破產聯盟

查看: 6062|回復: 47
打印 上一主題 下一主題

《破產條例》第83條

根據《破產條例》第83條 ,若破產人因受託人的決定而受屈,可向法院申請推翻決定。但是,除非破產人能證明受託人的決定有悖常情法或明顯犯錯,否則法院不得干預。

如果我認為個官做錯事,用什麼方法或途徑 ? 程序如何 ? 要不要找律師做代表 ?
理論上你唔駛,但係就輸梗。

我個人覺得你唔駛咁做,先向議員到入手。唔好下下打官司。

我所知政府人唔係咁玩法,如果你一玩法律,你會以後受到一個非常嚴謹的對待。所有野會跟足條例。咁你一時大意唔記得交的話就好麻煩。
是不是找立法局議員 ?

佢哋會不會受理 ?

阿毛, 阿人, 家杰會不會幫我 ?

是不是要找法律界的較好 ?

還是自己區選出的 ?
你不如先搵佢上司傾下先。唔得就搵立法會議員。我個人唔知邊個會好D。但係你可以睇下佢之前的新聞,睇佢個 market 係未我地先。
佢上司都話無得傾,可能唯有搵立法會議員。

最近期的新聞就有家杰,5/6/2009 曾提出過關於破產問題,唔知議員會唔會受理我哋這方面的投訴呢 ?

有無兄弟姐妹可以比少少意見 ?
都係關於公積金問題,我己解除了破產令2年多,早幾日胆粗粗打去問 "破署" 向職員
查詢時,佢竟然話我不如同個 "代行人" 了解吓。

我心想什麼 "代行人" 呢? 我不是己解除了破產令嗎?

我再胆粗粗打去問呢位 "代行人",佢話我的 "公積金"是要留作還債的。

如果有日我離職時要通知佢,乖乖上繳............

我現在可以點做 ?

http://www.hkiva.org/viewthread. ... page%3D4&page=1

回復 #7 老柴 的帖子

你有冇睇番之前既post,有關公積金事件.單case破產人已就高等法院較早前作出的判決提出上訴,而該上訴已定於今年七月二日聆訊.

你不如睇埋單case點判先啦.
唔等得啦,因為公司已開始縮減人手,之前已陸續炒了7個人,阿頭話佢同我都是
今次開刀對象,佢都保我唔住,可能呢兩日就出信,各走各路。

火燒眼媚........特急........熱煱上的螞蟻.........

回復 #9 老柴 的帖子

依樣野冇計架喎,法例上而家仲係咁.
我都知道一定要上繳,但係我可不可以提出上訴呢 ?

過程如何 ? 是不是議員可以幫到我 ?

我唔識法律,怕越搞越衰。
咁你都唔駛諗啦。你的情形同審緊的案差唔多,你不如等結果啦。

回復 #11 老柴 的帖子

你係可以揾議員既,最好有律師背景既議員.

任何對法律上既上訴,一定要經律師,不過成個過程排期到上庭都有排你等.你不如等單上訴case點判好過.

回復 #12 CPKing 的帖子

揾傳媒申訴? 是不是 x果日報 ? 或者是香港x台 ?

回復 #13 admin 的帖子

唔等得啦,我計過時間,由被炒後再通知過官,張票可能於02/07/2009前已交到個官手上。
原帖由 admin 於 2009-5-22 16:43 發表
咁你都唔駛諗啦。你的情形同審緊的案差唔多,你不如等結果啦。

七月二日聆訊呢單案,如上訴成功,
近年很多已被充公(公積金)之苦主肯定翻案,
江湖從此永無寧日了.
慘..........

凍過水啦 !
所以要我地會出信比政黨。老實講,變成一個有力量的團體,唔係一朝的事。

如果會員想話可以到D壓力政府,我地就要出聲,我地一年有 20000個新破產人士,全港20個工作人口有一個係,計埋家庭,即係話,隨時超過50萬張選票,只要團結,我地有足夠力量去改變。你地諗下,我地如果齊心,個個政黨絕對有足夠的票源去做第一大黨!

We need change.
原帖由 admin 於 2009-5-22 17:22 發表
所以要我地會出信比政黨。老實講,變成一個有力量的團體,唔係一朝的事。

如果會員想話可以到D壓力政府,我地就要出聲,我地一年有 20000個新破產人士,全港20個工作人口有一個係,計埋家庭,即係話,隨時超過50萬張選票,只要團結,我 ...

Right  la...
Good polnt!
我都讚成咁做。

但社會會唔會好亂 ?

回復 #19 CPKing 的帖子

是不是直接打電話去,親口同個議員直接對話?

我未試過接觸議員,唔知點溝通,又驚佢哋太忙唔接見我。

有無人試過,可否講出心得,大家交流吓。