破產聯盟

查看: 4733|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

屋企人欠債, 但又唔可以破產(因為會冇左份工)

咁樣可以點 ?
因為佢欠銀行2X萬, 而且又有正在按揭中的物業, 物業持有人正是佢
而因為佢係 [專業人士], 如果申請破產會令到佢暫時不能用其專業資格工作

我有以下問題 :

1. 銀行會唔會申請我屋企人破產 ?
2. 銀行會唔會 Check 佢有冇物業架 ?

麻煩大家幫下忙解救下我o既煩惱啦 ...
答案一:會,但銀行識計價先,會否得不償失呢!

答案二:絕對會.

回復 #2 301 的帖子

銀行佢地點知我屋企人係有物業呢 ? 因為佢係欠 A 銀行數, 但係同 B 銀行做按揭, A 銀行同 B 銀行並不是同一集團的

咁呢個情況我係應該 :

1. 賣左間樓先 ?

定係

2. 另找地方搬開下避一避先 ?
原帖由 asurada 於 2009-6-29 09:37 發表
銀行佢地點知我屋企人係有物業呢 ? 因為佢係欠 A 銀行數, 但係同 B 銀行做按揭, A 銀行同 B 銀行並不是同一集團的

咁呢個情況我係應該 :

1. 賣左間樓先 ?

定係

2. 另找地方搬開下避一避先 ? ...

叫佢搵律師申請個人自願安排 (IVA) 啦,
2X 萬,專業人士。應該唔駛破產喎。
原帖由 admin 於 2009-6-29 12:10 發表
2X 萬,專業人士。應該唔駛破產喎。

多數是做地產,近日來收入減少又要供樓.........
咦,係喎。成日諗係 4 C tim

回復 #5 admin 的帖子

所謂 [專業人士] 都有乞兒, 律師, 醫生係專業人士, 地產經紀, 保險 agent 又係專業人士 ....
咁佢當然唔係d咩野勁野啦 ... 佢只係一個小小o既地產經紀囉

之前地產市道咁差, 頂到依家都頂唔順 ... 同埋佢又有小朋友喎 ...
咁其實佢又唔係還唔起, 只不過係每個月份人工都係要黎還債, 冇得儲錢留返比小朋友囉 ....

所以佢先至諗住唔還錢, 同埋依家佢間物業係吉左冇人住的 (放緊盤), 而各大銀行o既地址記錄都冇佢依家新o既地址, 當然佢都明白如果佢玩走數, 佢以後都唔駛諗開 Credit Card, 申請按揭架啦 ...

我都同佢講過欠債唔還錢係唔應該, 咁佢都重係考慮緊

回復 #6 豬公 的帖子

正是 !!!
其實保險經紀都係重災區 ... 如果係 4C ... 2X 個就真係濕濕碎啦
原帖由 asurada 於 2009-6-29 12:52 發表
所謂 [專業人士] 都有乞兒, 律師, 醫生係專業人士, 地產經紀, 保險 agent 又係專業人士 ....
咁佢當然唔係d咩野勁野啦 ... 佢只係一個小小o既地產經紀囉

之前地產市道咁差, 頂到依家都頂唔順 ... 同埋佢又有小朋友喎 ...
咁其實佢又唔係還唔起, 只不過係每個月份人工都係要黎還債, 冇得儲錢留返比小朋友囉 ....

所以佢先至諗住唔還錢, 同埋依家佢間物業係吉左冇人住的 (放緊盤), 而各大銀行o既地址記錄都冇佢依家新o既地址, 當然佢都明白如果佢玩走數, 佢以後都唔駛諗開 Credit Card, 申請按揭架啦 ...

我都同佢講過欠債唔還錢係唔應該, 咁佢都重係考慮緊

我建議你朋友先放左樓,夠還債當然一天都光晒,就算唔夠還債都應該可以頂番一陣,廿幾萬做 iva 分 5 年還都係每月 $5,000 到,起碼可以保住份工,佢而家申請破產或走數都係下下之策,至於儲錢留返比小朋友呢的遲幾年先做啦,到時市況好轉根本就唔係問題。

回復 #10 豬公 的帖子

多謝指點, 我都叫佢賣樓先, 但賣樓唔係話賣就賣得出呢 ... 如果平賣, 分分鐘重要食多條按揭差價, 到時就真係 PK 啦

但 ...
我都有睇返d前文, 做過 iva o既網友都係話 "白還" ... 係因為 iva 之後做 mortgage 同申請 Credit Card 多數都唔批 ? 如果日後影響都係同 "破產" 咁大 o既, 咁重點解要攪 iva ?

