破產聯盟

查看: 2242|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

Help me please,生活費諗到頭都爆喇!!

本來想咁填
個人膳食: 3000
個人雜費: 500
搭車: 800
MPF: 450
家用電話:110
Mobile: 150
租金:1000
水電煤: 1000
Household expenses: 2000
供養個仔: 2000(呢個比出世紙)
供養外父: 1500(ID copy)
供養外母: 1500(ID copy)
搵人湊仔: 3000
不過聽完呢度D c兄講,外父同外母唔係直屬家人填都未必有用,咁其實我同佢地一齊住都要比家用啦,我真係唔識填,咁我個仔我都要有人湊佢架,得個一歲,湊仔都要錢丫,邊有人幫你湊仔唔收$$$??諗到頭都爆埋都諗唔到,其實我都係希望有反八千幾銀生活費,但我諗黎諗去佢都唔會批比我,如果佢地唔批比我,我即使係tell them the turth都無用,咁我個屋企會唔夠開支,點生存啊,唉喲做又死唔做又死喇呢一次
請大家教教我啊,感激
你話你兩公婆一齊做野,各項開支要減半

回復 #2 老柴 的帖子

減半都無咩大問題...
咁其實大家覺得咁填ok?
咁我既個人膳食關佢咩事??(我一日返12個鐘頭工,係街食)
係咪即係供養人同屋企開支減半呀?
係咪搭車,個人用膳個D都要一半,手提電話個D呢??

我會進取d咁填

搭車: 1000
MPF: 450 (9000x0.5)
家用電話:55 (110/2)
租金:500 (1000/2)
水電煤: 500 (1000/2)
Household expenses: 1000 (2000/2)
供養個仔: 1500 (3000/2)
供養外父: 1500(3000/2)
供養外母: 1500(3000/2)
搵人湊仔: 1500 (3000/2)

總共開支 : 13155(照計數應該不用還錢),數可以照報,唔批先算。

但你要預咗解釋,點解外父外母唔湊BB,同埋要預先通知幫你湊BB的朋友,佢可能會收到稅單。

我想問你外父外母幾多歳? 你倆人報稅時,有無填供養外父外母?
原帖由 老柴 於 2009-7-25 20:54 發表
我會進取d咁填

搭車: 1000
MPF: 450 (9000x0.5)
家用電話:55 (110/2)
租金:500 (1000/2)
水電煤: 500 (1000/2)
Household expenses: 1000 (2000/2)
供養個仔: 1500 (3000 ...

我外父就65,外母就5x歲囉,其實都係佢地幫我湊仔,不過都要比錢佢地湊,我外父有眼疾,所以得佢一個人無可能睇到我個仔,我外母就本來有野做,不過後來我太太生左個仔,所以外母無做野,不過幫我睇個仔我都要比反少少錢人丫,人之常情,我就係唔知應該點樣填先可以係合理,我地報稅時無填供養父母,多謝你先,不過請繼續幫幫我,有咩要改動希望提點....其實搵人湊仔唔填都得,都好似夠數

想問埋除2個D項目呢係咪照寫呀,因為佢右邊個項係總資出左邊係總收入,如果我填左除2既數,右邊既總資出會低於左邊既總收入,麻煩晒老柴兄...

點會呢 ?

總共開支 13,155 - 湊仔錢 1,500 = 11655(多過你既人工 9,000)

除非你既人工唔止9,000 (但你又話MPF = 450)

供養父母免稅額是否比老婆既其他家人用咗 ? 如果係既話,我都唔知會唔會影響到,個官批唔批外父外母的生活費
原帖由 老柴 於 2009-7-25 22:13 發表
點會呢 ?

總共開支 13,155 - 湊仔錢 1,500 = 11655(多過你既人工 9,000)

除非你既人工唔止9,000 (但你又話MPF = 450)

供養父母免稅額是否比老婆既其他家人用咗 ? 如果係既話,我都唔知會唔會影響到,個官批唔批外父 ...

因為左邊個收入要寫填我老婆會比幾錢囉,咪會左邊高過右邊囉,無人報過要供養我外母同外父

咁如果佢到時話唔批我外母同外父既生活費既話,我咪話咁邊個幫我湊仔,叫佢幫我湊,我諗有得理論掛

你去破產需知睇下有個案例,可以批請人照顧細路的。
你老婆搵錢多唔多 ?
原帖由 老柴 於 2009-7-25 22:40 發表
你老婆搵錢多唔多 ?

唔多,九千蚊啦都係
原帖由 admin 於 2009-7-25 22:36 發表
你去破產需知睇下有個案例,可以批請人照顧細路的。

多謝你admin
MPF: 450
mpf唔係在你出糧時己經在人工扣左先出比你的嗎?
份糧到你手上應該己經供左$450
你點解仲要報生活費包埋MPF呢?