破產聯盟

查看: 3114|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

求助,準備搵律師申請老破

小弟現時欠債約40萬

Ua p-loan  $170000.  月供10300
Ua ecash $ 80000 月供4063
Ua 分期 $60000 月供$4000
幫仁 $ 70000 月供 $4000
信用卡 $8000 min pay 300

現時月入

地盤雜工 底薪22000 另加10000 Ot (朝8晚10)
兼職夜間司機 約300蚊/晚 (晚10至凌晨1點半)

故事

小弟今年30,話說我20歲時已開始過大海賭錢習慣
其實一直都玩得好細,至多一萬幾千上落

早排2014 農歷新年,我又拎住份糧2雞野去博
點知手風幾順,贏左過千萬,我就開始左豪賭
Min bet 都5-6千,當然最後都輸晒,仲要輸突

問題一
我最近一次借款是16年11月5號
Ua偱環貸款拎左1千蚊

我什麼時候入紙申請好?係咪要等多幾個月?

問題二

我曾經名下有一台bmw私家車,在一年半前轉售予自己的親大哥,銀行有紀錄他轉帳了42萬給我,我當時用來清全數,清全數後我又再借出來再賭

這算不算非法的資產轉移?

問題三

申請老破,還有什麼要注意?

2年內既轉移有機會追究
2萬贏過千萬?原來你係賭神徒弟,求指教點贏
應該会追究,因为你確實賭錢輸晒,你自己應該都有澳门赌钱嘅记录,三十几个唔系太大,揾大債主,ua试重组吧!当然,首要就系你唔好再赌。
有賭錢紀錄就不能破例?
年輕人雄心壯志,冇辦法......你收入唔少,加埋都三萬,先清卡數再作打算。
日做17-18小時,做左幾個月,開始發覺身體承受吾到,所以先行呢步
照睇你條數,30000收入,唔再揸車,應該都仲有7000或以上喎。
其實未必要做到破產呢步,加左你好友,當交流下心得

評分

參與人數 1城市人氣 -801 城市金錢 -801 城市魁力 -801 城市權力 -801 收起 理由
admin -801 -801 -801 -801 講得好!

查看全部評分

其實三萬蚊人工,一萬係全靠OT,供款壓力大,假都吾敢亂放,試過去申請一筆清,因我TU 係 i 級,連兄弟都吾批俾我
恨錯難返 發表於 11-1-2017 17:32
其實三萬蚊人工,一萬係全靠OT,供款壓力大,假都吾敢亂放,試過去申請一筆清,因我TU 係 i 級,連兄弟都吾 ...

咁大條數,仲要幾條都係UA,正常情況應該係搵UA傾,有冇得做內部債務舒緩,而唔係另外開新數。

債務舒緩後,每月還款可能少四成或以上,當然利息及還款期會相對改變。不過睇你收入,就算老破都要上繳,自己考慮清楚都未遲。
wlymiu 發表於 11-1-2017 17:27

唔知點解,我想回覆比樓主睇,小心中介。

有無朋友做中介?
樓主,你睇下?幾多 "熱心"網友,又問你youchat,又話交流,又話找邊個。

我經驗,凡親朋友都係中介!
我系话,你的确系赌输晒d钱,即使你卖车比阿哥收左钱,事后你都系输晒d钱,你去澳门应该look咭都有记录呱!所以破产没问题。

有野呢度講啦,要私下講?有無收 commission 呀?
吾該你 admin

唔好意思,我真係點睇都覺得你係中介。