破產聯盟

查看: 3005|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

申請破產!

樓主 , 各位師兄師姐好!本人想申請破產 , 有以下問題想請教各位 , 我剛在本年9月賣了樓,但都不夠還清債項 , 我又是開公司( 無限 ) , 可申請破產嗎?我現在還欠款約60萬!
why not??
你有咩顧慮???
因為我公司係香港接單國內生產( 國內持牌是我國內朋友 ) ,盤數都是求其做出來 ,並沒有計欠款在內 ,  所以約報平均每年賺拾幾萬至弍拾萬 , 如申請破產 , 佢地會唔會詳細睇 D 公司盈利?
Sun 發表於 10-11-2015 09:42
因為我公司係香港接單國內生產( 國內持牌是我國內朋友 ) ,盤數都是求其做出來 ,並沒有計欠款在內 ,  所以約 ...

你呢D,搵個相熟 AUDITOR 公司做盤數順便老破埋,到時佢地會講番有無問題.
佢地唔會唔識做掛.

一般人老破搵律師,而有盤數就搵有 核數牌的會計師(唔係所謂無牌的會計事務所).
謝謝你的指教 !咁我之前幾年盈利表 ( 公司及個人 ) 都夾埋一齊報嘅稅 , 有無用?還是重新再搵 AUDITOR攪過這幾年盈利表?
提一提樓主,賣樓啲錢,如果大部份是還畀親朋戚友,好大機會要佢哋交番出嚟。
多謝提醒!如果係問 D 行家借而又有借據及入數資料 ,  咁會唔會都要佢交番出嚟?
Sun 發表於 11-11-2015 11:11
多謝提醒!如果係問 D 行家借而又有借據及入數資料 ,  咁會唔會都要佢交番出嚟? ...

1 開無限公司可破
2 無限公司都要做盤數俾政府,照聽你D 數都一塌糊塗...我地無得答....
你反正都要搵人做數,搵個有牌的AUDITOR,叫佢搞埋佢喇.

http://www.ird.gov.hk/chi/tax/ind_sp_rep.htm
須提交的文件和資料

(a)        小型業務(指總入息不超過 $2,000,000 的業務)

如果你的獨資業務的總入息不超過 $2,000,000,你在提交報稅表時無需夾附任何帳目和文件,否則你便須連同有關文件一併提交。
雖然你在報稅時無需為小型業務提交任何帳目和文件,但你仍須擬備帳目、並依據你擬備的帳目來填寫報稅表,以及保留所有帳目和單據,以便本局日後查詢時可提交查驗。

(b)        不是小型業務的業務

你須提交資產負債表和營業損益表的核證副本,並
須提交利得稅計算表,以顯示你如何計算應評稅利潤/(經調整虧損)。
Sun 發表於 10-11-2015 10:44
謝謝你的指教 !咁我之前幾年盈利表 ( 公司及個人 ) 都夾埋一齊報嘅稅 , 有無用?還是重新再搵 AUDITOR攪過 ...

交左唔駛做多次.無奶油 你重新做過架.你咁D野咪 INCONSISTENT!!!

你搵人做未交個D,順便老破喇.
做數有平有貴,視乎盤數有幾複雜.老破個PART,一般人大概15K 樓下.
你叫佢QUOTE 個好價.
Sun 發表於 11-11-2015 11:11
多謝提醒!如果係問 D 行家借而又有借據及入數資料 ,  咁會唔會都要佢交番出嚟? ...

有可能 !

首先如果啲借據只係你同行家私底下
訂立,破署或受託人有權懷疑真偽,認
爲是你跟行家串謀轉移資產。

其次即使借據被接納,仲要睇你啲錢係
點還法,如果係公平地平均還畀所有債
權人,當然無問題,如果係選擇性咁還,
會對其他債權人不公平,好大機會要先
交回受託人再攤分。
多謝各位提點 !
依架x生及x設銀行我都兩期無還 ,  佢地話今天唔入清條呢兩期數就停戶口及要清還所有款項 ,  如果我依架先搵6C 攪遲唔遲 ?
Sun 發表於 12-11-2015 12:31
依架x生及x設銀行我都兩期無還 ,  佢地話今天唔入清條呢兩期數就停戶口及要清還所有款項 ,  如果我依架先搵 ...

都係個句要搞就快唔好再拖時間 去到取消戶口呢步就好快落收數
樓主。

提下你。

1. 你有自已做數。重係亂填
2. 你有無用呢個數去借錢?
3. 有的話,自已小心。
盤數係比正常會計師樓做!不過就無依足泥計!因同會計師講話求其每年計約賺十幾弍拾就得,橫掂都唔洗交稅,依架欠的債項都是私人貸款及咭數,只有一張公司咭數欠約6萬,咁樣有無問題?
Sun 發表於 15-11-2015 10:33
盤數係比正常會計師樓做!不過就無依足泥計!因同會計師講話求其每年計約賺十幾弍拾就得,橫掂都唔洗交稅, ...

你應該知道你有無利用個D文件去借過錢,例如,唔係話你。有人做大條數,跟住借銀行錢,跟住破產。呢D case,會上身。