訂既係乜合約,
並非一定是代通知金。

既然雙方事前你情我願的簽下合約,
即使破產都不能凌駕(合約精神)其上,
必要時事後追究.....要介紹主任俾佢(僱主)聯繫。

macauranger 发表于 13-6-2012 20:03
見到好多師兄都成日問D所謂小問題,但實情呢D問題,經常都係D踩界事情。請記住,破產始終係待罪之身,凡事 ...

我唔明 破產有法例所限 若已申破 當然要跟例 所以你所有金錢收入支出 都由信託人揸fit 咁如遇樓主情况 是否應通知信託人 由他比意見?
我亦考慮這個問題,其實洗唔洗申報比佢聽呢?
chunking 发表于 14-6-2012 04:10
我亦考慮這個問題,其實洗唔洗申報比佢聽呢?

如果正常離職轉工,你還可以偷雞唔報,或者後補。
但若涉及金錢,論補償或賠償,都一定要呈報。