破產聯盟

查看: 5299|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

求幫忙- 破唔破產好?

各位好,

先介紹本人狀況, 本人現欠三間銀行合共一百餘萬, 全部債項都是這半年欠的, 有二十三萬是上星期五欠的, 原因是賭博買波和買外滙輸哂。

本人有一份101 基金保險, 內現在二十萬
本人有一份人壽保險, 可提取二萬餘
本人月入三萬, 有bonus 及花紅

本月尾要還那八十萬的分期, 下個月要找那二十三萬的卡數( 不全數找清也要付minium pay 三千餘)。

問題1: 我應該申請破產嗎?
問題2: 如攪債務重組, 可以怎麼辦?
問題3: 我可以提取那十六萬基金保險出來( 提早提取可取十六萬出來) , 作還債又或者給家人這段日子的生活費先嗎?

十六萬有幾多,洗得幾耐,除非聽晚中六合彩,甘就乜都吾洗諗。

就算你破產,所有基金保險等都要你拿出黎還債。
你依家拿晒出黎洗左,都會懷疑你轉移資產。

八十多萬的分期每月還幾多?你每月的基本生活要洗幾多錢?
反正你下個月破產,保險金都會充公,不如先申請提取備用,申請都要起碼兩星期,信用卡還可以透支嗎?起碼頂埋今個月先講
tbsntvhk 發表於 14-1-2016 03:13
就算你破產,所有基金保險等都要你拿出黎還債。
你依家拿晒出黎洗左,都會懷疑你轉移資產。

每月還一萬五千元左右 , 我基本每月開支約二萬
我真係好想提哂出黎俾屋企人先, 話哂我死我既事,死之前都俾番少少錢屋企人, 破產以後俾唔到家用佢地都好大件事, 但咁樣會唔會真係被銀行告我資產轉移?
zwind 發表於 14-1-2016 16:59
我真係好想提哂出黎俾屋企人先, 話哂我死我既事,死之前都俾番少少錢屋企人, 破產以後俾唔到家用佢地都好大 ...

破署一定問筆錢去左邊.
就算話比家人做生活費.
1,2個月既事,都吾會用晒呱!!!
一樣要你家人嘔番出黎.

現在樓主欠1000k,月薪3xxk, 倍數~30, idrp應好難,無債主會無抵押下做idrp,
但若你工作較穩定.可問下2間p-loan債主做drp拉長條數.
若他們不肯你可用保險現金幫手清card 數或用來還$.拖得甘上下再想方法
ken2542de 發表於 14-1-2016 17:56
破署一定問筆錢去左邊.
就算話比家人做生活費.
1,2個月既事,都吾會用晒呱!!!

咁真係灰爆, 呢期D 基金已經狂跌, 一破產仲要無埋, 除左破產, 唔通真係無辦法? 我感到好無助 ...

債務重組方面, 可行嗎? 問過銀行(花旗, 建行) 都不行, 還可以問其他銀行嗎?

好像有類公司叫agent (中介人) , 我朋友曾經警告我千萬不要找這些, 但事到如今, 可以一試嗎?
victor24 發表於 14-1-2016 18:12
現在樓主欠1000k,月薪3xxk, 倍數~30, idrp應好難,無債主會無抵押下做idrp,
但若你工作較穩定.可問下2間p-lo ...

我份工三月合約到期, 續唔續約好難講, 保險金只可以攞二萬多, 卡數成二十三萬, 根本還唔起, 無希望...
zwind 發表於 14-1-2016 18:21
咁真係灰爆, 呢期D 基金已經狂跌, 一破產仲要無埋, 除左破產, 唔通真係無辦法? 我感到好無助 ...

債務重 ...

試下小眾銀行,星X,佢地進取D.
中介10個有11個都係呃人,後備果個都係.
吾好制呀!!!講就天下無敵.
如果申破唔會影響你份工, 呢個係最好選擇
zwind 發表於 14-1-2016 18:21

債務重 ...

中介唔好信,我朋友中過招,好多都係有背景人士經營嫁。
依家灰就唔好去賭啦。
wingcat 發表於 14-1-2016 18:59
中介唔好信,我朋友中過招,好多都係有背景人士經營嫁。
依家灰就唔好去賭啦。
...

已經無賭啦, 現在等死中, 我係唔係應該即刻搬出去住, 以免追債的人找上門連累家人? 我仲諗住俾個十六萬父母今年頂住先, 睇黎無啦, 我真係唔知點做好了
破後收入可扣生活費後才還款
唔駛老破的其中一個方法是
你應該將個十八萬拿晒出黎,找左大部份卡數先。
然後再見步行步,節衣縮食,生活費方面節省一點,堅持還晒分期。

之後,你就唔好再賭啦。
1.你輸既錢有冇單據
2.現在唔好再開新債
3.呢幾個月要盡力還錢
4.申破
如果去澳門賭,無單?咁點算
上星期仲可以攞十六萬, 今日個基金經理同我講我帳面蝕多兩萬, 只可以攞十四萬, 現在攞錢, 仲欠十萬先可以解決條卡數解燃尾之急, 債務重組又唔得, 我等下星期出埋糧就入紙破產

真係有股衝動攞埋個十萬收埋佢, 然後先申請破產 , 但真係唔知會唔會被人告,我真係唔明, 自己既資產點解唔轉得? 你話借番黎個D 錢仲有淨唔可以轉移就有道理, 自己既資產本身根本屬於自己, 反正破產個四年都會每個月還錢架啦