破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請敎各位關於為老婆攪破產前的準備.

我和太太的貝景, 我太太是一個來了香港十多年的泰國人, 因要照顧兩個兒子, 所以佢係香港從沒有打過工, 但某間A字頭的財記都批佢信用卡, 因都用了有十多年, 其間環境好時, 都有大數清還, 所以現在都有十多萬的信用額, 但這三四年, 環境不太好, 現在信用額已用光, 每個月都是還MIN-PAY. 孩子又長大, 洗用更加大, 每個月都吾夠錢用, 所以都係禁錢過活..現在信用額用光, 我的收入比以前少了很多, 現在唯有到最后一步, 但有兩個方案, 希望各位給我一點意見..(1)想直接找財務公司頃談, 可以灘長(可能要五六年), 但我諗佢計我的息口一定吾會平, 我怕我都頂吾到, 請問各位有無呢個經驗呢? 我聽朋友講話, 如果去同佢頃, 佢未必會采我, 好多時佢會真接叫我去攪破產, 佢又吾洗做咁多嘢..(2)當然係真接攪破產..我問過黃X甜律師樓, 佢話全程係$11099.00 因我太太好簡單, 佢無做過嘢, 無做過保險, 又未有過强積金戶口, 佢只欠一間財務ge錢, 因你每個月的二號就要交卡數, 所以都打算會係下星期去律師樓開始攪..想請問各位有無好的意見給我呢? 同埋我睇過d舊post講過話律師樓果邊***係吾會教你答呈請內容,只會引導你自己解釋 (以免律師行上身),***請問乜嘢係呈請內容ar??仲有一樣想請敎各位係, 關於要填報一份我太太每個月的開支預算, 因我哋都計畫遲d我老婆會出來找工作, 當然佢一定吾會搵得好多, 咁我老婆的開支大多都是我畀的, 那個開支預算應該填d乜嘢開支呢????謝謝各位

回復 #1 新兵 的帖子

方案(1)..我所知A字頭的財記都好難同你傾,但有無試吓"結餘轉户"、"一筆清"等?妳太太條數好簡單,應該唔難批,去幾間了解過再決定吧。
方案(2)..妳太太條數真係好簡單,只欠一間財務,揾邊個搞都無問題。
呈請內容係將申請人嘅財務狀況填報,如收入、欠債、支出等等。入紙申請時律師會協助你,但頒令時嗰份要自己填。
每個月的開支就照入紙時本身情况填囉,無工作即係無入息,無入息自然無乜支出,到時再上嚟問。
個人意見:..參考多幾間銀行嘅"結餘轉户"、"一筆清"等等產品,我相信你可以接受到。
原帖由 温sir 於 2009-3-20 09:11 發表
方案(1)..我所知A字頭的財記都好難同你傾,但有無試吓"結餘轉户"、"一筆清"等?妳太太條數好簡單,應該唔難批,去幾間了解過再決定吧。
方案(2)..妳太太條數真係好簡單,只欠一間財務,揾邊個搞都無問題。
呈請內容係將申請人嘅 ...

多謝你, 我都嘗試過去問"結餘轉戶", 但問題係我太太未做過嘢, 當然無入息証明, 我本身係廿多年前已有欠債未清, e+環聯果評分係"I"所以都做吾到任何的貸款. 現在真係無辦法, 當然我去同AEXX頃, 我諗佢都會俾我灘長嚟還, 但息口一定照計, 佢之前叫過我哋個私人貸款係平息0.9, 即係如果我分五年還的話, 個計算方法係
(120000X0.9%)X60(月)+120000(本金)/60(月)=每月還款$3080.00..我怕還吾起啊....