破產聯盟

查看: 8627|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

周年報表。連續3年無交點算

小弟。今年破產5月完。但我年年都無交周年報表。點算好。。同埋咁多年佢地都無人理個我。。
五月我打算去解除破產。但我又驚到時佢地留難我。。有無c兄解救下我。應該點做
點解可以唔交?都係一年一次啫。師兄盡快搵主任傾啦
我五記得交。。但我想問我無交一年佢地應該會追我、但到以家都無人理我。佢地係五係有問題
好人難做 發表於 9-3-2016 09:30
我五記得交。。但我想問我無交一年佢地應該會追我、但到以家都無人理我。佢地係五係有問題 ...

你快D聯絡主任問下點搞啦,無交年報可大可小輕則延期重則延期加罰錢 兼可能收傳票要你上庭
http://www.hkcd.com/content/2015-08/25/content_953588.html
許仕仁欠交「破產年報」被罰款

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20081212/11958502
欠報收入罰一千<BR>藍潔瑛庭上呻冇錢
藍潔瑛向法庭解釋「因為當時病緊,綜援」,又指自己可呈交醫生紙作證明,裁判官看過其醫生紙,她說:「好多 obsess(煩擾)我,整到我個頭好辛苦。」
各位c只兄、我以家聯絡佢地咁米證明我真係無交。
好人難做 發表於 9-3-2016 09:30
我五記得交。。但我想問我無交一年佢地應該會追我、但到以家都無人理我。佢地係五係有問題 ...

你想將自己責任推俾人??

你最多可以 話對方唔緊,你又無交.根據法例,主任外判唔需要追 破產者,佢地無犯法,而你就犯法.

其實好多時人地都唔想上庭,因為罰款唔係袋落佢地袋,但要上庭佢好煩好多野做.
快補做,然後
1 同佢地傾下......
又或者
2 扮無野,一炮過SEND 幾年 年結對方.
我可五可以講我年年都有寄。如果佢地無收到應該要搵我。。佢地五搵我。我以為佢地收到左.懶佢地無跟進。得五得
你問佢其實呢幾年有冇收過我寄來的年報
如果佢話冇收到, 咁你話宜家一次過寄返4份過去
好人難做 發表於 9-3-2016 10:27
我可五可以講我年年都有寄。如果佢地無收到應該要搵我。。佢地五搵我。我以為佢地收到左.懶佢地無跟進。得 ...

都係一種做法架其實.
我遲交半年,都想過如果俾人追,就死口話send 左過去了,點解佢地無收過都唔追我
萬一上庭就睇法官信邊個.

但呢d野博唔博就自己決定喇.
畢竟...........
如果佢話冇收過, 你梗係好驚咁話: 點解你地收唔到....然後當然你要即刻補返幾份年報上去啦
一口講定自己有交。。同埋佢叫我一個月要還1200我寄左信比佢。講明轉左工人工低。。無錢還。佢地都無理我
受托人冇收過,你估佢會信你年年有寄但佢收唔到,定係認定你冇寄過呢?打去揾人睇下點補飛喇!監就加梗,使唔使罰錢就睇你彩數。
我都唔明自己事自已都唔緊張,你點做嘢㗎?
我想知。。個個月還1200。寫左信比佢。。還五到。佢都無理我。。到以家都無還個。一個月。個問題係五係佢地都有錯。由頭到尾都無人理個我。有無c兄。有咁既經驗
宜家個玩法係年年"一定"要有年報...就算你唔使上繳, 都要交年報...
咁以家我點做先好。。等完先交最後一份周年。扮之前都交左。定係點
你梗係要準備返之前三年既年報先啦
好人難做 發表於 9-3-2016 11:42
我想知。。個個月還1200。寫左信比佢。。還五到。佢都無理我。。到以家都無還個。一個月。個問題係五係佢地 ...

佢根本唔care.
你過左4年欠錢,佢就加你監.

睇下邊個緊d...
照睇你儲定畢錢,或者等加監喇.不過小心,佢地仲有一招,就係 freezing 你出糧戶口.
睇下你拆唔拆得掂.
總之"主任"無收齊年報就唔會自動解破 !
唯一行動要立即交回四年報.

仲有,好可能你通訊地址之前報錯或
你收取郵遞有誤 !

破署凡過期收不到 閣下年報,
皆會寄出"提示警告信,附年報表格",
如你年年都收不到則奇怪矣 !
真係收五到。。我都無諗過要呃佢地。佢批我12500。但我入息12000我寄信比佢地。到以家無人理我。我都五過入息。緊係五還啦。。咁既問題邊到牙。。有無人有咁既經驗牙。幫幫忙