破產聯盟

查看: 5273|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

剛申請破產的問題

請問各位,在6月28號,我搵了律師幫忙攪破產,當天已攪文件,在4號簽署paper1文件後,律師話6號會幫我上文件到法庭,到6號,律師已給我一個暫時破產號碼,律師話唔會再有銀行或有牌貸款公司打電話比我或寄信比我,但到今日7月8號,我仲有電話到及收警告信,請問是否正常呢?及律師話唔需要理會,因為佢地會係一個網站中,睇到每日有邊位已申請破產,請問我係咪唔洗再理佢地呢?我現律師代表上第一次庭,在7月29日,多謝各位幫忙解答
樓主, 如果你找 6C 攪既話, 正常情況之下 6C 係會幫你通知所有債主的!  但如果你仍然收到電話追數及信件追數, 你可以再聯絡你 6C 話佢知你仍然收到那間銀行等追數問題, 叫 6C 再 FAX 暫時破產令過去有關債主機構的~  而如果係收到債主電話, 你可直接講佢知你已申請破產了~

當然, 你要清楚你既債主係咩機構, 如果係銀行等一定冇問題, 但如果係大耳塞個D 債主就只有想方法還債, 因為, 大耳塞個D 債主, 係唔會因為你已破產而唔追你的!
thc Ewe,我已同律師講左,佢只叫我報警
佢冇話會幫我fax去銀行佢地
一般6c會同你寄份破產呈請書比各債主.
你問下6c寄左末.自己都可以fax比債主.
係(破產呈請書).臨事破產令只是口頭禪.
債主如玩野問咩臨事破產令.果時口啞啞.

1 幫襯時律師樓講法:會通知各大債主
現實:得佢知。難以證實。我認為有d 會,有d 唔會。原因係懶,佢又覺得無必要,而且又唔係追佢。加上錢已袋。求人難難難!!!
2 話之佢。總之有個檔案 no. ,你就記住。必要時要埋打stamp 那一頁,即申破的最後一頁,有 no. 與你姓名
3 邊條茂利追就俾 no. 甚至whatsapps,fax 那一頁佢。
4 錢就點都唔好俾。 -----完
我個律師咩都冇做喎
1.樓主到現在還未講出邊間公司仲追緊佢
2.點解律師會提意報警?

律師會有份有no.的呈請書copy 寄返俾你。
好多6c都係側側搏!我郝係自己fax比銀行!自己入紙申請好過!貼錢又受氣!
我好煩123 發表於 10-7-2016 11:51
1.樓主到現在還未講出邊間公司仲追緊佢
2.點解律師會提意報警?

係恆生及建設,及ua

律師話佢地唔應該再打嚟追我,我可以報警告銀行喎-_-#
失望人 發表於 10-7-2016 12:09
律師會有份有no.的呈請書copy 寄返俾你。

攪左差唔多半個月都未比過野我-_-#
robbyman 發表於 11-7-2016 14:18
攪左差唔多半個月都未比過野我-_-#

你去追律師,你要求要
老破NO. , 同最後一頁.即有stamp, 有檔案no.,有姓名 個頁.
ken2542de 發表於 9-7-2016 14:13
一般6c會同你寄份破產呈請書比各債主.
你問下6c寄左末.自己都可以fax比債主.
係(破產呈請書).臨事破產令只 ...

佢話關於一些條例,係唔會幫我fax比各債主,如果我真係有咁嘅需要,可以比份申請破產嘅暫時文件我,叫我自己fax或幫我fax再另收費,=0=
flypig 發表於 11-7-2016 14:55
你去追律師,你要求要
老破NO. , 同最後一頁.即有stamp, 有檔案no.,有姓名 個頁. ...

佢只whatapp左個no.比我咋(╯з╰)
係佢間6c行既條例,收$才幫你fax
robbyman 發表於 11-7-2016 16:13
佢話關於一些條例,係唔會幫我fax比各債主,如果我真係有咁嘅需要,可以比份申請破產嘅暫時文件我,叫我 ...

關於一些條例?,仆佢個街啦,想抓錢就真.
你應該比晒錢.冇計,吾好拖.自己上去拿份文件.
快手快腳fax比債主.
我都係攪左成個月有多先有文件,我6月 15攪,要成
8月頭先上庭,你重快過我。
robbyman 發表於 11-7-2016 16:15
佢只whatapp左個no.比我咋(╯з╰)

邊個追就俾 no. 邊間行。收數追就俾收數同call銀行。
再追就叫律師搞上去 。
其實借銀行錢,申破後破署會搵銀行公會,再通知各銀行對數,所以律師真係未必通知架。至於坊間一直講律師行會通知,真係好難講。