破產聯盟

查看: 4515|回復: 62
打印 上一主題 下一主題

有限公司

想問是否破過產是永遠都不可持有有限公司?
還是只是破產期間呢?

當然只是破產期,期間不能以香港身分證號(破產者身分)去登記公司

解破後自然冇權管制你,又點會阻到你開公司
Alex2233 發表於 16-8-2016 17:29
當然只是破產期,期間不能以香港身分證號(破產者身分)去登記公司

解破後自然冇權管制你,又點會阻到你 ...

咁我同人哋合作開,人哋會唔會知我破過產呢?
銀行會公開嗎

你想注冊成立公司係一回事;
你間公司要借貸經營,人地銀行去審查公司負責人背景,又另一會事

Alex2233 發表於 16-8-2016 22:51
你想注冊成立公司係一回事;
你間公司要借貸經營,人地銀行去審查公司負責人背景,又另一會事

我是想買一間有限公司回來,要做轉名
不需要借貸
就算你殺過人,放出黎都可以持有有限公司...
我記得就,判唔知幾多年,如獸性半,就唔可以出任上市公司主席.但可以做大股東.

N年前有單NEWS,有個上市公司大股東,原來以前係大賊.綁架定打刧.
坐完10籠8籠之後,出黎過左十幾年,發左達.做埋上市公司大股東.
但當年D 賊贓,一直無起到.....

唔通老破仲大鑊過呢班人???
flypig 發表於 17-8-2016 13:39
就算你殺過人,放出黎都可以持有有限公司...
我記得就,判唔知幾多年,如獸性半,就唔可以出任上市公司主席.但 ...

Oic!!!
咁轉名時我個合伙人會否知我曾破產呢
Bb123aa 發表於 17-8-2016 23:27
Oic!!!
咁轉名時我個合伙人會否知我曾破產呢

有心查必知。無心查唔會知。
所謂有心,係google 打兩野都搵到。。。
flypig 發表於 18-8-2016 01:17
有心查必知。無心查唔會知。
所謂有心,係google 打兩野都搵到。。。

我明白可查到
我的合夥人不會查
但想知道轉名過程中,銀行、會計師等會否發現我曾破產而比人知道
還是不會有這情況發生呢?
正路唔會查,除非銀行職員,會計師係衛c 你。查黎托咩!!no point.查到又點?同佢地無直接關係。
flypig 發表於 27-8-2016 01:11
正路唔會查,除非銀行職員,會計師係衛c 你。查黎托咩!!no point.查到又點?同佢地無直接關係。 ...

因為間公司户口要轉到我同合夥人名,所以怕會被知道
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過佢哋錢,咁佢哋是否不會有我曾破產記錄呢?
Bb123aa 發表於 27-8-2016 01:18
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過 ...

主要係,查黎有何目的??
查到又如何??
律師就賺錢,佢stop 單deal 無好處,反而無左單生意。
銀行唔關買賣有限公司事。但如果要戶口轉名,咁佢一按電腦,就一定會知道。如果戶口無你名,就唔關佢事。
Bb123aa 發表於 27-8-2016 01:18
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過 ...

即係咁。買賣 limited 無人理。
但你情況一如去銀行開戶口,銀行是否知道?
咁理論上會知道。因為電腦入左老破者的名單。所以唔駛查,一加個名就會彈出 老破者。
然而,我有另一個未經證實的理論。我認為 4+5之後,名單應會自動取消。是否真,未驗正過。如果你解破後已過5年,不妨試左番黎同我講結果。
flypig 發表於 27-8-2016 11:22
即係咁。買賣 limited 無人理。
但你情況一如去銀行開戶口,銀行是否知道?
咁理論上會知道。因為電腦入左 ...

我是否可去開個普通户口嚟試試呢?
又或,我先去嗰間銀行開個私人户口,如真的有資料,我都可預先比番張解破信銀行,咁到公司户口轉名時銀行亦已經會知我已解破
我是否應咁做呢?
Bb123aa 發表於 27-8-2016 12:06
我是否可去開個普通户口嚟試試呢?
又或,我先去嗰間銀行開個私人户口,如真的有資料,我都可預先比番張 ...

呢d 野無標準答案,原因在於每間銀行的internal procedures 以及電腦系統設計不一。舉例而言,當你申請 戶口,電腦系統可能會注明你破已解,日後再申請戶口不必再俾多次解破信。亦可能沒有欄位 寫呢d,總之申請戶口一次俾一次信。
不過我直覺不妨先申請戶口,與某分行經理打好關係。講到好快會搞公司戶口。到時再問清楚佢地銀行procedures。或者搞戶口時,由你負責,咁就最簡單。
flypig 發表於 27-8-2016 14:18
不過我直覺不妨先申請戶口,與某分行經理打好關係。講到好快會搞公司戶口。到時再問清楚佢地銀行procedures ...

Thanks so much!!
我先去嗰間銀行問清楚先!
唔該哂你呀
(8年後??)樓主,其實銀行未必保留你私人資料,因為係犯法。

但係佢地可以保留一份黑名單。呢份名單只有話你不受歡迎,但係無你私人資料的。合晒法例!
admin 發表於 28-8-2016 18:02
(8年後??)樓主,其實銀行未必保留你私人資料,因為係犯法。

但係佢地可以保留一份黑名單。呢份名單只有 ...

即係我不會被銀行爆我出來對嗎?