破產聯盟

查看: 4303|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

好慘!申請咭 經驗要分享一下 .... @!@...

小弟已過解令期已有一年多,都試過好幾間銀行,包括有人話乜兄弟,axon 等等,都唔掂,
因小弟都經常在國內工作,最近月初之時,我廠在深圳擺了什麼展,(什貨展)同場也有其他的國內銀行機構等,當時有人溜我申請國內工商銀行的牡丹咭,而且他們都有人分別話香港人申請,99.8%批!
我便當時即場申請,仲有禮品攞,他們說以我入息(over HK170k/年),起碼都金咭一張,有成皮(人民幣)額 ... 云云.....

之後基本上的資料,如國內地址(工廠)第三者聯絡人(國內隨便一個朋友之類) 都全部攪掂,香港身份證,香港報稅單等等有齊。
當時那個 sale 我的國內青年話像我們這樣香港的都有很多人申請(指都是國內工作的),10個 10個都批,我聽到佢咁講,非常開心並話;如果我收咭時,就用此咭請你食飯 ......云云 .... ...

之後3日收到國內工商手機短訊,話申請手續進行中 ... .....,一星期左右,有個銀行來電(打我國內手機)查核我資料,並話資料核對無問題,
稍後會再有通知,再之後10日左右,我見冇乜聲氣,便找那個 sale 我的年青人問下; 一般國內銀行批咭要等多久,等等... ..    他說:
"我們這下咭時間一般是15工作天,如果太多人申請則可能要20個工作天,你是優越的香港帳戶,下咭率是很高的,請耐心再等一些日子吧!" 他這樣一講,我也感合理 亦有點心急。
註:下咭 = 出咭意思

後來1日後,手機收到短訊,係國內工商傳來說:
"尊敬的 xxx 客戶,非常抱歉,你的工行牡丹信用咭申請未獲批准,感謝你對我行的支持及理解,如有疑問,請致電 5xxxxx 或到我行個人網上銀行查詢。"

根據以上故事,大家認為乜野事?

咁你自己認為呢?點解?
我認為? 硬係比人查到喇!
個 sale 後生仔還以為香港佬申請,實掂,鬼知你背後有乜問題 ...:) :)
我申請果時乜都冇講 ... ....  淨係比 d 資料文件之類,鬼知家下連大陸銀行都咁醒目咩!
... 
我記得係查你個擔保人(三者聯絡人)
如第三者在銀行財政不健康, 是不會批卡.
因為你走佬5還卡數, 銀行是追j擔保人(第三者聯絡人), 不是追你.
而且你申請卡的地方, 是要第三者聯絡人需要那裡戶口才得.
另外好多國內同胞1樣等好耐......見http://www.creditcard.com.cn/html/85/forumdisplay-fid-85.html
也有很多人申請幾次都5成功
估計是你提供資料有問題
唔係喎,那個第三者 即聯絡人 佢都係我國內同事,同我都幾好下,當然佢收入梗係冇我咁多,但佢話銀行冇搵過佢!
之前我都聽人講話(都係老破嘅人)大陸申請咭都好易,不過都成年前既事,可能而家真係大陸銀行精左!
無乜理由,俱佢地可以查到資料庫,我覺得地係查法庭的。
原帖由 遊戲 於 2009-5-23 00:47 發表
唔係喎,那個第三者 即聯絡人 佢都係我國內同事,同我都幾好下,當然佢收入梗係冇我咁多,但佢話銀行冇搵過佢!
之前我都聽人講話(都係老破嘅人)大陸申請咭都好易,不過都成年前既事,可能而家真係大陸銀行精左! ...

銀行是不會找第三者問....我也申請過國內信用卡, 成功后, 我問過我朋友...當時銀行也没問我朋友, 但他們有自已的資查制度, 也是按分算, 只是沒有共用資料庫(如香港銀聯那種)
由於朋友有房產及自己公司, 一張普通卡已有rmb3萬credit, +usd1000 credit.....
所以朋友資料很重要...如他收入比你少, 他平身又有信用卡, 但你不批不其
其實你可問你朋友有冇credit card...如有, 額度是否幾千元??如是, 不批你就更不其怪
還是找過另一個有$$既第3方吧, 成功率才高
原帖由 admin 於 2009-5-23 00:50 發表
無乜理由,俱佢地可以查到資料庫,我覺得地係查法庭的。

只要國外人在中國沒犯法, 一般也不會查....不要忘記在中國各大城市有好多台灣人, 外國人居住及工作....銀行那有空做咁多事...況且香港人在中國國人眼裡己不值錢了....
安心等8年啦
環聯delete咗你record 就可能有機
我同你差唔多 私人貸款/card/
咩都試過 一樣唔得
銀行/兄弟/ux/...間間都試過哂
唯一係及時x 可以 不過要2個親屬住址
原帖由 ngkawing 於 2009-5-23 11:55 發表
安心等8年啦
咩都試過 一樣唔得
...

解令後六年已無紀錄,
我以前Post已經講過,

我已經有Visa,MC卡及私人貸款多年
............

回復 #11 301 的帖子

哎呀!你小心又墮卡數陷阱呀:)

回復 #11 301 的帖子

想問301 - 解除後8年沒有環聯記錄意思是, 我2003年10月頒令,2007年10月解除,8年意思是否等到2015年 (或從2003年計8年到2011年?)
原帖由 Tonylau 於 2009-5-23 17:28 發表
想問301 - 解除後8年沒有環聯記錄意思是, 我2003年10月頒令,2007年10月解除,8年意思是否等到2015年 (或從2003年計8年到2011年?)

我唸法同你一樣,即你所講嘅8年你以解除令後計,你同你同年,不過早我個多月解除,即係可能大家都要等到 2015年後才可申請乜乜咭之類.. .....  到時毛都易白晒!
原帖由 301 於 2009-5-23 13:06 發表

解令後六年已無紀錄,
我以前Post已經講過,

我已經有Visa,MC卡及私人貸款多年
............

解令後六年

回復 #14 遊戲 的帖子

對,真的等到頸都長.... lol
原帖由 ngkawing 於 2009-5-23 11:55 發表
安心等8年啦
咩都試過 一樣唔得
...

勸你咪制AR!!!昅屎乳有黑底KA, 到時你有排痕AR...
原帖由 新兵 於 2009-5-25 02:45 發表

勸你咪制AR!!!昅屎乳有黑底KA, 到時你有排痕AR...

及屎乳有乜黑底呀?
我有佢數呀,
現欠佢錢但未入紙(唔夠律師費),
講多d嚟聽下,有d驚 !

佢有放債人牌照,屬哪裡可投訴?

回復 #14 遊戲 的帖子

哈哈
未白既 灰啫