破產聯盟

查看: 4600|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

如果錢行有幾千元, 會唔會在毫無通知下被破產處扣起?

已在破產期年多, 如果錢行有幾千元, 會唔會在毫無通知下被破產處扣起?

回復 #1 hic2008 的帖子

理論上唔會,不過如你有多餘錢就放係床下低好啲(係傻哥哥教嘅)

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
gpo4074 + 10

查看全部評分

破產條例 - SECT 53
受託人對財產的管有

財產的 變現

(1) 受託人須在 可能範圍內盡快接管破產人的 契據、 簿冊與文件, 以及破產人的 所有其他可用人手交付的 財產。

(2) 在 取得或 保留對破產人財產的 管有方面, 並為取得或 保留對該等財產的 管有, 受託人所具地位,
猶如他是法院所委任的 該等財產的 接管人一樣, 而 法院應受託人的 申請, 可據此而強制執行對該等財產的 取得或
保留。

(3) 破產人財產的 任何部分如包括股額、 船舶股份、 股票或 可在 任何公司或 辦事處或 任何人的 簿冊上作轉讓的
任何其他財產, 在 破產人假若不曾破產則 可行使轉讓 該等財產的 權利的 範圍內, 受託人可行使該項權利。

(4) 破產人財產的 任何部分如包括據法權產, 該等權產須當作已妥為轉讓給受託人。

(5) 除本條例就破產人被判定破產後所取得的 財產而另有規定外, 破產人的 任何司庫員或 其他人員, 或 破產人的
任何銀行、 律師或 大律師、 文員、 受僱 人、 買辦、 僱主或 代理人, 須將其所管有或 控制而在
法律上無權針對破產人或 受託人予以保留的 所有金錢及抵押品, 支付及交付予受託人。
如他不如此辦理,
即屬犯藐視法 庭罪, 並可在 受託人提出申請時, 據此而受罰。 [比照 1914 c. 59 s. 48 U.K.]

Nokia 錯了。

回復 #3 admin 的帖子

所以我建議佢如你有多餘錢就放係床下底好啲

樓主提出這問題是否已被人扣錢?
理論上可以。其實應該咁講:破產者其實已經無資產。個D資產根本唔係佢的。(除左生活費,因為係法院批的。)

實際上唔多會咁做。
原帖由 nokia 於 2009-7-12 17:11 發表
樓主提出這問題是否已被人扣錢?

每月頭出完糧, 不想一次攞曬出來, 想月中才擁d.

回復 #7 hic2008 的帖子

沒有被扣錢就好了,不過錢還是在床下底安全啲
原帖由 hic2008 於 2009-7-12 16:51 發表
已在破產期年多, 如果錢行有幾千元, 會唔會在毫無通知下被破產處扣起?

如果用唔曬D錢,日後有可能會減你既生活費.

評分

參與人數 1城市人氣 +4 收起 理由
admin + 4 咦。幾乎唔記得。多謝!

查看全部評分

回復 #1 hic2008 的帖子

你d留黎做咩?係咪交稅?

總之月月清最安全,又或者有合理理由....
原帖由 hic2008 於 2009-7-12 17:48 發表

那可否找一位可以相信家人或朋友代開一個戶口
這樣便不用一次提清存款 還可以儲錢  

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
admin + 10 做人態度正確。特加分

查看全部評分

回復 #11 廢貓 的帖子

有d野....劃公仔,唔洗劃出腸....

你點諗唔洗公開講出黎,我地係唔會咁做....你明唔明?

原帖由 hic2008 於 2009-7-12 17:48 發表

每月頭出完糧,到月尾前攞曬出來,就冇問題
原帖由 廢貓 於 2009-7-12 22:13 發表

那可否找一位可以相信家人或朋友代開一個戶口
這樣便不用一次提清存款 還可以儲錢  

我床下底仲更加安全.
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-12 22:19 發表
有d野....劃公仔,唔洗劃出腸....

你點諗唔洗公開講出黎,我地係唔會咁做....你明唔明?

你可吾可以分享吓你d私已錢存放在那裡?
原帖由 gpo4074 於 2009-7-13 09:52 發表

你可吾可以分享吓你d私已錢存放在那裡?

嘿嘿....無人知既衣櫃暗格.

回復 #15 gpo4074 的帖子

我係問老公攞零用錢....根本無私已錢.

食飯老公比,全部開支唔洗我理.....
理論上係會,

我無睇舊文及須知都可
肯定話你知,會;

事實上,破產人所有財產已係破處管轄,
要你生就生;
要你死就死,

我舊戶口就係有幾百元
趕不及取回;俾佢凍結後取走........wo~ wo~...

原帖由 301 於 2009-7-13 11:11 發表
理論上係會,

我無睇舊文及須知都可
肯定話你知,會;

事實上,破產人所有財產已係破處管轄,
要你生就生;
要你死就死,

我舊戶口就係有幾百元
趕不及取回;俾佢凍結後取走........wo~ wo~...   ...

算 la,欠人,始終個心唔多舒服,但又無太選擇俾你去想咁多,畢竟大多數人都唔係想行呢步,好多事后發生ge野,邊估到咁多呢?所以溫破產須知應該會好的ge.
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-13 11:01 發表
我係問老公攞零用錢....根本無私已錢.

食飯老公比,全部開支唔洗我理.....

妳真幸福