破產聯盟

查看: 10408|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

恒生私人貸款拖欠幾耐才會找收數老?

請問有沒有人知道恒生私人貸款拖欠幾耐才會找收數老?

那麼信用卡呢?

他們會出律師信先嗎?

如果拖到在他們找收數佬之前申破,他們還會繼續找收數佬追收嗎?

因為有一些事情未處理好,所以想拖得就拖,但又不想收數佬上門!

卡數就有中銀、恒生、渣打、星展和Aeon
信用. 他們會否收到律師的信就會停止追數?

希望大家給我一點意見!

有沒有人知道恒生私人貸款拖欠幾耐才會找收數老?

那麼信用卡呢?

他們會出律師信先嗎?  ----->(點出法?你拖數唔等於犯法,出律師信有乜用?最多循民事追討,即係主動由佢申請你破產,前題係佢知道你有樓有錢特登拖數)

如果拖到在他們找收數佬之前申破,他們還會繼續找收數佬追收嗎?

因為有一些事情未處理好,所以想拖得就拖,但又不想收數佬上門!

卡數就有中銀、恒生、渣打、星展和Aeon信用卡. 他們會否收到律師的信就會停止追數?

希望大家給我一點意見!
至於幾時收數,係基於人地幾時唔耐煩,冇準則

我經驗就拖左恆x 一個月左右,收數老就冇,垃圾信就一大堆,每條loan每星期一封
Alex2233 發表於 30-1-2016 15:16
至於幾時收數,係基於人地幾時唔耐煩,冇準則

thanks!
我都可以分享,同ALEX2233兄差不多,基本上一星期就會SEND一封,再下一星期又會SEND一封,基本你可以拖到30日,LATE CHARGE 300定400蚊,但係基本上60日就應該會CLOSE ACCOUNT,如果你有準備搵他們的債務重組 INTERNAL DRP做,你可以同佢講情況,佢地會客氣少少,不過原則上COLLECTION DEPARTMENT做事方式一樣,另外你TU一定花,要有心里準備

本人最長34天遲還
我大債主係痕身。信用卡 200k. OD 60-80k.(太耐唔記得)一號無供款,7號老申。申後寫左一封fax 俾佢地。其實,我從未聽過有職員/收數 call in.
mic0807 發表於 31-1-2016 14:23
我都可以分享,同ALEX2233兄差不多,基本上一星期就會SEND一封,再下一星期又會SEND一封,基本你可以拖到30 ...

thanks
flypig 發表於 31-1-2016 16:02
我大債主係痕身。信用卡 200k. OD 60-80k.(太耐唔記得)一號無供款,7號老申。申後寫左一封fax 俾佢地。其 ...

thanks
其實咁多間最大問題應該係aeen 呢間, 呢間我遲左幾日就即打電話追數~前題沒破前每個月都準時還款~~良好紀錄
恆生我申破前拖左60日左右,佢地先打來話會交收數
不過恆生好好禮貌
orewa_j 發表於 2-2-2016 11:14
恆生我申破前拖左60日左右,佢地先打來話會交收數
不過恆生好好禮貌

Thanks!
keing81 發表於 1-2-2016 14:14
其實咁多間最大問題應該係aeen 呢間, 呢間我遲左幾日就即打電話追數~前題沒破前每個月都準時還款~~良好紀錄 ...

thanks!