破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人請各位幫忙, 謝謝

未睇晒樓主的內文,但一見中介2字,已即時同你講「勿幫襯」
看完。首先,樓主補充返以上欠款還左幾多期先。總欠480k,人工32倍,新數加上入息不穩定,drp行唔通,iva亦唔會批。每月還18900,揾15000,點生活,仲要負擔太太loan15000? 太誇張了。唔好意思講句,除左申破,你大概冇其他選擇。不過留意,你破後,你太太的loan,你不可代還,佢冇工作,可能佢都要破埋……

1) 今個WEEK, 朋友介紹個中介比我, 試過幫我做債務重組, 但中介話好多唔信我15000份人工, 所以唔得,
中介話一係我就破產, 一係幫我係細財借多2萬, 頂多1個月, 我真係唔知點好? 定係試多次債務重組 (第2個)?

搵中介已經行入險地. 幫你搵 細財(其實係黑財)等如推你去死!!!
朋友介紹呢D 中介,唔熟即絕交.熟起碼DIU 番兩粒鐘.
介紹中介,同以前 介紹你去南洋賣豬仔無分別.
2) 如果破產, 佢話收我大概30000左右, 但我睇過大部分都係15000左右, 係未我情況比較麻煩, 所以貴D?
中介收你 30000.因為中介會將你 REFER 俾律師.咁 REFER 完之後中介責任已完. 律師收 12000.9000+ 俾破署.即:
破署收 9,000+,律師 賺2,000+,中介賺 18,000

以張五常講法,呢 D 叫 INFORMATION COST.貴D係博你唔識.因為你識都唔會搵佢喇

3) 如果破產, 我份15000人工應唔應該報? 我驚報左, 話我冇供MPF同報稅, 跟住告我, 但我之前借錢, 有比到X民同UX, 中介都有比,
而且借錢個陣仲寫大左人工, 因為個陣真係好急, 如果唔報, 又驚X民同UX話我借個陣講大話 (上個月), 而保險破產後冇得做, 咪報0收入
?
呢個係法律問題.你搵律師時問佢. 至於中介,佢都係老作姐.法律O既野佢識條毛.咪又係 你見律師時傾.
4) 我驚破產後生活, 係未好難?
餓你唔死,樣樣差少少.但比破前好.

5) 破產後, 要返大陸做野得嗎? 因有朋友話可以跟佢, 如果係15000份工就辭職, 但要長期離港, 可能1年先返1次, 可以嗎?
無問題!!!
唔好意思。

我個問題無乜關系。

點解中介話借多一個月 $20000 就得?

其實…借多在米重衰?

睇來佢都好想賺到盡。

你都係快搵6c傾下法律意見好D

好多野已經踩晒界

中介真係吾好諗喇
可能借貸抽嘅佣多過申破佣
admin

管理員

Cool 魔!

積分8673發消息

電梯直達

舉報有人搵 6C 或者顧問,pm 搵或者出文搵會有分加!

以下即 ban,
邊個 PM 搵6C邊個出文 搵6C邊個試圖話分折,幫你財務安排,出信用卡搵人介紹留電話係文度留電郵係文度留6C全名或電話,電郵,網址,或任何聯絡方法留顧問公司全名或電話,,電郵,網址,或任何聯絡方法

解釋權係我手,唔係同我話你唔係搵6C/顧問,或者你唔係來搵食。我唔會同你多費時間!

嚴厲執行!

評分

參與人數 1城市人氣 +50 城市金錢 +50 城市魁力 +50 城市權力 +50 收起 理由
admin + 50 + 50 + 50 + 50 破聯典範!

查看全部評分

呵 ~ 呵...
樓主找我嗎 ?
我是3姓,
301也,
唔得....唔得...唔介紹得.....再見.
timw 發表於 30-10-2015 13:07
謝謝各位, 想知3個姓果個得嗎? 我唔知邊個好, 謝謝

下週再見!
其實我copy定都係想提下佢,admin果然鐵面無私,祝佢好運
行開一轉,冇晒野睇