破產聯盟

查看: 2758|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

破產署受不受理?!

如果我申請左郵政信箱,為免信件被家人見到~
咁個地址係咪一定要寫”xxxx號郵政信箱”?!

如果係咁...我申請破產時要寫地址...咁到時個地址咁樣破產署受唔受理架?!

回復 #1 mmm888 的帖子

你要申情埋郵件轉遞服務,將而家個地址轉遞到郵政信箱.

破產 FAQ 45 - 郵件轉遞
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1142&extra=page%3D1
即係我 2 樣都同時申請?
咁我申報破產時照寫番正確地址就可以?

郵政局個網我睇過~不過真係唔係好明~

有冇人試過呢個方法避免破產署既信寄去屋企?

回復 #3 mmm888 的帖子

冇錯,要同樣申請兩個服務.

另外你申報破產時照寫番正確地址就可以.

如果郵局係接受你既轉遞服務,咁就自然可以避免破產署既信寄去你屋企啦.至於有乜附帶條件申請,你上郵局網睇下啦.
原帖由 mmm888 於 2009-5-24 16:36 發表
即係我 2 樣都同時申請?
咁我申報破產時照寫番正確地址就可以?

郵政局個網我睇過~不過真係唔係好明~

有冇人試過呢個方法避免破產署既信寄去屋企? ...

你去郵政局交表格同錢就可以做轉遞服務.  好簡單.
今日去左郵局攪~
我都預左申請要等...
但係竟然連郵政信箱有冇位都答唔到~
交左FORM之後問佢要等幾耐先回覆..
佢就話間間唔同...可能一個月...可能一年...

咁就死得啦
好多郵局的郵政信箱已出租晒.

好似我果一個用左差吾多20年的郵政信箱,到今時今日都吾捨得cut左佢,寧願每年比500元郵局賺,總好過第日重新申請過.

雖然我一年只係經呢個信箱收十封八封信,但當有d野吾想比屋企人睇到時,咁郵政信箱又真係好好用,唯一麻煩的地方係我每隔一二個月要去睇吓有無新信.
但點解佢連有定冇都唔可以即時睇到 -_-
吾好要求咁高啦.
如果你真係急用,你試吓去偏遠地區的郵區問吓,例如大嶼山.

回復 #7 gpo4074 的帖子

你咪可以做生意

你個郵政信箱...可唔可以代"其他人"收信?
呢條橋吾錯.
係喎~d郵箱代人收信得唔得?

同埋其實有冇人試過轉遞?!
係咪真係我既信話轉去第二度就幫我轉晒?!
咁我轉寄去fd度得唔得?!

回復 #12 mmm888 的帖子

其實當然得啦~郵件轉遞本來就係比人搬屋用,

以免信件寄失...方便市民收信服務.