破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

何謂資不抵債?

例如, 月入一萬元, 債項侮月還8千元, 但其他的生活費如屋租,水電煤食飯要4千元,加起來起過收入, 但這4千元不是債項, 這又算不算是資不抵債?

另外,我知道破產前的3-6個月最好不要有新的簽帳或透支,但我想問問剛批了的信用卡被碌爆了,只還了一個月的min. pay, 第二個月既min. pay已沒能力還了, 想問是否要多等兩個月才可破產, 這樣又會否被人控告是資產轉移?
你呢個同資不低債無大關係。

資=資產=asset
債=欠債=liability

資產:
屋,錢,股票,等

債,
信用卡的數

你可以有好多收入,例如
月入 100萬,每月還 100000
但係你可以資不低債,因為你可以欠債1 億,咁債權人覺得你唔掂,就可以追你,你就要破產。

你可以無收入,每月還 100000
但係你有一座樓值 5億,你只係欠人一億
咁你想破產,都唔批

你唔會被人告資產轉移,定D來。重有政府工做。

你呢個唔係資產轉移,係明知無力償還而重去借錢,咁會有政府工做,係 correction dept 度。

回復 #1 steven 的帖子

月入一萬元, 債項侮月還8千元,也可算係支不抵債吧,
剛批了的信用卡短時間被碌爆了,如短時間去破產,人地可能會問你 o的錢去左邊啊,要有合理解釋否則可能被人懷疑係有意用破產來逃避債項

回復 #1 steven 的帖子

你呢個應該又可以叫做入不敷支

回復 #3 gko 的帖子

剛批了的信用卡短時間被碌爆了,如短時間去破產,人地可能會問你 o的錢去左邊啊,要有合理解釋否則可能被人懷疑係有意用破產來逃避債項

短時間?

即係一個月?定係三個月? 有冇普遍既定義?

回復 #5 steven 的帖子

http://www.dutylawyer.org.hk/ch/free/free.asp我同你對短時間的解釋可能同個官或法律介的解釋都不一樣。最好問一問律師吧