破產聯盟

查看: 2345|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

終於上咗律師樓...

心情無乜特別, 上去之前唔覺沉重, 之後亦無特別輕鬆咗, 不過律師樓個個都好 nice, 連個律師都好好人, 真好彩!  律師話我個 case 比較複雜, 前前後後搞咗 3 個半鐘有多!

請問而家係咪只有等法庭批?  法庭會唔會唔批?

今日天陰陰, 心情好似個天咁, 灰暗暗...
心情無乜特別, 上去之前唔覺沉重, 之後亦無特別輕鬆咗, 不過律師樓個個都好 nice, 連個律師都好好人, 真好彩!  律師話我個 case 比較複雜, 前前後後搞咗 3 個半鐘有多!

請問而家係咪只有等法庭批?  法庭會唔會唔批? ...
puzzle 發表於 2010-1-26 10:51

宣誓未 ?
介唔介意分享下你个CASE?
宣誓未 ?
由零開始 發表於 2010-1-26 10:55

我之後去咗另一間律師樓, 當住個律師面前讀咗一段嘢, 然後大家簽名, 係咪宣誓?
4# puzzle

宣誓左,
律師樓話幾時有No. ?
1# puzzle

係律師樓做都唔會唔批嘅
6# dopod123

係呀,
如有麻煩既;
律師樓都唔會入稟喇.
批硬.
我之後去咗另一間律師樓, 當住個律師面前讀咗一段嘢, 然後大家簽名, 係咪宣誓?
puzzle 發表於 2010-1-26 11:17

咁就係宣誓了..
等律師樓通知你幾上庭日期及時間同破產no. ,不過律師會幫你上庭
之後等收破產署信 ,叫你如果上庭成功破產 ,就去 XXXX 約交文件 .
介唔介意分享下你个CASE?
joeyeung 發表於 2010-1-26 11:13

joeyeung 兄, 我之前曾經 post 過我個 case, 當時版主話我寫到水蛇春咁長 :p, 所以唔再喺度長篇大論啦!  不過簡單講, 可能因為我之前有間公司, 所以個律師咪話我個 case 比較複雜囉!
4# puzzle

宣誓左,
律師樓話幾時有No. ?
301 發表於 2010-1-26 11:19

唔該晒咁多位!  版主, 佢哋話今朝會入文件, 叫我下晝去攞 copy, 佢哋今日下晝亦會出 fax 通知所有債權人.

請問而家係咪只有等法庭批?  法庭會唔會唔批? ...
puzzle 發表於 2010-1-26 10:51

會唔會因為你已經係呢到做足哂(心理)準備,所以心情唔會有咩特別 祝你一切順順利利,再次重新起步.
咁就係宣誓了..
等律師樓通知你幾上庭日期及時間同破產no. ,不過律師會幫你上庭
之後等收破產署信 ,叫你如果上庭成功破產 ,就去 XXXX 約交文件 .
由零開始 發表於 2010-1-26 11:26

咁即係如果律師上庭無問題, 就等破產署出信, 通知去邊度交文件?
咁即係如果律師上庭無問題, 就等破產署出信, 通知去邊度交文件?
puzzle 發表於 2010-1-26 11:46

未上庭前就會收到信 ,去邊度交文件 ...
會唔會因為你已經係呢到做足哂(心理)準備,所以心情唔會有咩特別 祝你一切順順利利,再次重新起步.
mickey7100 發表於 2010-1-26 11:44

多謝, 都好有可能係咁!  其實我之前都想 post 我個感想出黎......一直以來真係好多謝咁多位比嘅意見和支持, 令我容易啲, 有信心啲走破產呢條路, 我唔係鼓勵人破產, 之不過喺度睇到其他同路人嘅經歷, 令到我下定決心要盡快搵個方法解決問題, 不能再拖。

在準備申請破產嘅過程中, 我做咗好多自我反省和檢討, 發現自己之前做錯好多決定, 引致今日嘅果。我希望破產就好似將以前做錯過嘅事, 一次過包起佢, 比個機會我由零開始, 所有嘢重新黎過!

我今日好大感概, 因為之前為咗準備破產, 令到我分心而忽略咗工作, 有啲嘢唔識變通做慢咗, 引致無咗一單生意, 如果唔係, 過年前應該有錢收到....唉, 又係另一個因果嘅教訓....
未上庭前就會收到信 ,去邊度交文件 ...
由零開始 發表於 2010-1-26 11:59

i see, 唔該晒!
15# puzzle

申破咗就唔冼諗啲無謂嘢你有工作就諗點搵錢咪得囉
多謝, 都好有可能係咁!  其實我之前都想 post 我個感想出黎......一直以來真係好多謝咁多位比嘅意見和支持, 令我容易啲, 有信心啲走破產呢條路, 我唔係鼓勵人破產, 之不過喺度睇到其他同路人嘅經歷, 令到我下定決 ...
puzzle 發表於 2010-1-26 12:13

加油啦... 辦破產前後總會心情七上八落... 失魂落魄... 今次無左單生意都無辦法... 希望之後可以賺返個double 囉... ^^

唔經唔覺我下個禮拜的今日就頒令啦... 真係好快... 但心情依然無咩特別... 連份初步訊問都未開始填... 諗住今個weekend先慢慢填...
開始左第一步,好快又過四年,呢幾年時間,比自己去檢討同準備四年重生!!
加油啦... 辦破產前後總會心情七上八落... 失魂落魄... 今次無左單生意都無辦法... 希望之後可以賺返個double 囉... ^^

唔經唔覺我下個禮拜的今日就頒令啦... 真係好快... 但心情依然無咩特別... 連份初步訊問都 ...
queenielamok 發表於 2010-1-26 14:34

多謝各位支持和鼓勵!  我未攞嗰份初步訊問表格, 不過喺度 download 過黎睇, 裏面有啲問題我要好小心答.

妳都加油呀!
應該係 "大家都加油呀!"