破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

會否被申請破產

請教各位,本人欠債百多萬,銀行三條各50,正財20,早半年離開咗香港,現在已經冇還錢Q1 銀行是否會申請我破產
Q2 如果法庭找不到我,或者我唔上庭,是否會直接頒令我破產
Q3假如我被破產,日後回港探親,會否被禁止離港
Q4如果被頒令破產後八年後才回港生活,是否破產令已自動解除

感謝各位
Q3 肯定答你唔會
法庭頒令你破產, 你沒有配合完成成下一部份(會面交26頁初步訊問文件),已經可以申請不開始令,有不開始令在身,就不存在8年後自動解破,因為沒有開始過破產期.
走左就唔好返了
欠一百萬 發表於 14-9-2024 15:15
法庭頒令你破產, 你沒有配合完成成下一部份(會面交26頁初步訊問文件),已經可以申請不開始令,有不開始令 ...

百萬師兄,我呢個情況大機會被申請破產嗎?銀行申請欠債人破產,是否要俾$政府搞,俾人走數又要再跌$,銀行多唔多咁做?
謝謝師兄回覆
yuiop 發表於 14-9-2024 18:59
百萬師兄,我呢個情況大機會被申請破產嗎?銀行申請欠債人破產,是否要俾$政府搞,俾人走數又要再跌$,銀 ...

你冇資產,債權人點會再花錢申你破產. 你的欠款只會不停地繼續滾利息.愈欠愈多,不停被追債.
發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
欠一百萬 發表於 14-9-2024 23:19
你冇資產,債權人點會再花錢申你破產. 你的欠款只會不停地繼續滾利息.愈欠愈多,不停被追債. ...

係,有人過咗好多年,連tu都唔見咗個數,到想申請銀行產品銀行先告之有欠債未清還。不過好似係幾千蚊滾到幾萬蚊姐。
發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
如返港玩唔用任何銀行户口只用現金應該無人知
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
感謝各位????????‍♂️
發表於 7 天前 | 只看該作者
到差唔多1年後,入去https://www.gov.hk/tc/business/r ... ptcy/compulsory.htm 畀80蚊,查吓自己有無被破產先再諗啦
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 只看該作者
Anmi2019 發表於 15-9-2024 17:56
到差唔多1年後,入去https://www.gov.hk/tc/business/registration/bankruptcy/compulsory.htm 畀80蚊,查 ...

thank you
發表於 6 天前 | 只看該作者

不用逐項答,
被申請破產機會甚微,
除非知你有隱藏資產,
但成功申破你後,資產變賣後也未必佢全得益,
因為受款人也有先後排列,冇人咁笨咁輕易仲要俾萬元費用申你破。