破產聯盟

查看: 2370|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

拎左解除破產證明書後....

我睇左依個POST 後. 有D 唔明地方.
http://www.hkiva.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=186&extra=page%3D1

"咁就可以打電話上去破產管理處話想攞張解除破產證明書,約一至數星期後,你便會收到一封信,你帶埋封信上去金鐘高等法院,約三至四個星期便有得攞,理論上你可以再登埋政府憲報話晒比全世界知你已解除破產.(但由於我申請aeon credit card的失敗經驗,我都費事登政府憲報,慳番幾百元仲好.)"

要登政府憲報 ?? 同幾個月前在報紙登的有分別?? 一定要登??

還是FAX 去環聯就OK ??

各位CHING 有冇 FAX 環聯的步驟 AND FAX # 等??

唔該哂先.

要登政府憲報 ?? 同幾個月前在報紙登的有分別?? 一定要登??
---> 登政府憲報相信係你看訊息那師兄的個人意願 當然不是需要呀
幾個月前係睇有無人反對你解破, 好似唔係你登架wor

還是FAX 去環聯就OK ??
---> 環聯係一個信貸評級機構, 你可以問翻環聯點做, 以前我查自己既評級係要比錢的
你當然可以問翻環聯有乜手續等 等佢地update翻你個record

各位CHING 有冇 FAX 環聯的步驟 AND FAX # 等??
----> 你網上查就會查到架喇  
smallcat 发表于 5-2-2012 01:13
---> 登政府憲報相信係你看訊息那師兄的個人意 ...

唔該哂.

乜原來解破都要登報 ?
2011年10月 发表于 6-2-2012 16:19
乜原來解破都要登報 ?

解破前會登報, 睇下有無人反對你, 比如, 有人在老破期間借左錢, 等等, 或有債權人覺得你唔合作 (當然有理據啦, 唔係口講) 一般都唔會有人反對你既, 如果無錢銀瓜葛的話

又學會了一些寶貴的知識,謝謝你呀小貓
smallcat 发表于 6-2-2012 17:45
解破前會登報, 睇下有無人反對你, 比如, 有人在老破期間借左錢, 等等, 或有債權人覺得你唔合作 (當然有理 ...

其實呢啲反對都多舊魚,除非犯咗好嚴重錯誤(唔交年報、過濠江豪賭、去東莞NC飲花酒比人捉到証明)
ranger 发表于 6-2-2012 22:01
又學會了一些寶貴的知識,謝謝你呀小貓

我都係估估下
wahtung 发表于 6-2-2012 22:02
其實呢啲反對都多舊魚,除非犯咗好嚴重錯誤(唔交年報、過濠江豪賭、去東莞NC飲花酒比人捉到証明){:4_19 ...

華兄, 等我解破前去澳門飲杯花酒先 ( 真係在 啤酒杯裝左啤酒再在杯身畫花 ), 估計我飲呢杯花酒應該應該無人反對我掛
smallcat 发表于 6-2-2012 22:14
華兄, 等我解破前去澳門飲杯花酒先 ( 真係在 啤酒杯裝左啤酒再在杯身畫花 ), 估計我飲呢杯花酒應 ...

應該無問題既
smallcat 发表于 6-2-2012 22:12
我都係估估下

下, 不過都估得有理,thanks
FAX 去環聯就OK , 慳番幾百元仲好 !
ranger 发表于 7-2-2012 01:21
下, 不過都估得有理,thanks

哈哈, 都係個d喇, 唔會太離譜, "環聯" 要看自己信貸評級資料就真係要比錢的, 我以前試過!
環聯係私人機構, 係要賺錢的, 唔係公開比人任睇唔收錢, 唔會的!