講真, 做地產又唔係賺得多, 依家呢個市道真係一個月都做唔到一單生意啦 ... 可能佢走去 Seven 度做全職重多錢過做地產 ... 佢依家都係食緊 "老低" (HK$3,500) 咋 ...
原帖由 asurada 於 2009-6-29 13:51 發表
多謝指點, 我都叫佢賣樓先, 但賣樓唔係話賣就賣得出呢 ... 如果平賣, 分分鐘重要食多條按揭差價, 到時就真係 PK 啦

但 ...
我都有睇返d前文, 做過 iva o既網友都係話 "白還" ... 係因為 iva 之後做 mortgage 同申請 Credit Card 多數都唔批 ? 如果日後影響都係同 "破產" 咁大 o既, 咁重點解要攪 iva ?

講真, 做地產又唔係賺得多, 依家呢個市道真係一個月都做唔到一單生意啦 ... 可能佢走去 Seven 度做全職重多錢過做地產 ... 佢依家都係食緊 "老低" (HK$3,500) 咋 ...

攪 iva 係為左保住份工,如果想轉行的話就可以直接攪破產了,叫你朋友自己考慮下啦,你都係不適合提供意見,唔係將來地產好景個時佢的舊同事個個月入十萬,佢又埋怨你了。
原帖由 asurada 於 2009-6-29 07:29 發表
咁樣可以點 ?
因為佢欠銀行2X萬, 而且又有正在按揭中的物業, 物業持有人正是佢
而因為佢係 [專業人士], 如果申請破產會令到佢暫時不能用其專業資格工作

我有以下問題 :

1. 銀行會唔會申請我屋企人破產 ?

我睇完你所講野...真係有d暈

你家人真係好識保障自己,佢架情形我雖然未試過,但如果佢真係咁風險好高.

銀行而家都風頭火勢...一見唔對路就有行動.

唔供樓...銀行未必即申請你家人破產,但銀行有權凍結層樓唔比賣買. (有咁可能)

重有唔供樓/還錢...即係無信用.佢以後都唔駛諗開 Credit Card, 申請按揭架啦 ... (信用評會減低)

銀行會想盡辦法要佢還錢...包括搵收數上門,"層樓"即係錢...搵唔到你家人,真係有可能幫佢幫申請破產.

為左小朋友...攪掂左現在先~

回復 #13 bb_q_888 的帖子

唔好意思 ... 我講清楚d

其實係我阿哥佢欠左A銀行錢, 但間樓係 B 銀行做按揭的, 而 A銀行同B 銀行不是同一集團,
而佢重有銀行C 同銀行D o既欠款, 不過因為就黎還晒咁佢都係會繼續還到尾的

咁佢想只係走銀行 A 條數 (約 2X萬), 而其他欠款及按揭都係會繼續供的

佢間樓只係買左一年多d, 同埋間屋依家已經吉左冇人住而佢地一家人亦已經搬左去一個新地方(冇通知銀行)及我阿哥都轉左去新o既地產公司工作 (由做住宅轉左做商業單位)

其實銀行大概會點做我都有同我阿哥講過, 不外乎申請我阿哥破產, 但由於銀行A 在我阿哥個 Case 黎講唔係最大債權人, 銀行A 入紙申請, 到最後可能收唔得返幾多 (因為銀行 B 應該佔收左大部份o既錢) ... 就算銀行 A 唔申請我阿哥破產, 佢地係我阿哥個樓契落釘, 我阿哥一樣唔賣得間樓, 點知我阿哥話唔賣得咪放租囉 ....

我其實亦同阿哥講, 你又唔係諗住全部數唔還, 咁點解唔攪 IVA ?, 佢話 IVA 收得重貴過破產, DRP 銀行A都唔肯同佢傾, 所以佢先至諗住唔還銀行 A 條數

其實我阿哥應該可以點做 ? 佢依家 o既決定又係咪最好 ? 麻煩各位有經驗o既人士幫手諗下

呢度唔會鼓勵人哋走數架,真係諗唔掂咪破產囉:)

回復 #15 nokia 的帖子

我都明白走數係唔應該的, 但佢本來係有心同銀行 A 傾 DRP架, 只係銀行 A 唔肯同佢傾
因為佢知你哋有層樓囉....
層樓係抵押。先會清按揭,有錢剩先比其他債權人

回復 #18 admin 的帖子

因為間樓係新按, 供左一年多D左右, 如果被申請破產, 間樓要拿去拍賣, 分分鐘拍賣完重要貼返錢比按揭銀行, 到時銀行A 真係咩都收唔到
呢D數係一間銀行來說是小數。只要你個記錄一衰,而銀行覺得你唔會還到,就會銀主佢!

如果你爭佢億億聲就唔同。