破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期滿點算

本人上星期五破產期滿四年,有沒有信通知已經期滿,或者需要辦什麼手續呢?

如果想開返網上理財或者馬會戶口又得唔得呢?

唔好意思問題天天都多,希望有師兄幫手解答,萬分感激!

揾受託人攞不反對解破通知書,帶去高院攞破解令(需時3星期)。帶破解令(及住址証明及身份証)到任何銀行開户,相信所有户口都可網上操作。

馬會户口唔知。
你可以自行向高等法院申請「破產解除証明書」!當你作出這個申請的同時,便要附上一封由跟進你個案的破產管理 主任或受託人發出的「不會就簽發該証明書提出反對的確認信」!即是不反對你申請「破產解除証明書」!如果你破產期未滿,對方不會向你發出這份文件!

其實縱使不申領「破產解除証明書」,都不會影響破產期滿這一事實!而申請「解除破產証明書」是無需繳交任何費用的!
馬會戶口可以,網上理財就要睇銀行倣法
記得更新 TU 記錄,再等幾年欠債記錄就會唔見左
先書面向主任/外判申請不反對通知書,再拎住封信去高院申請破產解除証明書,三星期後你就回復返正常人身分,想開咩戶口都得