破產聯盟

查看: 1647|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

明天就頒令了,有件事想請教大家。

明天就頒令了,有件事想請教大家,我同前夫離婚時,佢畀左500萬女兒,因女兒未滿十八歲,呢筆錢就由我做信託人幫佢保管,但依家呢筆錢畀我用曬,記得岩岩上去律師樓也曾向師爺提及呢件事(全程都係見師爺),但師爺話如前夫不告我就不用理會。但依家又再諗起,我用掉的錢內最少有500萬是屬於女兒的,則係話女兒也係我嘅債權人之一,而我也有停牌中嘅71萬元股票,不知幾時會複牌,也不知到時市值多少,如果有幸複牌,到時還有價值,女兒也應得到其中一部分,我覺得好對不起女兒,趁還沒頒令,請大家幫我諗下,如果有必要,延遲頒也冇所謂。

我之前報上去嘅債主有三間銀行和我个妹,阿妹係第二大債主,如果阿囡做埋債主嘅話,咁就係第一大債主了,請問破産處俾唔俾?同埋有乜嘢影響?到時開債權人大會我个妹係咪都要參加?又要揾個人代阿囡參加?
你上庭前先想起就好大問題。急搵師爺傾。如果我係受委托人,我唔會批。原因係,點解我信你同前夫??
你前夫俾500萬時,有無法庭判決。定圍圍圍俾你個女!!重點係,點證明佢俾500萬個女而唔係你?

你女兒成"債權人"之說,不成立.

第一,
你女兒未成年,並無任何文件簽署過而有法律効.
你是"托水籠",
反而前夫有憑據即可告你盗竊.
則為"刑事"

第二,
"債權人"定義乃你與貸款人(債權人)協議某時間償還該債項.
現在顯然無這協定出現過.

301 發表於 20-3-2017 12:39

3版主勁。

不過,我覺得,

1. 前夫第一要正式起訴。
2. 起訴後等法庭判,因為除左要有刑事債任,前夫重可以民事訴,追討所有欠款。咁樣就正式成為債權人。
而我也有停牌中嘅71萬元股票,不知幾時會複牌,也不知到時市值多少,如果有幸複牌,到時還有價值,女兒也應得到其中一部分

講下我對隻1318 隔0 睇法.
1 呢D 股,如果 價值超負債,老細快快賣股搵人接手.
宜家俾人告清盤幾年 搵唔到白武士....
2 核數師,管理層跳船,隻股2013年年報蝕 2億
3 生意前境唔樂觀,佢係大陸產能過剩, 生意唔掂的一批.
4 如果搵到人注資, 跟住會玩 合供.合一供股.簡單D講,本來值70萬,好彩收番10萬.
唔好彩就 收番 $7000. 但都係後者多.
5 搵唔到人注資,清盤後都 唔會好得去邊.

所以,其實唔需要太上心.
flypig 發表於 20-3-2017 08:25
你前夫俾500萬時,有無法庭判決。定圍圍圍俾你個女!!重點係,點證明佢俾500萬個女而唔係你? ...

有法庭判決,可以證明佢俾500萬個女
301 發表於 20-3-2017 12:39

前夫唔會告我。
當時有法庭判決書,女兒十八歲時畀返女兒
admin 發表於 20-3-2017 12:54
3版主勁。

不過,我覺得,

如果要追究要有刑事債任,咁就咪搞啦
flypig 發表於 20-3-2017 13:57
而我也有停牌中嘅71萬元股票,不知幾時會複牌,也不知到時市值多少,如果有幸複牌,到時還有價值,女兒也應 ...

咁講就由佢啦
flypig 發表於 20-3-2017 08:22
你上庭前先想起就好大問題。急搵師爺傾。如果我係受委托人,我唔會批。原因係,點解我信你同前夫?? ...

開債權人大會我个妹駛唔駛參加?我唔想佢來,因為好尷尬。佢兩夫婦一早都話過無需我還。
雖然我依家破產,但最難得,前夫、女兒、媽咪、哥哥、阿妹和妹夫都好對我好好,所以我真係好感恩!
huangsq 發表於 20-3-2017 15:40
雖然我依家破產,但最難得,前夫、女兒、媽咪、哥哥、阿妹和妹夫都好對我好好,所以我真係好感恩! ...

點解你妹唔駛你還仲報落去,我都差細佬十幾萬,聽講好麻煩所以我無報
huangsq 發表於 20-3-2017 15:36
開債權人大會我个妹駛唔駛參加?我唔想佢來,因為好尷尬。佢兩夫婦一早都話過無需我還。 ...

你個妹係唔係就係你前夫太太????
其實呢,如果你呢4年人工都唔超過生活費,或者超少少.就唔需要去喇.

債權人要填份FORM,如果唔想追,可以唔填.
但將來你還錢,就未必分到俾佢.
唔想出席債權人大會,唔駛去.

如果隻野好多地產,好似以前佳0,咁過十年廿年,有得博.
宜家隻野做基建PROVIDER.
大陸呢D 股非常之唔掂...

所以林鄭上任後,我睇佢會大力起基建,幫下大陸去貨.
同埋會輸入大陸地盤佬.

曾特首至啱.

flypig 發表於 20-3-2017 15:49
你個妹係唔係就係你前夫太太????
其實呢,如果你呢4年人工都唔超過生活費,或者超少少.就唔需要去喇.:han ...

唔係。我有两个妹。
而我前夫也冇同另外果个一起。
keung410913 發表於 20-3-2017 15:49
點解你妹唔駛你還仲報落去,我都差細佬十幾萬,聽講好麻煩所以我無報

因為諗住果D股票或者有多少價值,而師爺又冇反對。