破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

畢業了,同各位鼓勵下,加油

小弟16年時因失業,同時欠90萬申請破產
當時都有啲唔開心,由申請開始,定期上討論區,做CD-ROM 睇前人的post,學習
最後我的case由外判負責,那位阿姨都算對小弟都算不錯,平時沒有留難我
頭兩年月入不高,萬幾,每月供款兩千
尾兩年轉工,搵到月入三萬,每月還一萬二
不過自己都要負責,出國旅行出差通知外判
每月準時還款,每年準時交年報

這幾年,小弟學習好管理自己荷包,計好每月有幾多用幾多
另外好好增值自己,照顧好自己身體,多做運動
多睇書,多認識不同嘅人
這4年完成了個三大一個碩士學位,考到一個專業資格,生咗個女,工作上都不錯

今年九月完成了四年守行為,重新做人
九月尾係外判拿到不反對通知書,下午去埋高院宣誓
早兩日拿埋正本解破文件,準備轉新工,重新開始

這幾年,多謝討論區上面嘅師兄師姐教路
喺度同各位講聲,破產並不可怕,最重要有機會重新嚟過,這四年好好裝備自己
為各位仍在努力中嘅朋友,對你們說聲,加油
加油,共勉之
恭賀樓主畢業,更祝有更美好將來
樓主。。。你知唔知破左好多工都唔請
只有些專業資格工,就唔請,如果您有這些技能已不用破了,杞人憂天
請問不反對通知書要等幾耐外判至出?我11月頭完四年,即時申請不反對,到今日都無聲無氣
oppo 發表於 19-12-2020 13:31
只有些專業資格工,就唔請,如果您有這些技能已不用破了,杞人憂天

不是的..而家好多公司都會check 員工background, 就算你只係做公司既散仔,
Compass201409 發表於 12-12-2020 20:46
樓主。。。你知唔知破左好多工都唔請

絕對認同,以為破產期完到重新開始, 一直有工作,一直有還錢比外判。  破產完左想轉工,發覺好多公司對員工既刑事,民事,信貸都check 得好嚴謹,吾知佢地係咪對所有破過產既人都會吾請,