破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

純粹想打個招呼問個好

10年前剛入行本來做開公司清盤都OK但冇耐就要做埋B仔
當年聽同事講知有呢個網
本人覺得呢個 idea 好好. 但始終當年因為大家身份唔同, 所以始終冇上過嚟
冇做B仔好多年lu太煩. 唔鍾意湊仔.

其實都係做嘢拎份糧, 有時覺得何必要搞到咁僵
不過都明呢個係貓捉老鼠遊戲
捉到就仆街俾錢, 安排得好嘅住半山揸Ben屎都唔係未見過

經驗之談, 個人小小意見
做我地呢啲一個星期十幾廿隻新case
日日見十個八個人
鬼記得你咩
通常我地都會鬆手啲, 都明大家辛苦香港地日子唔易過 (個別人仕例外, 有同事搞到個個見親都叫救命咁)
但偏偏有啲人就係要令我地難做, 逼老細日日同我提起佢
被玩嘅日子通常就係咁開始 (我地叫揸正嚟做)
唔好on99 敬酒唔飲, 為咗啖氣飲罰酒
我地做細嘅都唔想搞大. 又唔係有人工加, 仲要OT我都唔會 happy
佢地唔happy, 你都唔會點happy

最好就捉唔到, 捉到誠實啲印象都好啲
做人有交帶啲合作啲姐係對自己好啲
4 年快快過咗佢好過

呢度正能量好強
加油吧
請問CHING ..D(客)做左咩..另你覺得難做呢
多謝師兄提點
各位同學仔,只要做好自己本分(準時上繳,交年報,有咩變更即時通知),4年好快過咋
雲雲CCW 發表於 27-12-2019 20:05
請問CHING ..D(客)做左咩..另你覺得難做呢

其實都係果啲
基本程序都唔合作
玩潛水
放飛機
冇交帶
承諾咗又反口
捉到仲死唔認
串串貢以為我地係嚟serve 佢 (本人最唔喜歡呢樣)
未搞清楚自己咩情況就嘈嘈閉又投訴又剩

唔好增加佢地不必要嘅工作量
做B仔其實好煩好多嘢做
日日都係見完人番埋位電話響唔停仲要搞文件
一個人跟百幾二百隻case. deadline 都跟死你
唔好逼佢地搞大將自己變成出氣袋
講真如果佢地要玩好多嘢可以玩唔好咁傻
呵呵。

果然呢度其實好多業內人士,我意思當然有正,有斜啦。

唔覺意,呢度都破聯做左 16 年啦。

現實來說,我都唔知重會做幾耐。

而家連論壇升級去新版本都無興趣搞啦。

年紀大,機器壞。唔同年齡,心態都唔同。

呢個都係要面對的現實。
呢個網其實好好
自己人幫自己人
一定好過問出面
得罪啲講句出面好多淨係識收錢
好多時見佢地行到入嚟都仲一舊雲咁
明顯律師樓冇解釋清楚
我地就更加唔方便講啲咩
講解基本嘢就係咁多

不過始終營運都係現實
花錢花心思