破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想申請破產

想問下各位C兄

本人欠HSBC, AEON (這兩間沒有給收數公司)
渣打 - 巳轉交財務收數
恒生- 巳轉交財務收數

巳經轉交財務公司收數的渣打和恒生, 如果今天叫6C入稟排期, 通知恒生和渣打, 財務公司會否每天繼續上門? 現在巳經每隔幾天就上門

應否在申請時繼續拖財務直致申請破產令後才通知財務?

其實目的是想免受滋擾

你係銀行轉收數。一申破有no. 即通知收數+銀行。收數一追就再通知收數同叫銀行睇實!!!
flypig 發表於 4-5-2017 23:45
你係銀行轉收數。一申破有no. 即通知收數+銀行。收數一追就再通知收數同叫銀行睇實!!! ...

即係一有破NO. 正常收數公司就不可再上門追數?

定係我拖得就拖,等破產令出左先通知好呢
一有就講啦!仲等佢上門啊?好多個月無還啊?
一般銀行很少交俾收數佬喎?
cutiese 發表於 5-5-2017 00:30
即係一有破NO. 正常收數公司就不可再上門追數?

定係我拖得就拖,等破產令出左先通知好呢 ...

其實唔係.
一有NO., 銀行會停.
問題係,一去到收數,就算銀行的收數,有好多人會博大霧.

其實你諗咁多都無用.因為無人知銀行俾邊間收數,收數又ASSIGN 俾邊個收數佬.
收數佬等唔等錢駛,做法都唔同喇. 你以為係 地鐵,政府部門,有STANDARD OPERATION PROCEDURE 嗎???
就算你拖到出破產令,有D 收數都會繼續追.(銀行收數就少好多,但一樣會有)

不過幫趁銀行有樣好.收數一追你,只要你申破了.就可以DIU 9 銀行,叫佢叫停收數.咁就無事喇.

至於等頒令後,某程度上,我睇法係無用的. 因為你一申破,債主已知.根本唔會唔知.因為
破署會通知各大債主去對數...睇下你報條數有無修改的地方(因為不斷起釘ING,所以申破到頒令條數都唔同的,佢地頒令後都要REVISED)
反正避唔到,自己早D 採取主動.
銀行交左比雅倫 同ICS  呢兩間財務, 係咪申請左通知佢地會停?
之前中銀交咗俾收數,問他們拎fax no後搵6c fax返文件就冇追過了