破產聯盟

查看: 1847|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

破左產,可以公司信用卡嗎?

已破了接近一年,但最近公司可能會升我,所以有機會用到公司信用卡。同埋公司policy,信用卡只可以用作公事上,好驚佢reject之後比公司知道,可以向破產曙求情嗎
我估唔得!!!
問題不單只在破署上,仲係銀行上面.
你想得太簡單.

人地整左個系統,要因你一個人去改變.唔易!!!
所有破產者都在LIST,假如 破署SAY YES,
個 LIST 要加個REMARK,破署俾你用公司卡.
個 REMARK 要SEND 去所有銀行.銀行要通知分行.
跟住銀行都未過,因為佢要 EVALUATE 呢位破產人士的公司,萬一執了之後的風險.(宜家做法,係公司執左,邊個LOOK 就邊個負責)

你想一想就知,INVOLVE 幾多個部門.
隨時個 銀行 個PROGRAMMING 要改一改.

其實我都想你去試下.番黎同我地講現實是否同我想像一樣.
一定要send去全部銀行?其實send去果間就得?
其實公司卡, 係睇公司本質, 卡上個名係咪冇分別架...
等如我出張附屬卡比我老婆, 都係睇我本人入息.. 佢唔會查我老婆...
唔知係咪咁諗
即係破左產可以擁有附屬卡?因為卡主唔係破產果個?
應該不可以。。好似看過以前有位人兄話老婆想開附屬咭給他。銀行不批喔。好似已經解破的
alan1alan 發表於 10-3-2016 14:20
等如我出張附屬卡比我老婆, 都係睇我本人入息.. 佢唔 ...

我朋友解破之後,佢老婆要俾張附屬卡佢,唔得...
老破中更加唔得.

如果有一日,佢老婆唔還,(唔同銀行有唔同 POLICY),
最常見係,邊個LOOK 邊個負責.咁老破過被視為高風險,未必批.
唔係淨係考慮主卡者.
alan1alan 發表於 10-3-2016 14:20
等如我出張附屬卡比我老婆, 都係睇我本人入息.. 佢唔 ...

其實公司卡, 係睇公司本質, 卡上個名係咪冇分別架.

公司卡我用過.卡上係我個名.唔係公司個名.代表銀行會審查我的信用.
當然,唔同銀行,有唔同POLICY,我唔敢一概而論.
我諗樓主不如問下 該銀行,睇下佢地 POLICY 係點.
然後再問破署/外判......

你有料既話多多信用卡都有能力開到

你有後台撐、可以去其他國家搞個新身份開戶,又或者好似向安道爾呢d囉正牌洗黑錢既銀行,可以開立不記名戶口
再擺幾球落去定期,再開張credit卡

有錢就是大爺,就算你名義上破左產,你一樣有能力達到你目的,法律由你話事

可惜我諗上得黎呢到既人,一百個九十九個都冇咁既勢力
公司信用卡我用過, 我真係用過
卡上有公司名同自己名, 可公用或私用消費,
公用時向公司claim返找數..
唔使諗,絕冇可能成功。
sydney2000: 可唔可以詳細解釋下
sydney2000 發表於 10-3-2016 21:42
公司信用卡我用過, 我真係用過
卡上有公司名同自己名, 可公用或私用消費,
公用時向公司claim返找數.. ...

你O岩BOR, 係有自己名同 公司名
申請破产後,公司信用咭的問題
https://hk.answers.yahoo.com/que ... 091111000051KK00407